Ugyan azt hihetnénk, hogy jövő hét keddig minden a Szigetről szól a fővárosban, de nekünk sikerült megcáfolni: csak az elkövetkezendő pár napban lesz egy mini metálfesztivál, filmpremier, szabadtéri strandbuli, lemez- és képregénybörze, valamint közösségi reggeli és egyikhez sem kell megközelíteni a Hajógyárit.

  • Csütörtök
Pár hónapja már hírt adtunk a La Fabricca nyitásáról, de az étterem-bár-street food komplexum akkor még nem tudott mindent megmutatni magából. Szóval visszatértünk, hogy Mario Palermo séf bemutathassa nekünk a legizgalmasabb fogásokat, illetve a titkos összetevőket, illetve Pap Márk, a bárrészleg vezetője is kevert nekünk pár ütős koktélt.

Falon felejtett lányok/ Kelet Kávézó és Galéria

Matern Ákos különböző városokban különböző lányokról készült street art fotográfiái, valamint a költő-dalszerző Kemény Gabriella általuk (is) inspirált versei - egy válogatás közös projektjükből. Struktúrális problémák, a női lélek megértése és bátorítása, a szemlélőt megszólító alkotások.

Designer Drums/ PONTOON

A Duneterrán-parton ismét hajnalig szólnak majd a pálmafás house-ok, flitteres-glitteres-romantikus diszkók, indie pop-klasszikusok és minden más, ami DJ Ciderman (aka Route 8), Soundbank és Moroncsik lemezestáskájából kipattan.

Az olasz meló / Bem Mozi

Peter Collinson krimivígjátéka olyanokat ihletett meg, mint Guy Ritchie és könnyed stílusossága, Quincy Jones zseniális filmzenéje és persze a Mini Cooperek az idők során mit sem vesztettek az erejükből.

  • Péntek
Hogyan kerül egymás mellé egy belvárosi kis bisztróban a barchesz (zsidó ünnepi kalács) és a hamburger, a marhapörkölt és a maceszgombóc vagy a sólet és a brownie? Úgy, hogy Ákos, a Falk 5 Bistro életigenlő megálmodója mindet szereti. Nála a sólet 1932-es családi recept alapján készül, a marhabordát kóser vörösborban párolják és olyan tömény (jó értelemben!), hogy csak a flódni tudta megszorongatni. A menü végére kiderült, hogy a Parlament környéke egy igazán klassz és ráadásul zsidó-amerikai-magyar fúziós, nem teljesen kóser, de azon az alapokon nyugvó ételbárral gazdagodott – nem csak a környéken élők örömére.

Tátrai Band, Peet Project/ Budapest Park

A többek közt a Hobo Blues Bandben, az Új Skorpióban, a Syriusban és a Tűzkerékben is megfordult gitáros, Tátrai Tibor Pálvölgyi Gézával közösen alapított zenekara eleinte hard rockot játszott, de hamar egészen sajátos, csak rá jellemző stílust alakított ki – amely remekül illik Charlie különleges orgánumához. Bármikor öröm ilyen zenészeket a színpadon látni és a mostani sem lesz kivétel!

Mirai - Lány a jövőből premier előtti vetítés/ Corvin Mozi

Hosoda Mamoru, az itthon is kultikussá vált A fiú és a szörnyeteg rendezője hűséges közönségéhez egy újabb megható és izgalmas animével tért vissza. A valóság és a képzelet határának különös birodalmában játszódó Mirai - Lány a jövőbőlkorosztálytól függetlenül izgalmas mese, egyszerre játékos kaland- és felnövéstörténet.

Celestical Showcase/ LARM

A kijevi elektronikus zenei színtér egyik legígéretesebb kiadója, a Celestical második showcase-estjét rögtön az Akácfa utcai technóbunkerben tartja.

Uprising Festival Warmup - Dancehall Madness/ Dürer Kert

Az utolsó nyári reggae-dancehall-dub partin Szlovákia legnagyobb stílusba illő fesztiváljára is lehet hangolódni (vagy jegyet venni), a különleges alkalomhoz illően pedig nem mindennapi vendégek dukálnak.

  • Szombat
Kicsit a sajnálatos módon nálunk már nem elérhető Uberre emlékeztet a Wolt applikáció, amit egyértelműen erényként írhatunk számlájára. Egyértelmű, jól követhető, maceramentes. A Finnországból induló szolgáltatás immár Budapesten is elérhető, egyelőre ötven étteremmel - köztük a Krak'n Townnal, a Három Tarka Macskával, a Japanikával és a Pizza Me-vel - szerződtek le, de folyamatosan bővül a portfólió. Teszteltük, bejött.

Rákóczi Reggeli/ Rákóczi téri Vásárcsarnok

Folytatódik a Rákóczi téri csarnok kollektív reggelije, mely ezúttal is hozza a szokásos körítést: asztalokat, ülőalkalmatosságokat, vágódeszkát, poharat, lesz tea, tányér, szörp satöbbi. Viszont az alapanyagokat közösen szerezzük be, tehát a helyben vásárolt reggelit zéró kilóméteresen, helyben költhetjük el.

POOL&BEER/ Vituki strand

Frissen csapolt sör, jéghideg fröccs, termálvíz, szauna, hamburger és persze zene reggeltől késő estig – mi kellhet még egy igazán emlékezetes szabadtéri (strand)bulihoz? Válogatott soullal töltött lemezektől egészen a barátságosan forró klubzenékig kanyarog majd az út, aminek a végső kereszteződésében telezöldet kap a relaxált jó hangulat.

Szimplant - első városi dzsungelmóka/ Szimpla Kert

Kalandos kvízjáték, közös átültetés, plantfiekiállítás, meditációs sarok, beszélgetések, előadások, performansz és jó zenék. Egy igazi, feltöltődős délután az urbánus kertészkedés és felelős gondolkodás jegyében.

Tolo, Adis Abbé, Vikipop, Daniel Santiago/ PONTOON

A fővárosi klubvilágban otthonosan mozgó karakterek adják egymásnak a DJ pultban a helyet; a laza ütemek, a nemzetközi hangulat, az örömtánc és láblógatás közötti italozás tehát garantált!

Ruben Brandt, a gyűjtő - premier előtt/ Corvin Plaza

A Ruben Brandt, a gyűjtő a James Bond filmek hangulatát megidézve vezeti be a nézőt a művészet rejtett dimenzióiba. A 4K-ban készült animációs alkotásban a köznapi és fantázia szülte formák keverednek, ahol mindvégig extravagáns alakok, futurisztikus és vintage elemekből épülő dizájn, autósüldözés, humor és mindig újratöltődő izgalom köti le a néző figyelmét.

  • Vasárnap
Nyitása óta töretlen sikerrel üzemel a Kazinczy utcai Ramenka. Télen felmelegít, nyáron, a kánikulában pedig a hőháztartásunkat teszi rendbe a gőzölgő ázsiai leves. Gondoltak egy nagyot, és a benti, leülős fogyasztáson felül bevezették a féladagos, papírpoharas tálalást is, így már szinte bárhol megehetjük Ázsia egyik legnépszerűbb street foodját.

II. Budapest Park Comic Market/ Nagyszünet - Budapest Park

A nyári szezonban másodszorra rendezik meg a Budapest Park Comic Marketet, ahol a képregények adás-vételén kívül lesz még cosplay, magyar képregénykiadók, élő zene és finom harapnivaló.

Varázsnap/ VaLyo Kikötő

A Budapest In The Dark szervezői egy újabb ingyenes, család- és kutyabarát, zeneileg speciális varázsnapot tartanak a Duna-parton: ezúttal az acid lesz a fő csapásirány – a lágyabb dallamoktól indulva fokozatosan előkerülnek majd a táncosabb-tempósabb darabok is.

Baker Dániel/ Akvárium Klub

A The Cage Below gitárosa a szigetes koncertjük után egy szabadtéri, intimebb-akusztikusabb felállású fellépéssel zárja a hetet a szabad ég alatt.

Hashima/ ELLÁTÓház

A szerb zenei élet egyik legeredetibb és legambíciózusabb avantgárd poszt-rock-jazz-balkáni zenekara, amiről még a Jazz Record is elismerően írt egy súlyos és beborult utazásra viszi majd az erre fogékonyakat.

High On Fire, Victims, The Secret, Pillorian, Brume, Spiral Skies/ Dürer Kert

Míg a Szigeten Dua Lipa és Liam Gallagher, addig pár kilométerrel arrébb a kurrens metálszíntér megkerülhetetlen alakjai váltják egymást egy valódi minifesztiválon, élükön a Sleep-alaptag Matt Pike másik zenekarával.

  • +1
King Gizzard & The Lizard Wizard/ Akvárium Klub (hétfő)

Ritka, hogy a Sziget egyik legígéretesebb feltörekvője a fesztivál mellett még egy klubkoncertet is beválalljon, de a King Gizzard & The Lizard Wizard mindig egy kicsit másképp működött, mint mások. Az ausztrál pszichedelikus garázsrockerek ráadásul élőben lehengerlőek, így érdemes lehet pár óra magunk mögött hagyni a Hajógyári-szigetet miattuk.