Megnyílt az első csomagolásmentes bolt Budapesten, ahol kimérve vásárolhatunk mindenféle száraz alapanyagot – magokat, tésztát, liszteket, szálas teákat, de visszaváltható vagy újrafelhasználható üvegekben tejtermékekkel, lekvárokkal és szörpökkel is találkozhatunk, mindezt hazai, megbízható forrásból. Néha bele sem gondolunk, hogy a mindennapok során mennyi hulladékot termelünk, ezért ideje ezen kicsit változtatni.

Piliscsabáról költözött Budapestre a fővárosiak nagy örömére a Ligeti Bolt, ahol búcsút inthetünk a műanyag zacskóknak és csomagolásoknak. Bár a szelektív hulladékgyűjtés egyre elterjedtebb itthon is, és az ország számos pontján találunk gyűjtőket, hosszú távon sajnos ez sem kínál megoldást arra, hogy a sok hulladéktól ne váljon egyre szennyezettebbé a bolygónk. Ezért is fontos, hogy ahol csak kivitelezhető, ott próbáljuk meg egyre inkább visszaszorítani az általunk termelt szeméthalom méretét.

Ez az elgondolás, és a zero waste home – nulla hulladék – életmód amerikai szószólójának, Bea Johnsonnak egy előadása indította el a bolt tulajdonosát, Sipos Melindát a megvalósítás felé. Ahogy mesélte, egyre jobban zavarta a sok szemét, és az, hogy sokszor mennyire feleslegesen termelünk ennyi hulladékot, amikor egy kis erőfeszítéssel drasztikusan csökkenthető lenne a mértéke. Az egyik első lépés a hulladékmentes életmód felé épp az, hogy nem veszel – vagy csak kikerülhetetlen esetekben – csomagolt élelmiszert. A zöldségnél, gyümölcsnél ez még viszonylag könnyen megoldható, és Budapesten sok piacot találunk, ám számos olyan termék van, amely beszerzése egyéni szinten már sokkal körülményesebb lenne. A boltba nagyobb kiszerelésben érkezik be az áru, így már eleve kevesebb szemét termelődik azzal, hogy nem 500 grammonként van csomagolva a tészta vagy zacskózva a fűszer. Amit pedig lehet, azt újrahasznosítható csomagolásban szereznek be.

Innentől hogyan „működik” a rendszer a boltban? Vagy hozunk magunkkal valamilyen tárolót: kis vászonzsákokat vagy csatos üvegeket, amibe pakolhatunk – ezeket amúgy  a boltban is lehet kapni, pár száz forintért – majd első lépésben lemérik ezeknek a súlyát üresen, utána indulhat a töltögetés. Ha pedig épp otthon felejtettük a saját jól bejáratott tárolónkat, akkor sem kell kétségbe esni, erre az esetre kérhetünk papírzacskót is a szállításhoz.

A tésztákat, pelyheket, hüvelyeseket, cukrot, bulgurt, quinoát tartalmazó, hermetikusan lezárt, átlátszó tárolók a falak mentén helyezkednek el, mind gondosan felcímkézve névvel és árral, és egy kis kar meghúzásával annyit öntünk a zsákunkba vagy akár befőttes üvegünkbe, amennyire csak szükségünk van.

A csomagolásmentesség (vagyis pontosabban a másfajta, újrahasznosítható és környezetbarát csomagolástípusok) mellett ennek a módszernek a másik nagy előnye, hogy csak annyit kell vennünk, amennyire tényleg szükségünk van. A tavalyi adatok szerint Magyarországon összesen mintegy 1,8 millió tonna, azaz fejenként mintegy 68 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik évente, aminek egy része abból is adódik, hogy a standard kiszerelések mérete nem mindenkinek ideális.

A kínálatból amit lehet, hazai termelőktől szereznek be, nem csak a biozöldségeket és a szezonális gyümölcsöket, ezen felül minden adalék-, tartósítószer- és pálmaolajmentes. Talán ami elsőre a legkülönlegesebb a hétvégén debütáló magyar rizsek mellett, hogy sokféle tészta (medvehagymás, paradicsomos, spenótos orsó, spagetti és lasagne, durum változatok és tojásos levestészták, kilója 500 Ft-tól) kapható kimérve, ezek az Óföldeáki tésztaüzemből jönnek. De sorakoznak a polcokon tejtermékek a máriahalmi Hétforrás gazdaságból (például friss, visszaváltható üveges tej), lekvárok és szörpök a Mamka vegyszermentes családi gazdaságból (1490 Ft) a Balaton északi partjáról, biolisztek a Piszkei Öko-tól, aszalt gyümölcsök a Borka Kft-től is. Sőt, fűszerek, és mindenféle tea is kapható, ha szeretnénk utántölteni az otthoni tárolóinkat.

Ami pedig már túlmutat a bolt közvetlen kínálatán, és inkább az általa közvetített szemlélet minél aktívabb megélése felé terelgeti a tudatos vásárlókat, azok az olyan praktikus apróságok, mint például a Cibi szendvicscsomagoló újraszalvéta és újratasak vagy a BlessYou textilszalvétái.

Melinda azt szeretné, hogy a bolt vonzza be az embereket, a Kresz Géza utcai hely pedig mint kávézó is működik, úgyhogy a friss péksütik és a Monterosa kávépörkölőből származó kávék mellett akár egy nyugodtabb beszélgetésre is van lehetőségünk.

Hamarosan a kínálat tovább bővül, például mosószóda, szappan és mindenféle szépségápolási termék is megjelenik majd a polcokon, illetve a speciálisabb igényeknek is igyekeznek eleget tenni a jövőben gluténmentes variációkkal vagy cukorpótlók árusításával. Árkategória szempontjából a bolt erős középmezőny, de cseppet sincs elkapatva, ha elsőre rá is vágnánk, hogy hát de ez máshol olcsóbb, gondoljunk arra, hogy a Földünk viszont micsoda árat fizet meg ezért a pár tíz vagy száz forintnyi különbségért.