Alig egy éve, hogy elindult a Fehér Nyúl Brewery Sörfőzde, de már több kiemelkedő főzet is kötődik a nevükhöz, a sörfőzdéjüket pedig nemrég egy taproommal is bővítették. Elmentünk a saját mini sörbárjuk megnyitójára, hogy megnézzük, mit hoztak ki az egykori textilfestőüzemből és milyen mély igazából az a bizonyos üreg. Előre szólunk, könnyű elveszni benne.

A kézműves sörforradalom hatására egyre-másra nyílnak a taproomok Budapesten: a Mad Scientist a Szimpla Kertemeletén méri lombikba a főzeteit, a First Craft Beer újpesti telephelye lényegében egy itthon egyedülálló látványfőzde, a Rizmajerkét sörházat is üzemeltet és a MONYO Brewing Co. is nemrég újította fel a Kálvin téri „kirendeltségét”. Szombaton pedig a Fehér Nyúl Sörfőzde is megnyitotta a saját korsózóját a Soroksári úton, ahol a teljes szortimentjük végigkóstolható, csapolt vagy üveges kiszerelésben. Ráadásul a pult alig tíz méterre van a főzőháztól, így két korty között mindenki beleláthat az üzem életébe, első kézből kaphat információkat az üzem életéről és a sörökről.

A Budapest Parktól jó negyedórás sétára található „nyúlüreg” lokációját tekintve nem az a helyszín, ahová beugrunk megalapozni az estét, de nem is annak szánják – inkább azoknak akarnak kedvezni vele, akik jobban belemerülnének a sörfőzés rejtelmeibe vagy az általuk megálmodott ízekbe. De fontosnak tartják a kulturális szerepvállalást is, így lesznek majd koncertek, filmklubok is.

Ennek megfelelően a taproom pénteken és szombaton kívül csak akkor látogatható, ha egy nagyobb, minimum húsz fős csoporttal előzetesen foglalunk, cserébe viszont havonta egyszer lesz lehetőség arra is, hogy körbevezessenek minket magában a sörfőzdében, részletesen elmagyarázva a malátaroppantás vagy a felsőerjesztés hogyanját és mikéntjét - a főzdetúrákra a weboldal hamarosan elinduló modulján lehet majd jelentkezni, tíz fő fölött pedig itt lesz lehetőség egy külön alkalomra. Egy korsó stout is jobban esik úgy, hogy már tudjuk, milyen folyamatok egymásutánjaként lett olyan, amilyen.

Maga a taproom a képek alapján aprónak tűnhet, de épp ideális méretű, ráadásul nem akar több lenni annál, ami: egy oldott hangulatú hely, ahol a főzde komló- és malátakölteményeit élvezhetjük. Ottjártunkkor csapról a „sima” és a laktózzal, valamint citromhéjjal megbolondított savanyított IPA-jukat (RAFA), az APA-jukat és az év elején bemutatottBaristautot lehetett kérni, de palackba zárt formában elérhető volt mondjuk a Cocoa Milk Stoutjuk vagy Barley Wine-juk is.

Ráadásul a terveik közt szerepel a kártyás fizetés bevezetése mellett (elvileg három-négy hét és megoldódik) egy apróbb BBQ-konyha a galérián – Csepregi András, a Fehér Nyúl Sörfőzde egyik alapítója ugyanis igazi szmókerfanatikus, aki több versenyen bizonyította már, hogy a szaftos húsokhoz legalább olyan jól ért, mint a komlózáshoz. De a Borganikával közös második pop-up sörvacsorájukat is ide szervezik majd.

Sokakban felmerülhet persze, hogy amikor egyre-másra nyitnak az olyan helyek, mint a Beerselection vagy a Neked Csak Dezső, mi szükség van egy külön taproomra, de az ilyen helyeken a lehető legfrissebben kapjuk kézhez a sört, pont úgy, ahogy azt a megalkotói elképzelték. Arról nem is beszélve, hogy egy főzde igazi karakterét, elképzeléseit csak úgy lehet igazán megismerni, ha egymás mellé tesszük több terméküket és végigkóstoljuk őket. Így mindenkinek azt ajánlanánk, hogy ha tényleg kíváncsi arra, hogy milyen mély a nyúl ürege, látogasson el a taproomba és mélyedjen el a komlóból és malátából felhúzott világban.