Felfedeztünk egy bababarát kávézót a Mechwart ligettől 5 percre, ahol nem is kell gyerekkel érkezni, hogy jól érezd magad: magáért a kávéért megéri beugrani.

Ha azt halljuk, Maminti, akkor a kicsi zöld tündér ugrik be Lázár Ervin meséjéből. Ő varázsolta ki Dömdödömöt az eukaliptuszfa alól, amihez átmenetileg sóbálvánnyá változtatta a Négyszögletű Kerek Erdő baráti társaságát. Róla kapta a nevét a kávézó, ahová betérve az Impresso Coffee Lab kétféle világos pörkölésű kávéja, a Pékműhely péksüteményei, a Chouchou és a Majorcukrászda harapnivalói fogadják az embert. És nem mellesleg puha játszószőnyegek, jó minőségű játékok és mesekönyvek, csúcsidőben pedig sok-sok baba és anyuka.

A gyesen lévő kismamák nagyon hálásak azokért a helyekért, ahová egy mindent a feje tetejére állító, hangoskodó egyévessel is bátran be lehet ülni anélkül, hogy a többi vendég csúnyán nézne. Ezt mutatja a belvárosi HelloAnyu népszerűsége is, vagy a Pagony kávézóé a Gellért-téren. Most már a belbudai kismamáknak sem kell feltétlen BKV-zniuk, ha a gyerekkel a hónuk alatt össze akarnak futni a barátaikkal egy kávéra.

A Maminti viszont nemcsak kávézó, hanem könyves- és játékbolt is, ahol igényes kiadványokat és – elsősorban fejlesztő – játékokat árulnak. Valamint közösségi tér rengeteg programmal, amelyek között szerepel fejlesztőtorna és egyéni konzultáció mozgásterapeutával, ovis és baba-mama jóga, támogató Anya-Baba Klub, angol nyelvű zenés foglalkozás operaénekes vezetésével, zenebölcsi, jövő héttől pedig szoptatásra felkészítő tanfolyam indul. Tartottak már bábelőadást hivatásos bábszínésszel, lesz busómaszkkészítő családi tanfolyam, valamint interaktív irodalmi délután Varró Danival.

Az alapítók azt tapasztalták, a környékbeli anyukák körében nagy igény van a hasonló jó minőségű rendezvényekre, annak ellenére, hogy a kerületben rendeznek baba-mama programokat a Marczibányi téri Kulturális Központban. De egészen más tornatermi szteppadokon jógázni, mint egy kellemes kávézóban, ahol van kávé, süti és nem kell lóhalálában átadni a helyet a következő csoportnak.

Három kétgyerekes anyuka, Keresztesi Andrea, Dr. Paphalmi Rita és Tóth Viktória nyitotta meg a Mamintit, melynek helyszínét hosszas keresgéléssel sikerült csak megtalálni. Andrea és Viki konkrétan belebotlottak az utcán a régi ingatlaniroda molinójába, amely megadta magát a gravitációnak. Az anyukák egész nyarukat rászánták a kétkezi felújításra, és gondosan eltervezték, honnan szerzik majd be a kínálaton lévő kávékat, sütiket.

Rita csak tulajdonosként vesz részt a projektben, a pult mögé Andrea és Viki állt be, és az utólag csatlakozott hozzájuk Schwechtje Zsófia, aki korábban óvónőként dolgozott, de kommunikáció-PR szakos diplomája is van, nemsokára pedig a zeneterapeuta szakon is szerez egyet. Ő tartja hétfőnként a Hangolka zenés foglalkozást, illetve csütörtökönként a Pacsmagoló kézműves programot. Andi az értékpapír-piacon, Viki a jogi kommunikációban betöltött irodai állásából ment el gyesre, és mindhármukban közös, hogy két gyerek születése után úgy látták, nyolc órában lehetetlen visszatérni a munkaerőpiacra.

Ha megnézzük a kávézó Facebook-oldalát, sok angol nyelvű programismertetővel találkozunk, ami nem véletlen, hiszen rengeteg külföldi lakik a kerületben, akiknek óriási az igénye a társas létre. Persze a magyar anyukáknak is nagyon sokat ad a közösségi élmény, és hogy megoszthatják egymással tapasztalataikat, nehézségeiket, örömeiket, mert az érzés, hogy magukra maradtak, nagyon gyakori a kismamáknál.