2018 első negyedéve olyan programdömpinget hozott magával, hogy úgy döntöttünk, kibővítjük a programajánlót: amikor csak lehet, tíz eseményt is ajánlunk, hogy mindenki találjon magának valót. Első alkalommal irányt mutatunk a sörpremierek, visszatérő világsztárok, színházi estek, teraszos ejtőzések, pop-up vacsorák, majálisok és más, kimozdulásra inspiráló lehetőségek között.

  • Csütörtök
Mindspace térérzékelő III - Flaneur a nyolcban/ Rákóczi tér

A "flaneur" ("kószáló, grasszáló ember") nem azért sétál a városban, mert valahova megy, hanem mert valamit keres. Útjának célja az alámerülés, a megfigyelés: apró mozzanatok, elcsípett beszélgetések, egy ablakban felvillanó pucér váll - ezekből táplálkozik. A Mindspace 8 oldal című lapjából is ismerős városmeditációs gyakorlatok mentén közösen kísérletezünk a Rákóczi Csarnok környékének újrafelfedezésével.

Dub In The City - Dubapest HiFi & Friends / VaLyo Kikötő

Roots, dub, stepper, digital és társműfajaik megbízható ízlésű hazai selectorok jóvoltából, vízpart mellett. Kell ennél több egy kispéntekre?

Pilot Series #9 - Fruity Sour Ale featuring Totenhopfen/ Beer Brothers

Fruity. Sour. Ale. Minden, amit nyárra kívánhatunk, frissítő és könnyű (3,6% alkohol) savanyított sör barackkal és pink guavával. A Horizont Brewing pilot sorozatának következő alkalmán a luxemburgi Totenhopfen főzde is vendégeskedik.

Apey & The Pea, AWS, Kies/ Budapest Park

Az ország egyik legnépszerűbb és legjobb metálzenekara, egy friss Eurovízió-döntős hazai reménység és "egy kis szupergroup, amelyik minőségi és egyben pofátlan rockzenével tarolja le az emberek arcát".

Double Chin Corporation: Open Office / FKSE

A Double Chin Corporation egy projektalapú, kollaborációkra épülő kiadó. Azzal kísérletezik, hogy egy adott koncepció megvalósításához más és más alkotókat invitál maga mellé, művészeket és nem művészeket egyaránt. A Küszöb Fesztivál keretében a Fiatal Képzőművészek Stúdiójában létrehozzák a számukra ideális open office-t, ahol az alkotók nincsenek a kiállítótérben, mindössze a munkahelyi prokrasztináció köti össze őket a helyszínnel. A térben kiállított, távolból működtetett irodai nyomtatóra folyamatosan érkeznek a munkahelyi üresjáratokban keletkezett művek a kollektíva tagjaitól. Az összegyűlt nyomtatott alkotások sorsáról a látogatók dönthetnek, akik az installációt közelebbről felfedezve egy választás elé kerülnek.

Window, James Chatburn/ PONTOON

Közös turnéra indul a Window és a decemberben már sok budapesti szívet megmelengető James Chatburn ausztrál neosoul énekes. Ennek első állomása lesz a PONTOON-on, egy soul-hiphop-jazz-elektronikát ötvöző két felvonásos estén.

Gaby Moreno featuring Dannielle De Andrea/ MOMkult

Moreno zenéjében egyaránt jelen van a latin-amerikai hagyomány a mariachitól a bosa nován át a latin popig, valamint az észak-amerikai zenei örökség a blues, a jazz, a R&B és a soul. Ez a finom szövésű zenei minta a hazai közönséget is elvarázsolja majd.

Csík Zenekar/ Kobuci Kert

Május 24-én ismét az egyik kedvenc szabadtéri helyszínén, a Kobuci Kertben muzsikál a Csík Zenekar, ahol eddig mindig remekbe szabott koncerteket adtak. Vélhetően nem lesz ez másként ezúttal sem.

Rosas/Anne Teresa De Keersmaeker, Salva Sanchis: A Love Supreme/ Trafó

A legendás szaxofonos, John Coltrane zenéje azért vált olyan híressé, mert az improvizáció és a szigorú struktúra, a gondosan megmunkált forma és a nyers energia talált benne egymásra. Ezt a fura viszonyt, összeszövődést a Rosas produkciója szó szerint fordítja a tánc nyelvére.

Hydro lemezbemutató/ Under Budapest

Hydro az elmúlt huszonegy évben DJ-ként körbe zenélte az Egyesült Királyságot és az egész világot. Változatos zenéiben csak két dolog állandó: a zenék mélysége és minősége. Számos nagyvárosban (Bristoltól Pekingig, Barcelona és Szöul érintésével) számos világsztárral együtt lépett fel.

  • Péntek
Mátrai Május/ Stefánia Palota 

A Mátrai Borvidék összes jelentős borászata közösen mutatja be egy nagyszabású sétáló kóstolón újdonságait a könnyű, illatos fehérektől, az izgalmas hársokon át a gyümölcsös vörösökig.

ELTE Filmszemle 2018/ Premier Kultcafé

Idén is megrendezik az ELTE Filmtudomány és Filmkészítő szakon 2017-ben Filmalapos pályázatot nyert filmrendezők diplomamunkáinak vetítését. A hat bemutatott filmet egy blokkban, két időpontban, angol felirattal vetítik.

Galactic Jackson, Lau, Gnork, Adis Abbé/ PONTOON

Szférikus szintetizátorok, meztelen lábdobok, forró italo disco-k, elektromos kongák, döngölős ütemek és megszakítás nélküli flow a Duna partján.

Eat & Feel séfvacsora/ Belvárosi Piac

Különleges és egyedülálló gasztroprogrammal bővül a Belvárosi Piac csarnoka. Május 25-én, pénteken tartja első séf vacsora estjét az Eat&Feel Budapest, a város legújabb és legfrissebb gasztro-kezdeményezése.

Barabás Lőrinc Quartet Lemezbemutató Ráadás/ Akvárium Klub

A népszerű jazztrombitás által vezetett kvartett márciusban mutatta be második, Other Than Unusual című lemezét a Müpában. Mivel arra a koncertre rengetegen nem jutottak be, most egy ráadással kedveskednek nekik, amin a vizuálért Biljarszki Maxim felel majd.

TÖRZS, Ferko, Christopher Waver, Nuowo/ Auróra

Kísérleti elektronika poszt-rock hatásokkal, utaztató shoegaze magyar szövegekkel, az AGAVOID basszusgitárosának (és a PLUTO Sound kiadó alapítójának) egyszemélyes live act-je, valamint zene és tánc általi utazás a belső én fele - egy este alatt.

The Doors: Live At Holywood Bowl 1968/ Uránia Nemzeti Filmszínház

A Doors menedzsere, egyben a film producere szerint: „A Doors koncertjei sámánisztikus utazások voltak a rock and roll pszichedelikus színpadán. A zene, költészet és dráma zabolátlan zenei virtuozitással örvénylett bennük. A Doors kifejezőerejének csúcsán, a világ egyik legjobb előadóhelyén rögzített, később újrakevert és digitalizált anyag cseppet sem poros, sőt! Századszorra hallgatva még mindig magával ragad!”

Felix Kröcher/ Corvin Club

A frankfurti DJ-producer szettje a német techno ezerféle arcából villant majd fel szemelvényeket, demonstrálva, hogy a műfaj nem véletlenül lett világhírű.

We Plants Are Happy Plants/ Toldi Klub

A zenész-producer Bergmann Péter által vitt We Plants Are Happy Plants egyedülálló színfoltja a hazai elektronikus zenei palettának senki máséhoz nem hasonlítható, azonnal felismerhető hangzásvilágú, felemelően érzelmes szerzeményeivel. Ráadásul Péter ritkán koncertezik, így nem éri meg kihagyni a fellépését.

Doyeq/ LARM

Két év után visszatér Budapestre a moszkvai duó, hogy egy hipnotikus, mély és utaztató élő fellépéssel segítsenek búcsút venni a lassan nyári szünetre vonuló klubszezontól.

  • Szombat
Napfelkelte Napüdvözlet Flashmob/ Hősök tere

A Hősök tere Flashmob ötlete 2017 nyarán, a Jóga Világnapja alkalmából született meg, és mivel több száz embernek nyújtott felejthetetlen élményt, ezért az idén sorozat lesz belőle. Májustól augusztusig 4 alkalommal jógázhatunk majd a felkelő nap fényében, kortól és gyakorlottságtól függetlenül.

Fermentation Fair/ Czakó Kert

A három helyszínen, három fő téma köré szerveződő egész napos találkozón meghívott borkészítőkkel és termelőkkel ismerkedhetnek, beszélgethetnek a látogatók. A magyarok mellett osztrák és német fiatal, feltörekvő borászatok borait kóstolhatjuk – mindent az izgalmas, organikus irányzatból.

CityMatiné S07E03/ Citadella

Idén is folytatódik a CityMatiné, a főváros nappali partisorozata! Maradt a már megszokott DJ-trió (Captain Knuckles, Sobek és Monolit), valamint a finom falatok, a jó hangulat pedig remélhetőleg a jó időt is hozza majd magával.

Székely Rozália: Kálvária Lakópark/ Trafó

Székely Rozália rendező a FÜGE Produkció TITÁNium mentorprogramjának keretében írta első drámáját, a Kálvária Lakóparkot, mely egy költőien abszurd világot tár elénk, melyben az eltemetett múlt feltámad, a tér életre kel, az emlékek megelevenednek, a falak mesélni kezdenek. Az író-rendező egyébként az egykori Szputnyik Hajózási Társaság színésze, valamint játszott a Proton Színház, a Stúdió K, a Tünet Együttes, a TÁP Színház és Kárpáti Péter Titkos Társulatának előadásaiban.

Toundra, HEGY/ A38 Hajó

Két év után visszatér az A38 Hajó fedélzetére Európa egyik legnagyobb post-rock zenekara, a madridi Toundra. A fennállásának tizedik évét új nagylemezzel megünneplő, filmszerűen komponáló négyes legújabb konceptalbumát mutatja majd be a Duna fölött.

Little Big/ Akvárium Klub

Kelet-Európa legsúlyosabb rave formációja, a Little Big őszi telt házas düreres bulijuk után visszatér Budapestre – ezúttal az Akvárium Klubba, hogy május 26-án ismét fenékbe billentsenek bennünket egy nagy adag Oroszországgal.

Vörös ördögök/ Tesla Budapest

Négy fiatal lány, fanatikus Manchester United szurkolók, Londonban az angol kupadöntőre készülnek. A gimnáziumban osztálytársak voltak, társadalmi és anyagi helyzetük nagyon különböző. Vágyaik, céljaik, ambícióik meglehetősen beszűkültek. Az egyetlen fontos dolog számukra a futball. Az izgalom kirobbantja köztük azokat a konfliktusokat, amelyekkel naponta együtt élnek: rasszizmus, munkanélküliség, család, szerelem, szex.

Nő-Ikonok/ József Attila Művelődési Ház

A táncszínházban olyan nőket mutatnak be a táncosok, akiknek jelentős hatásuk volt a társadalomra, kultúrára, vagy akár a politikára. Ezek a nők valamiben elsők voltak vagy kiemelkedők, inspiráló személyiségek, olyan egyéniségek, akik példaként szolgálhatnak a mai nőknek is azzal ahogyan éltek, ahogyan alkottak, ahogyan a céljaikért küzdöttek és kiálltak magukért. A Nő-Ikonok megjelenítése mellett kortörténeti lenyomatokat mutatnak arról, hogy a történelem során hogyan jelentek meg a nők a társadalomban, milyen szerepet töltöttek be a közösségekben.

SUP Budapest: Éjszaka a városban II./ SUP Budapest

Második alkalommal is végigvezet minket a SUP Budapest csapata az éjszakai fényeiben úszó Budapesten, a Római-parttól egészen a Kopaszi-gátig evezhetünk majd a Duna felszínét meglovagolva.

Designer Drums - Season Closing/ LARM

Avalon Emerson, Skee Mask, a Beesmunt Sound System vagy Or:la után a Designer Drums három b2b szettel búcsúzik - ideiglenesen - a klubszezontól.

  • Vasárnap
23. ALDI Női Futógála/ Népliget

Huszonharmadik alkalommal rendezik meg idén május 27-én az ALDI Női Futógálát a Népligetben, melyre bár elsősorban női futók nevezését várják, de néhány programon férfiak is részt vehetnek. A futószámok mellett fitneszprogramokkal is készülnek a szervezők azok számára, akik másfajta mozgásformára is vágynak.

Óbudai Kézműves Sörök Fesztiválja 2018/ Fő tér

Hazai nedűk seregszemléje 23 magyar sörfőzde mintegy 200 kézműves sörével, ingyenes zenei programokkal, valamint gasztrocsemegékkel, érdekességekkel, bemutatókkal és sörfőzde workshopokkal az óbudai Fő téren.

Ezer Lámpás Éjszakája / Városliget

Az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódóan immáron 8. alkalommal rendezik meg az Ezer Lámpás Éjszakája nevű jótékonysági koncert- és programsorozatot. Családi- és gyerekprogramokkal, légvárral, valamint a hazai könnyűzenei élet meghatározó szereplőinek fellépésével várják az érdeklődőket Budapesten is, a Királydombon. Az esemény fénypontjaként pedig, országszerte összesen 10 000 világító lufit engednek a magasba, hogy megmutassák a hazavezető utat az eltűnteknek.

12. Belvárosi Fesztivál/ Szabadság tér

Idén már 12. alkalommal veszi be a Szabadság teret és környékét a Belvárosi Fesztivál, ahol ezúttal is a magyar zene színe-java lép majd színpadra a poptól a világzenéig, természetesen 2018-ban is ingyenesen.