Megannyi legenda ismert a Lánchíd kőoroszlánjairól: hogy van-e nyelvük, vagy anélkül alkotta meg őket Marschalkó János szobrászművész. Könnyen kideríthetjük, ha madártávlatból vizsgáljuk őket, és ezt mostantól megtehetjük a Leo Budapest egyik kanapéjáról is, hiszen a tetőteraszról remek rálátás nyílik a több, mint 150 éves vadmacskákra. Meg úgy az egész Dunára, pesti oldalra, sőt a Budai Várra is. Fellifteztünk, körülnéztünk, Leoztunk egyet.

Ha valaki azt gondolta volna, hogy már nem "emelhető feljebb" a budapesti rooftop felhozatal, ezt megcáfoljuk. A Leo Budapest a Lánchíd fölé, az alagút mellé, a Budai Vár elé költözött valós, 360 fokos dunai panorámával.

Nem szeretjük az exkluzív jelzőt, de a Leo-ra talán ez illik a legjobban. A frissen nyitott Hotel Clark tetőteraszára lifttel juthatunk fel, amit a Fő utcai bejáratnál találunk - jól láthatóan jelzik, nem fogunk eltévedni. Itt egy host vár minket, aki kezeli az asztalfoglalásokat - naplemente idejére például minden nap érdemes előre foglalni. A 8. emelet a tetőteraszé, a hotel halljának jellegzetes parfümillata a liftben is visszaköszön, és egy kis anekdotát is elolvashatunk az oroszlánok említett nyelvéről is, míg felérünk a tetőre.

Itt egyből a Lánchíd és a Duna látványa fogad. Ilyen szögből nemigen láttuk még a hidat, ráadásul a magasságnak köszönhetően pazarul látszik a Bazilika, Parlament, Gresham-palota is, de ahogy fordulunk egyet, már a budai Várral szemezünk. Nehéz betelni a kilátással, felocsúdni majd akkor fogunk, ha kényelembe helyeztük magunkat. Hamar az asztalunkhoz kísérnek;  mivel körívben helyezték el a "boxokat", mindenhonnan szép a panoráma, nem kell félni, hogy bármiről lemaradunk. A Duna miatt szeles lehetne a helyzet, de vastag üvegkorláttal szegélyezik a teraszt. Jut is, marad is, hiszen felfogja a szelet, de a kilátást nem korlátozza.

A tematika - a Leo névre és a trendekre reagálva - a dzsungel maga: sok a zöld, a kárpitokon is őserdei növények jelennek meg, ahogy a személyzet is dzsungel témájú ingeket visel. Ez nyilván az aktuális divat lenyomata, jövőre valószínűleg változtatnak majd ezen. Addig pedig marad a "leginstagrambarátabb" dizájn.

Egy pult és a hátsó konyha intézi az itteni vendéglátást, mely a Beefbar szakmai felügyeletét élvezi. Sipos András egyben a Leo konyhafőnöke is. Az is megkülönbözteti ezt a tetőteraszt a többi budapestitől, hogy komplett ebédeket, vacsorákat bonyolíthatunk le, nem csak barfooddal foglalkoznak. Bár abból sincs hiány: jó szívvel ajánljuk például a szarvasgombás popcornt, vagy az aquadellát.

Főételeik húsai nagyrészt a Beefbarból érkeznek, ezeket külön fel is tüntetik, logóval. Így kerülhetett az étlapra a meglepő, 7500 forintos pizza is - utóbb kiderült, hogy a szarvasgomba és az érlelt marhasonka miatt ilyen borsos árú. Burgerek, halételek, saláták, de nehezebb, laktatóbb egytálételek is helyet kaptak a menün. A citromos-korianderes bárányragu, a Beefbar Kobe burgere is jó választás lehet. Ha étkeznénk, olyan 4000-5000 forint/fogással számoljunk.

Koktélban nagyon erősek, ahogy ezt már odalent is bizonyították: gin-tonic variációk, fantáziakoktélok közül mazsolázhatunk, ha a sör/bor vonalat a magasságtól vezényelt úri kedvünkben valami komplexebbre cserélnénk. A rebarbarás-epres Your Highness (2990 forint) és a yuzuval kínált Tea time, everytime (2950 forint) tuti tipp lehet. Ha még feljebb törnénk, akkor a Piper Heidsick, vagy a Krug champagne-jaival is koccinthatunk. Naplementében, a Lánchidat és a pesti oldalt figyelve.