Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

Eddig még nem publikált építészeti fotókat tett közzé a Lechner Tudásközpont

Mindenki számára ingyenesen elérhető online fotótárat hozott létre a Lechner Tudásközpont, amely a jövőben bővülni fog még. Több budapesti képet is felfedeztünk az albumokban, például a Nyugati pályaudvar felújításáról, a Körszálló építéséről vagy a Margit híd villamossín-építési munkálatairól.

A Lechner Tudásközpont Dokumentációs Központjában rengeteg régi fotót, negatívot, üvegnegatívot, diapozitívot és diafilmet tárolnak megsárgult papírdobozokban és fémszekrényekben, amelyeknek legnagyobb része még feldolgozatlan. Itt őrizték azokat az építészeti és építésügyi fotókat is, amelyeket állami vagy önkormányzati tulajdonú tervezőintézetek készítettek 1945 és 1990 között. A VÁTI (Városépítési Tudományos és Tervező Intézet), az FTV (Földmérő és Talajvizsgáló Vállalat) és az UVATERV (Út-, Vasúttervező Vállalat) fotógyűjteményeiben a háború után újjáépített épületek, műemlékek, szocmodern létesítmények, lakótelepek, a korszak építőiparában használatos műszerek, munkagépek digitalizált fotói, valamint geodéziai felmérések pillanatképei mellett képzőművészeti alkotásokat ábrázoló felvételek és életképek is felbukkannak.

A Lechner Tudásközpont ezeket a több évtizedes, kordokumentumoknak is beillő képeket digitalizálta az elmúlt években, és tette online elérhetővé a napokban. Több albumba rendszerezve találunk képeket sok vidéki témáról, például balatoni talajmintavételről, az ózdi kohászat építési munkálatairól vagy a Duna menti erőmű épülő gőzturbináiról is. Az alábbiakban a budapestieknek érdekes képek közül választottunk ki párat.

Hasonló tartalmak

Budapest

Emlékek arról a bizonyos 1987-es budapesti hideg télről

?>

A nagy 1987-es tél a mai napig különös nosztalgiát ébreszt azokban, akik átélték.

A II. kerületre hagyta lakóházát, egy kikötéssel

?>

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook-oldalán adott hírt két bölcsődefejlesztésről, melyek egyike különösen kedves történet.

Új városnegyed biztosan lesz Rákosrendezőn, de a toronyház sincs kizárva

?>

Rákosrendező romos területének fejlesztése biztosan elindul, de még nem eldöntött, hogy milyen irányban haladnak majd az új negyed kialakításánál.

Átadták Budapest 2023-as Építészeti Nívódíját

?>

Budapest Építészeti Nívódíját azok a munkák kapják, melyek hozzájárulnak egy élhető(bb) város létrehozásához. Mutatjuk az idei nyerteseket.

Neked ajánlott

A