Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró Budapest

Ellopták Bernátot, a Rengeteg RomKafé főmackóját

Ismeretlenek elrabolták a több száz plüssmackójáról és kiváló forró csokijairól híres Rengeteg RomKafé főmedvéjét.

Budapest

Nőnapi adománygyűjtés Józsefvárosban – Higiéniai eszközökkel segíthetjük a rászorulókat

Adománygyűjtést szervez a Józsefvárosi Önkormányzat nőnap alkalmából, március 5-ig több helyszínen adhatunk le higiéniai cikkeket.

Budapest

Hőhullám a IV. kerületben – Miért mindig Újpesten dől meg a melegrekord?

Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok, sok közülük Újpesten. Ez a kerület lenne a város legmelegebb helye?

budapest

70 év után visszanyerte eredeti szépségét a Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka

A Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciójának köszönhetően újra régi pompájában látható a több mint 70 éve lezárt Román Csarnok. Az impozáns múzeumi tér felújítása befejeződött, a csarnokot március második felében – március 15-étől húsvétig – a látogatók is megtekinthetik majd.

A Liget Budapest Projekt keretében felújított és korszerűsített múzeumi épület történetében ez volt az eddigi legátfogóbb és legjelentősebb rekonstrukciós fázis. A felújítás leglátványosabb része a II. világháborúban megsérült Román Csarnok helyreállítása: a csaknem 900 négyzetméter alapterületű, középkori bazilika belső terét megidéző terem különleges falfestményeinek megújításán körülbelül 70 restaurátor dolgozott, akik csaknem 2500 négyzetméter falfelületet varázsoltak újjá. A munkálatok során 1500 liter konzerválóanyagot és csaknem 100 kilogramm, különböző színű pigmentet, valamit 5500 aranymetál lapot, azaz 5,5 kilogramm aranyat használtak fel. Ezek mellett a múzeumi tér korszerű hűtési-fűtési, valamint modern világítási rendszert is kapott.

A rekonstrukció érinti többek között a reneszánsz stílusú Michelangelo-termet is, amely az elmúlt évtizedekben teljesen átalakítva, a látogatóktól elzárva, irodaként funkcionált. A felújításnak köszönhetően a Román Csarnokkal együtt csaknem 2000 négyzetméterrel nőnek a múzeum kiállítóterei, és a műtárgyraktáraknak is csaknem félezer négyzetméterrel több hely jut majd a megújult épületben. A felújítás során egy új, térszint alatti, korszerű éttermet és kávézót is kialakítottak és a múzeum teljes akadálymentesítése is megtörtént.

A Szépművészeti Múzeum kiállításainak újrarendezésével párhuzamosan költöznek a várból a Magyar Nemzeti Galéria régi magyar gyűjteményei: több mint négy évtizedes távollét után a magyar művészet hazatér a Szépművészetibe. Így a múzeum ezt követően az egyiptomi és az antikvitás témájú tárlata mellett a 18. század végéig együtt mutatja majd be az egyetemes és a magyar művészet történetét.

Az új állandó kiállítások október 25-én nyílnak majd meg, addig is a rehabilitációs munkálatokba az alábbi videón lehet bepillantani, a végeredményt pedig március 15-től húsvétig élőben is megnézhetitek.

Hasonló tartalmak

Budapest

Budapest és a bűvös 7-es szám

Rejtélyes oknál fogva a 7-es számot misztikus titokzatosság lengi körül. Ezért megnéztük, mi az, ami kötődik vagy kötődött ehhez a számhoz Budapesten.

Budapest

Teljesen átépíthetik a Clark Ádám teret

Bár úgy tűnt, a Lánchíd rekonstrukciójával sok változáson esett át maga a tér is, teljes felújításáról most írtak alá szándéknyilatkozatot

Neked ajánlott

A