Heti rendszerességű programajánlónk pünkösdi kiadásába közel ötven különféle kimozdulási lehetőséget gyűjtöttünk össze. Az elkövetkezendő négy napban lesz többek közt Gourmet és sörfőzde fesztivál, lemezbemutató, kutyás piknik, színházi premier, kibeszélő show, kiállítás és térérzékelő workshop is. Mozdulj ki!

  • Csütörtök
Mindspace Térérzékelő II. - Népszínház Slowmo/ Népszínház utca

A Mindspace Térérzékelő workshop sorozatának második alkalmán – némi bemelegítés után – a méltán híres Népszínház utca 850 méterén másfél óra alatt fognak a résztvevők végigsétálni, azaz nagyon-nagyon lassan. Lesz idő mindenre.

The Rumpunch - TOPRUM X PunchstoreToprum

Egy igazán különleges kollaborációval készül a Toprum május 17-ére! Összefogtak a Punch Store tervezőivel és az idei tavasz egyik legtrendibb naplementés eseményét álmodták meg. Páratlan koktélokat szürcsölgetve ismerhetjük meg DorivisyLindamelinda, Anna Daubner, Anna Amélie és Vecsei Millinery kreációit a város tetején. Ezen kívül lesz még welcome drink, zene, kiváló hangulat, naplemente és ínycsiklandó fogások egész este!

OTP Gourmet Fesztivál 2018/ Millenáris Park

A hazai gasztronómia legnagyobb fesztiválja idén már túllép az ország határain és a régió legjobb éttermeiből is bemutat néhányat, és vendégül hívja a környező országok sztárséfjeit.

Esti séta/ Fővárosi Állat- és Növénykert

A csoportok vezetői megmutatják például az állatorvosi rendelőt vagy a takarmánykonyhát, a gondozók egészen közelről megismertetik az érdeklődőket a legkülönlegesebb állatokkal, sőt, még az akvárium látogatók számára láthatatlan részét is be lehet barangolni.

Budapest Rooftop Cinema - Deadpool 2/ Corvin Club

A Budapest Rooftop Cinema idén is a hét több napján premier filmeket vetít a Corvin Club tetőteraszán a mozis bemutatókkal egyidőben – blockbusterek, képregényfilmek, a nyár várható legnagyobb sikerei a szabad ég alatt. Idén, legelőször, még a hivatalos évadnyitó előtt a Deadpool 2-t nézheted meg, a mozis premier napján.

Discotropica/ PONTOON

A város legjobb disco editora, DJ Ciderman, a hazai tropical-broken-disco háromszög egyetlen élő produkciója, a Chillium Trio, valamint a Budabeats Records vezetői, a Soul Cure házigazdái, Von Yodi és DJ Gandharva egy estén? Pálmafák alatt? Kihagyhatatlan!

Apricot Madness sörpremier/ Labor

A Mad Scientist bemutatja legújabb főzetét, egy sárgabarackos, joghurttal erjesztett gose-t, amely állításuk szerint "a kraftszűzkóstoló és a komoly tapasztalattal rendelkező sörorákulum számára is különleges élményt tud nyújtani".

Pécsi Balett: Diamonds/ Várkert Bazár

A tánc csillogó ékkő a művészetek között – a Pécsi Balett Földi Béla és Leo Mujić egy-egy briliáns darabját nyújtja át közönségének, melyek az alkotóerő és tánctechnikai tudás időtlen fenségét hirdetik.

The Chameleons/ Dürer Kert

A kultikus posztpunk alapzenekar, mely olyan kortárs előadók egyik legnagyobb ihletője, mint a The National, az Editors vagy az Interpol, a Script Of The Bridge című albumuk harmincötödik évfordulóját megünnepelendő, elejétől végéig eljátssza azt.

Puta Volcano, Purple Dino/ Robot

Súlyos, fuzz-os heavy-stoner rock a 1000mods hazájából, ha kispénteken meggörgetnél néhány ördögszekeret vagy begyújtanál egy fékezőrakétát.

Daft Punk Tribute Night - 5 Years Of RAM/ FogasHáz x Instant

Öt éves a robotmaszkos duó nem kevés díjat bezsebelő Random Access Memories lemeze, valamint maga a partisorozat is, így lesz minden, ami Daft Punk vagy hozzájuk köthető: French touch, disco, funk, Chicago house, Ed Banger-klasszikusok és Roulé Records-kiadványok.

  • Péntek
Ház+Mesterek2 - premier és kerekasztal-beszélgetés/ FUGA - Budapesti Építészeti Központ

A ház, mint építészeti alapegység és a mester, mint különös tudással rendelkező személy szóösszetétel a címe a Magyar Építőművészek Szövetsége által gondozott portréfilm sorozatnak, melynek újabb részeit forgatták idén Ház+Mesterek2 címmel a MOME Építészeti Intézettel partnerségben. A bemutató esemény során az elkészült portréfilmek megtekintése mellett a vendégek részesei lehetnek egy kerekasztal-beszélgetésnek az interjúk szereplőivel és alkotóival.

Nyárváró ruhacsere/ Boho Lama

Unod a régi ruhádat, vagy már nem jó rád? Cseréld el egy másikra a Boho Lama nyárváró ruhacseréjén! Ezzel nem csak te jársz jól, hanem a környezetet is óvod, és amennyi ruhával jössz, annyival távozhatsz. Az esemény végén a megmaradt ruhákat rászorulóknak továbbítják a szervezők.

KERET Szülihat/ Dürer Kert

Két telt házas müszis buli után szintet lép a KERET Blog születésnapi fesztiválja, idén már a Dürer Kert minden szegletét megtöltik majd programokkal, köztük olyan előadók fellépésével, mint a Csaknekedkislány, a Fat & Cute, a Felső Tízezer, a Gustave Tiger és a Tpsrprt.

Éljen a Nyugat!/ Hadik

Egy tavaszi este a Hadikban, amikor a magyar slam poetry válogatott kiválóságaival idézik meg a Nyugat folyóirat halhatatlan költőit. Ady, Babits, Kosztolányi, Karinthy – és még sokan mások – alakjának és verseinek felelevenítése Kemény ZsófiBánóczi BeátaBárány BenceMészáros Péter és Simon Márton segítségével.

Krúbi lemezbemutató/ Instant

A KERET Kikeltető győztese, akinek a produkcióját - saját bevallása szerint - elég nehéz megvédeni, "de rappelni azt nagyon tud" első albumát mutatja be, az összes, mára klasszikussá vált számmal együtt.

Korai Electric Ambient/ Ambient Bar

Az immár huszonnyolc éves Korai Öröm és az öt éves Korai Trancemission tagjaiból álló formáció követi tradícióit. A folyamatzenében a gépies dob és basszus mellett a gitár, a doromb, a fuyara és a khöömei difónikus ének ázsiai, berber, spanyol, indiai tájakra repít, melyet a szintetizátor tesz még varázslatosabbá.

THE NÉG€RZ Presents British Hood/ Typo Bar

Speciális brit szett, avagy az utca hangja Londontól Brightonig. Klasszikusok, friss slágerek, grime, hip-hop és még sok más a legfeketébb fehér kollektívától.

Italo Disco Legacy - filmvetítés és parti/ Toldi mozi

A dallamos olasz pop, az angolszász new wave és az akkori szintetikus diszkóhangzások elegyeként létrejövő italo disco egyike a modern könnyűzene legérdekesebb zárványműfajainak. Magyarországon egyetlen alkalommal vetítik le a stílusról szóló dokumentumfilmet, melyen jelen lesz maga a rendező is, így lehetőség lesz egy rövid közönségtalálkozóra, melyet természetesen parti követ, a műfaj hazai nagyköveteivel.

Octo OctaLÄRM

Maya Bouldry-Morrison útja egészen a korai kísérletezésektől és breakcore-csörtéktől torkollt bele abba a szemlehunyva szálldosó house-felfogásba, amiben násztáncot lejt a szobrászati precizitású kidolgozottság és a táncfunkció, és ami végül rezidenciával ajándékozta meg a Red Bull Music Academyn, illetve fellépésekkel olyan helyeken, mint a Panorama Bar, a spanyol Sónar vagy a frankfurti Live At Robert Johnson. És most végre a LÄRM.

  • Szombat
Rákóczi Reggeli/ Rákóczi tér

Folytatódik a Rákóczi téri csarnok kollektív reggelije, mely ezúttal is hozza a szokásos körítést: asztalokat, ülőalkalmatosságokat, vágódeszkát, poharat, lesz tea, tányér, szörp és hasonlók. Viszont az alapanyagokat közösen szerzik be a résztvevők, tehát a helyben vásárolt reggelit zéró kilométeresen, helyben költheted el.

Kutyás piknik/ Dürer Kert

Kutyás Közösség, Bulldogos Közösség, Tacskós Közösség, Pinscher Közösség, Együtt a Spánielekért, Városligeti Kutyások és még további közösségek találkozója a kutyabarát Dürer Kert kerthelyiségében.

Kert ünnep/ Jurányi Ház és Suterene

Szombaton újfent kert ünnep lesz a Jurányi Suterene kertjében, ahol a kertgondozás mellett sok más érdekes dologgal ismerkedhetsz meg közelebbről, mint például ehető virágokkal, laskagombákkal és különleges zöldség/gyümölcs palántákkal.

MOME Fair/ Szimpla Kert

A hétvégén ismét kipakolják legjobb dizájntermékeiket a MOME hallgatói, a helyszín ezúttal a Szimpla lesz, ahol egész délután válogathatunk majd a nyárra a  legújabb ötletek között.

FIRST Beer Fest - A sörfőzde fesztivál/ FIRST Craft Beer

FIRST sörfőzde udvarán koncertekkel és finom grill ételekkel vethetjük bele magunkat a nagybetűs tavaszba, közben pedig természetesen a főzde legjobb söreit kortyolhatjuk. A programok közt szerepel majd főzdetúra, sörpremier is, de számíthatunk vendégsörfőzdék felbukkanására is.

FKSE Maraton/ Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) ingyenes nyilvános sétáján a pályakezdő művészeket bemutató Küszöb fesztivál kiállításainak kurátorai, illetve maguk a művészek tartanak tárlatvezetéseket. Az öt helyszín között gyalogosan közlekednek a résztvevők és a maraton bármelyik állomásánál be lehet kapcsolódni.

Egy, kettő, három/ Átrium Film-Színház

Norrison bankigazgató a pihenésére készülődik, amikor a családjánál vendégeskedő lány – jónevű amerikai milliomosházaspár egyetlen gyermeke – vészhelyzetet jelent be: férjhez ment. Ami még rosszabb: a szülők megtudták, és útban vannak ide. Ami ennél is rosszabb: a férj egyáltalán nem gazdag. Sőt. Sőt. Sőt! De ami a legrosszabb: már a gyerek is úton van. Norrisonnak egyetlen órája van, hogy kifordítsa a sarkából a világot. Persze ennek ára van. Magas ára. De egy bank gépezete talán elég hozzá...

Ludwig Lounge: művészet - tudomány - hit/ Ludwig Múzeum

Folytatódik a Ludwig Múzeumképzőművészeti kibeszélő show-ja, amelyben egy-egy mű felnyitására, egész életművek megközelítésére vállalkoznak – eltérő nézőpontokból. Minden nem látszik – Türk Péter életmű kiállításához kapcsolódóan az est címe: művészet – tudomány – hit.

JUDAS cipővásár/ TELEP

Szombaton ismét használtcipővásárt tart a JUDASTELEP emeletén, érdemes lesz benézni, ha maradt még valamennyi a karácsonyi zsebpénzből, hiszen néhány ezer forintért akár az egész éves cipőtárad is frissítheted.

Vad Fruttik lemezbemutató/ Budapest Park

A hazai közönségkedvenc Vad Fruttik titka az eklektikusságban rejlik. 2006-os debütáló lemezük óta a legkülönfélébb stílusok kavalkádjába kóstoltak már bele a gitárzenétől az elektronikáig, az érzelmes szövegektől az ironikusakig. Most pedig megmutatják, merre tartanak éppen.

  • Vasárnap
Fábián Juli-emlékpadavatás/ Normafa

Május 20-án egy különleges emlékhelyet avatnak fel Budapesten, amely mostantól mindenki számára elérhető helyszíne lesz a tragikusan korán elhunyt énekesnőről, Fábián Juliról való megemlékezésnek. Egyik kedvenc sétahelye a Normafa volt, így nem volt kérdés, hogy az emlékpadja itt kerüljön felavatásra.

Beer Week In Budapest/ Budapest-szerte

Az első idehaza megrendezésre kerülő kézműves, kraft sörfesztivál keretében nemzetközi főzdék csapfoglalásaira, főzdelátogatásokra, "találkozz a sörfőzőkkel"-eseményekre, koncertekre és korlátlan sörkóstolásokra emelhetjük majd a korsónkat egy egész héten át.

Next Level Presents Monsterland: Funtcase, Code: Pandorum, Ivory, Ecraze, Graphyt, SampliFire/ Barba Negra Track

Magyarország eddigi legnagyobb dubstep/riddim partiján hat külföldi és hét hazai fellépő gondoskodik majd a betevő basszusokról.

DJ Palotai: Sunday Session/ A38 Hajó

Találkozás egy régi baráttal a hullámok között, az A38 Hajó fedélzetén minden vasárnap, egészen a szezon legvégéig. Hideg italok a kézben, finom zenék a hangszórókban, dunai naplemente a háttérben. Let's meet again!

Waves: Quixotic & Vulé Vu/ Akvárium

Nyáresti fülledés, szinti, vapor és chill hullámok, forró funkok, jéghideg koktélok és óceáni szellő és pálmafák a budapesti naplementében. Bebújós cipő, kigombolt ing indokolt.

Roger Deutsch: Fiú a vonaton - filmvetítés és beszélgetés/ Nagy Lumen

Egy amerikai rendező visszatér Budapestre sok évvel ezelőtt forgatott filmje vetítésére, amiben a gyermekvasutak világát mutatta be. A vetítés utáni napon találkozik egy fiatalemberrel, aki azt állítja, hogy ő az egyik, filmben látható kisfiú. Az időközben felnőtt férfinak nem tetszik, ahogy a rendező ábrázolta őt, és mindenáron beszélni akar vele erről. Ebédelni hívja, azonban ami egy egyszerű találkozásnak indul, hamarosan egy hol vicces, hol már-már hátborzongató autóúttá válik a magyar vidéken...

Elfújta a szél/ Bem Mozi

Az amerikai polgárháború idején játszódó történet főhőse egy georgiai ültetvényes gyönyörű lánya, Scarlett O’Hara (Vivien Leigh). A tüzes és makacs teremtés hiába szerelmes a szomszéd birtokos legidősebb fiába, Ashley-be (Leslie Howard), a fiatalember mégsem őt, hanem unokatestvérét választja. Házasság és pusztulás, születés és halál kíséri végig Scarlett életét, melyben egy különös férfi, Rhett Butler (Clark Gable) válik főszereplővé.

Shell Beach, Adam Kills Eve, Donnie Darko/ Robot

Hosszú kihagyás után pünkösd vasárnap tér vissza a budapesti deszkákra a modern rockos, poszthardcore-os Shell Beach, amely egyben a megújult felállás első koncertje is lesz.

Mókus & Jammal - Csillagom koncert/ Kobuci Kert

Szirtes Edina Mókus és Jammal különleges zenei élményre hív mindenkit a Kobuci Kertbe vasárnapra – egy utazásra, ahol találkozik a vers és a zene, hegedű és ének összefonódva a folk és beatbox csodájával. Mókus magyar költeményeket bújtat újfajta köntösbe, amiben kitűnő partnere Jammal, ekképpen két looperrel újragondolva adják elő elődeink gondolatait.

  • Hétfő
Pünkösd/ Várkert Bazár

A pünkösdi hagyományokat színes családi programokkal idézi fel a Várkert Bazár. Az Ybl Miklós téren és a Neoreneszánsz Kertben ingyenes szabadtéri programokkal várják az érdeklődőket: kézműves foglalkozásokkal, különböző játékokkal és mesekoncertekkel. A vidám hangulatot ismét a Hellowood garantálja; a hímestojás-installációk után most óriás hinták díszítik majd az Ybl Miklós teret.

Irodalmi dubtechno/ VaLyo Kikötő

Hétfőn ünnepeli fennállásának tizedik évfordulóját közvetlenül a Duna partján, a Valyo Kikötőben az Electrocat formáció Tilos Rádión futó műsora: a rendhagyó születésnapon a mély ütemekben és pszichedelikus hangzásban bővelkedő elektronika találkozik majd az irodalommal.

Római anzix: A nagy szépség/ Uránia Nemzeti Filmszínház

A Római Anzix című vetítéssorozat idei utolsó, tizedik vetítése Paolo Sorrentino Oscar-díjjal, Golden Globe-díjjal és Európa Filmdíjjal elismert filozofikus alkotása, A nagy szépség lesz. A vetítés előtt Michele Sitá irodalom- és filmtörténész mond bevezetőt.

C.iC - Gulyás Anna: Fekete Kutya // Ziggurat Project: Légszükséglet/ Trafó

A Nemzeti Táncszínház szervezésében megvalósuló IZP-Estek (Imre Zoltán Program) keretében a Trafó lett a helyszíne a két fiatal koreográfus előadásainak. Magas szintű technikai igényesség, markáns fizikalitás, érzékenység, karakánság, térérzékenység és interdiszciplináris alkotások.

Bullet, Screamer, Jesus Chrüsler Supercar/ Dürer Kert

Heavy metal óda egy turnébuszhoz, motoros pokolrock és a ‘80-as évek legjobb hard rock pillanatai: ezt ígéri a három svéd zenekar, amely hétfőn megzúzza majd az Ajtósi Dürer sor ikonikus koncerttermét.

Szilárd Piano Projekt featuring Kiss Flóra & Schoblocher Barbara/ Nagyszünet - Budapest Park

Balanyi Szilárdot sokan elsősorban a Quimby zongoristájaként ismerik, pedig 2002 óta szólóban vagy duettekben is színpadra szokott állni, romantikus utórezgéseket hagyva maga után. A Budapest Park Nagyszünet nevű, önálló kis szigetén például a pünkösdi hétvégén fog zenélni, egy szál zongorával és két tehetséges énekesnővel: Schoblocher Barbara (Blahaluisiana) és Kiss Flóra lesznek ezúttal a zenésztársai.

Monday Session: Tariqa/ PONTOON

Marokkói gnawa transzzene a pálmafák alatt, vízpart közelében? Szerintünk valahogy így kell elképzelni egy igazán hangulatos hétindítást.

69 minutes of 86 days/ Bem Mozi

A Budapest Conscious Cinema jóvoltából május 21-én a Bem Moziban bemutatják a 69 Minutes of 86 Days című norvég dokumentumfilmet. Egil Håskjold Larsen tavaly bemutatott filmje Lean történetét követi végig, amint a hároméves kislány menekültként keresztülutazza Európát.