Hogyan kerül egymás mellé egy belvárosi kis bisztróban a barchesz (zsidó ünnepi kalács) és a hamburger, a marhapörkölt és a maceszgombóc vagy a sólet és a csirkeszárnyak? Úgy, hogy Ákos, a Falk 5 Bistro életigenlő megálmodója mindet szereti. A Falk 5 Bistróban jártunk, ahol 1932-es családi recept alapján készült sóleten, kóser vörösborban párolt, tömény marhabordán és még töményebb flódnin ettük végig magunkat, hogy a végére kiderüljön, a Parlament környéke egy igazán klassz és ráadásul amerika-zsidó-magyar fúziós, nem teljesen kóser, de kóser alapokon nyugvó ételbárral gazdagodott.

Ákos New York-i és izraeli utazásai során alaposan kiművelte magát az amerikai és közel-keleti zsidó konyhából, amihez aztán "némi" szakmai tapasztalattal nyúlt hozzá. Esetében igaz a klasszikus történet, miszerint már a dédnagymamája mellett is sürgölődött a konyhában, és esetében a sürgölődés szakács végzettséghez vezetett. Habár azóta más egyetemeket is elvégzett, azóta is főz, újabb utazásai során pedig gasztroturistaként több országban is kutatja a piacot. Így alakultak ki határozott elképzelései a jó gasztronómiáról, és az a mérce, amivel a saját konyháját is méri.

Nem extra fogásokat akar mutatni, hanem olyanokat, amilyeneket ő maga is szívesen fogyaszt. A Falk 5 Bistro ennek a képviselője, vele egy szerelem teljesedett be. Vagy "mánia", ahogy Ákos fogalmaz. A projektben csatlakozott hozzá Mike Balázs, aki Angliából érkezett haza Budapestre, a konyhafőnöki szerepbe. Együtt alakítják az étlapot, melyben három konyhát fuzionáltak, olyan tételekkel, amelyeket máshol ilyen formában nem – vagy csak nehezen – találunk meg, ráadásul meglepően korrekt árakon.

Reggelizni, ebédelni és vacsorázni is jöhetünk, a zsidó-amerikai-magyar összetevők olyan izgalmas elegyben állnak össze, mint az amerikai gyökerű Reuben szendvics (990 Ft), a tyúkhúsleves maceszgombóccal (990 Ft), a sólet gerslivel és füstölt kacsamellel (1990 Ft) vagy párolt marhaoldalas (2290 Ft). Mi utóbbi kettőt kóstoltuk, és boldogan nyugtáztuk, hogy a kevés meglévő mellett plusz egy helyen lehet már jó sóletet kapni a városban. Ennek a receptje 1932-ből való, és mint több más ételük, ez is hosszú órákon át ül a sütőben. Vega módon tojással is kérhetjük, akárhogy is, krémes, füstös étel kerül elénk, sós barchesszel, csinos tányérban.

Az oldalas omlós, ízes, tartalmas, a hagymalekvárral nyerő párost alkot. Nagy meglepetést okozott a burger, aminek a bucija itt édeskés és kóser kalács – nagyon szerettük tejmentességéből adódó könnyed tésztáját. Ezúttal egy vega verziót kóstoltunk (csak később tudtuk meg, hogy a húsokat a jamaikai jerk fűszerkeverékkel hintik meg), aminek a pogácsája babból és gombából állt, rá pedig avokádó is került.

A desszerteket (a sajttorta-brownie-flódni-túrógombóc ligában jól érződik a fúzió) semmiképp ne hagyjuk ki, a brownie melegen, belül lágyan, kívül épphogy, de roppanósan, fagyival érkezik, a flódni (590 Ft) pedig olyan jólesően tömény, hogy egy komplett főételt is kitesz.

Habár a hely maga nem teljesen kóser, a pékáru és az italok (közte a gránátalmalével, erdei gyümölcsös limonádéval és borral) azok, és a kóser alapelvek java részét követik: az alapanyagokat alaposan megválogatják, a húsokból csak bizonyos fajtákat használnak, és szeparáltan készítik a tejes és húsos ételeket, ami egy nem vallásos vendég számára is egy megbízható, egészséges vonalat jelent. A helyet a Parlamenttől egy gondolatnyira, a Falk Miksa utca elején találjuk, egy méretes sólyom jelzi a bejáratot.