Inspiráló utazások, valami tényleg eredeti felé való vágyódás, gasztronómiai fogékonyság és sokéves sikeres és megújulni is képes vendéglátózás kellett ahhoz, hogy megszülethessen Tereza. A Nagymező utcai, egykori Bordó terasza, ez a színes és energikus udvar idővel egy egész éttermet is elbír, ha már elköszön az indián nyár. Nyitás előtt jártunk náluk, hogy valódi mexikói ízeket kóstoljunk és üdvözölhessünk egy temperamentumos, életvidám hölgyet. Kelemen Áron és Jorge Martinez konyhája sok mangót, avokádót, tortillás ételt és húsételt kínál.

Ez az udvar volt, hogy étterem mellett üzemelt kerthelyiségként, de leginkább parkolóként funkcionált. A "bordós" éra lezárult, aztán jött egy nagyon rövid Itterem-kitérő, majd kisvártatva fontos szereplőt kapott a Nagymező: ez Tereza. A bohém, nagyszívű, ízekkel nagyon jól bánó, pasztelbe és ragyogásba öltözött mexikói mamita.

Adott egy sok éve együtt dolgozó csapat, akik fontos budapesti referenciákkal rendelkeznek. Hogy csak a legkézenfekvőbbet említsük: Mazel Tov. Az Akácfa utcai hangulatos, közel-keleti ízekkel dolgozó étterem tulajdonosi köre pedig a Közel-Kelet szeretete mellett bizony nem volt rest másfelé is utazni, máshonnan inspirálódni.

Kelemen Áron volt segítségünkre, akinek konyháját és munkáját már a Mazel Tovban megismerhettük – ő a közelmúltban egy sűrűre szervezett túrát is teljesített: természetesen Mexikóban, valamint urbánusabb vonalon New Yorkban is járt, hogy a helyi fúziós, vagy éppen echte mexikói kisebb-nagyobb éttermeket, ételbárokat bejárja. Így a konyha szeretetén felül tényleg találkozhatott az esszenciával és az adaptációkkal is. A Tereza konyhai csapatát pedig Jorge Martinez executive séf teszi teljessé: így tényleg megkérdőjelezhetetlen az autentikusság.

Mexikói örömutazások és aztán célzott "szakmai utak" vezettek oda, hogy mára igen jó kapcsolatot ápolnak a mexikói nagykövetséggel, hónapok során felkutatták a legjobb beszállítókat és megtalálták a tökéletes helyet is, ahol nem csak ők, de mi, vendégek is otthon érezhetjük magukat. Mi casa su casa – áll a Nagymező utcai udvar egyik tűzfalán is.

Fontos, hogy egy étteremről beszélünk. Nem buliudvar, hanem egy hely, ahol szívesen időzünk, eszünk és iszunk mellé. Természetesen lesznek zenés és egyéb programok is, de a lokáció miatt gondolni kell az udvarra néző ház lakóira is, így a zenés ünnepségeket biztos nem a szokásos budapesti 22 órás kezdéssel indítják – kicsit előrébb csúszik a start. A nyári szezon befejezte után Tereza beköltözik majd az Ex-Bordóba, ahol a nyári street food/comfort food jellegen emelnek egy szintet.

Kint találunk egy nyitott, egészen tágas nyári konyhát, melynek legfeltűnőbb eleme a sosem látott babarózsaszín színben pompázó Pit Box. Nyilván egyedi rendelés és az udvar további rózsaszín-türkiz-sárga elemeire reflektál. Konyhatechnológiában abszolút a legmagasabbat és trendek szerintit hozzák. Mivel sok a húsétel, nem hátrány, ha egy ilyen szmókerszekrényt meg tudnak pakolni.

Pár napig egy szűkített étlappal készülnek, de aztán jön a fix, bővebb menü, melyen eredetibbnél eredetibb mexikói előételekkel, salátákkal, falatokkal találkozunk. Fontos, hogy mindent helyben készítenek, az utolsó morzsányi tortilláig.

Meglepő volt a mangóval készült kukoricaleves chilivel és tajín fűszerkeverékkel (1490 forint). Nem gondoltuk volna, hogy a sima kukorica ilyen jól működik a mangóval. Minden bizonnyal slágerétel lesz a rusztikus guacamole (1490 forint), amiben szívesen megmutatják avokádók minőségét: pépesítés helyett kockákban érkezik a szuperzöldség.

Vagány a chipotle paprikás padlizsánkrém (1490 forint) és a piros és zöld salsájuk is, amibe jól belemárthatjuk a kétféle kukoricából készülő tortillákat. Nehéz abbahagyni, pedig még ekkor meg sem kóstoltuk a tacókat, jelesen a carnitast (790 forint), melyben tépett malachús keveredik zöld salsával, illetve a pollo (790 forint), ami csirke, piros salsa játéka. Izgalmas a polipos verzió is, amit hamarosan mi is tesztelni fogunk.

Étkezésünk csúcspontja egyértelműen a karamellizált velőscsont (1990 forint) lett, ami grillezett újhagymával, tostadas-szal (köralakban kínált friss tortilla) és salsával érkezett. Édeskés, füstös, fűszeres és nagyon kiegyensúlyozott. A desszert sem maradhat el, lime, mangó és passiógyümölcs (990 forint) pohárdesszert érkezett, hogy az édesség kicsit tompítson a kóstolt pikáns ízeken.

Persze a mexikói virtus italokban is megjelenik: tequilák, mezcalok, velük készült koktélok, sőt még mexikói borok is helyet kaptak. A fűszerek miatt pedig jól esik az öblítés Tereza szoknyájának árnyékában.

¡Hola! Tereza, kösz, hogy jöttél!