Nemcsak azok keringenek a városban éhesen ebéd után kajtatva, akiknek ételérzékenységük van, hanem azok is, akik valami értékelhetőt ennének állati összetevők nélkül. Újbudán most már eggyel több opció áll rendelkezésre egy tisztességes húsmentes ebédhez: az Allee-hoz közeli utcában találjuk a Deli’s Vegant, amely tavaly ősszel nyílt meg. A helyiséget „kísérti” a vegán életérzés, korábban két hasonló profilú étkezdének adott helyet. Most Deli Zsófia birodalmaként működik.

Deli Zsófia nem a marketing világából vagy GYES-ről menekült a gasztronómiába, ahogy az utóbbi években rengetegen, hanem térképészet-földtudomány szakos diplomával egy amerikai hátterű építőipari cégnél helyezkedett el. A jóga mozgáskultúrája és egészségtana azonban annyira magával ragadta, hogy jógaoktatóként elkezdett a jógatáborokban főzni, és annyi pozitív visszajelzést kapott, hogy tökéletesítette a tudását. Két éve adta fel az állását, szűkebb körben ételkiszállítással foglalkozott; időközben szakácsképzést és más tanfolyamokat is elvégzett, valamint még egy vegán szakácskönyvet is megjelentetett.

Tehát van miből főzni, mondhatnánk. Az állandó étlapon burgereket, quesadillát, grillszendvicset és füstös vöröslencselevest találunk, és mindig van napi ajánlat, ami egy leves és egy főétel. Ottjártunkkor épp thai répakrémleves fekete szezámmal és hortobágyi palacsinta volt, de a héten előfordult kesudiós zöldség curry jázminrizzsel, mandulapestós durum fusilli és paradicsomos cannelini leves is.

Még húsevőként is úgy gondoltunk, nem sok kívánnivalót hagynak maguk után az ételek. A vöröslencseleveshez mintha füstölt kolbászt adtak volna, a thai répaleves kellőképp egzotikus volt. Nagy nyugalommal fogyasztottuk el a hortobágyi palacsintát, tudván, hogy nem a konyhai maradékokat darálták össze benne, hanem tofut, gabonakolbászt és paradicsomragut tartalmaz. A legjobban a Deli’s Burger nyerte el tetszésünket ajvárral, zöldségpogácsával és vegán sajttal, valamint a remek lilahagymalekvárral, ami pompásan édes bukéval dobta fel az összeállítást. A buci egyébként a Hollán Ernő utcai Fill Good vegán pékségből érkezik, és mindennek tetejébe még a kávé is újhullámos, az Awaken pörköli a szemeket.

Az árak sincsenek elszállva, a levesek 590/790 Ft, a főétel 1250 Ft, a  leves + főétel 1590 Ft, a főétel + édesség 1690  Ft-ba kerül. Pohárdesszertek, saláták, torták, nyers bonbonok, turmixok, teák és forró csokik is kaphatóak. Nemcsak az állati eredetű összetevőket száműzték a konyhából, hanem sok étel esetében a glutént is (igaz, a keresztszennyeződéseket nem tudják garantálni).