Új év, új programok, tartja a mondás, és mi is. Ennek szellemében csupa aktuális filmvetítést, koncertet, kiállítást és jógás napkezdést szedtünk össze 2018 első „mit csinálj az elkövetkezendő négy napban” összeállításában. Figyelem, kimozdulni ér!

  • Csütörtök
Január 4-én nyílik meg Bakonyi Bence Párhuzamok című kiállítása, amelyen három fotósorozatából kerülnek bemutatásra munkák. Az After five years című 2015-ös sorozat a 2010-ben földrengés sújtotta Haiti fővárosában és környékén készült, és arra keresi a választ, hogy 5 évvel a természeti katasztrófa után látható-e változás, fejlődés a területen, hogyan tud újjáépülni egy ilyen súlyos megrázkódtatás után. A Segue című sorozat a művész 2013-14-es, egy éves kínai tartózkodása során készült. Végül a legújabb, We’re allright here… című sorozat egy darabja is bemutatásra kerül, mely Magyarországon készült.

A szocreálnak vannak-e esztétikai értékei, fellelhetőek-e maradandó alkotások, vagy csak fércművek születtek? Kik voltak a művészek, akik létrehozták a műveket? Milyen motiváció vagy kényszer inspirálta őket az alkotások létrehozásakor? Dombrovszky Linda dokumentumfilmje ezekre a kérdésekre keresi a választ. A csütörtöki vetítés mellett/előtt érdemes bejárni a Műcsarnok kapcsolódó, Különutak és kivonulás a konszolidáció idején című kiállítását is.

Áron András, az Apey & the Pea frontembere tavaly októberben adta ki harmadik szólólemezét Stranger címmel, mely talán az eddigi legnagyobb elismerést hozta neki. A Stranger dalait és persze a korábbi két album legjobbjait január 4-én a Kuplungban is eljátssza majd.

A Bladerunnaz havonta jelentkező és a hazai drum 'n' bass színtér kiválóságaira fókuszáló partysorozata, a Drum Clubaz idei első kispéntekre erős felhozatallal készül: Mindscape mellett Gamma, Liveon és Phazer is a keverők mögé áll majd az este folyamán. Az este házigazdája MC PEIN lesz.

Új év, régi sulis mentalitás: a Onehundred 2018-ban is szigorúan a legforróbb new school rap és trap számokkal segít majd, hogy jobban csússzon a dirty Sprite. Most csütörtökön a szelekcióért DJ N1CE, Perrin és BRSK felel majd, szóval turnup!

  • Péntek

A tavalyi év egyik legfélelmetesebb filmje, Stephen King Az című regényének adaptációja egy éjszaka erejéig újra a moziban! A Budapest Boulevard Cinema jóvoltából pénteken az Art+Cinema Derry-vé változik, ahol még a Krajcárossal is összefuthatsz.

Hosszabb kihagyás után ismét budapesti koncerttel indítja az évetFish!, a Barba Negrában új dalok és régi kedvencek is elhangzanak majd. A Fish! előtt a hazai hardcore színtér két képviselője is fellép, név szerint a Wishes, illetve a The Southern Oracle.

2017-ben sem állt le a budapesti gasztrogépezet, szép számmal kaptunk új felfedezésre váró éttermet, cukrászdát és kávézót is. Valamint pizzériákat, színvonalas koktélbárokat és szórakozóhelyeket is – az összes fontosabb nyitást összeszedtük egy összeállításban. Ha az volt az újévi fogadalmad, hogy kimozdulsz a komfortzónádból és új helyeket fedezel fel, már meg is van a kiindulási pontod.

Stahl Barbara tavaly Babé Sila névre váltott és egy erős elektronikus-R&B-s lemezzel (August) demonstrálta, hogy hírből sem ismeri a "nehéz második album"-szindrómát. Az énekes-dalszerző pénteken a Kuplungban nyitja majd az idei koncertszezonját, amiben a Neosoul Disko Squad funk-impró zenekar segíti majd.

A technoszexuális OMOH kollektívaelső idei estjével rögtön szűz terepre merészkedik, hiszen a kazahsztáni underground őrző-védő bástyáját, Nazirát mozdítják el pár ezer kilométerrel, a LARM-be. Fajsúlyos elengedések és bőségesen felszálló pára várható, extra füstgépes tartalommal!

  • Szombat
Január 6-án a Szent Korona visszaszolgáltatásának 40. évfordulója alkalmából nyílt nap lesz az Országházban. Az érdeklődők 10:00 és 15:00 óra között ingyenesen tekinthetik meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát.

Tavaly nyáron indult útjára a jóga és gasztronómia művészetének “turnéja” a Monk’s Bistro támogatásával, szombaton pedig ismét hasonló helyszínre látogat a Bandha Brunch, ezúttal a Bárkert Bistróban egyesül majd az életművészet az ételművészettel.

A hétvége első napján ismét használtcipő-vásárt tart a JUDASTelep emeletén, érdemes lesz benézni, ha maradt még valamennyi a karácsonyi zsebpénzből, hiszen néhány ezer forintért akár az egész éves cipőtárunkat is frissíthetjük.

David Bowie január 8-án lenne 71 éves, ez alkalomból két nappal korábbana Toldiban ünnepelheted a legendás énekest és dalszerzőt életművének legjobb dalaira táncolva. A buli Bowie pályatársait sem fogja figyelmen kívül hagyni, így a ’70-es évek olyan más előadóinak számai is felcsendülnek majd, mint Iggy PopLou Reed, a Joy Division, a Blondie és a Talking Heads.

Január 6-án hagyományteremtő évkezdő koncertet ad a Gólyában Mayberian Sanskülotts a Signore Crust társaságában az újévi fogadalmak visszavonásának érdekében.

  • Vasárnap

A hét végén sokszor már nem akarunk belevágni semmi komolyabba, csupán relaxálnánk és élveznénk, hogy vége a napi hajtásnak – ha csak ideiglenesen is. Ezeknek a hátradőlős perceknek lehet a megkoronázása egy forró csoki, amiből a fővárosban mindenki megtalálhatja a kedvére valót: sóskaramellás? Alkoholos? Pudingos állagú? Vagy inkább a naturális stílus hívei vagyunk? Összeállításunkban mindenki talál kedvére valót.

Ha másképp képzeled el a kikapcsolódást, jó program lehet a Yoga Brunchnapindító jógája, egészséges finomságokkal – mindezt lélegzetelállító panorámával fűszerezve, ugyanis a helyszín a Rudas fürdő étterme lesz! Testi-lelki kikapcsolódás, egészséges élvezetekkel – szerintünk ideális vasárnapi program.

Ha fajsúlyosabb élményre vágynánk: a Bem Mozi ismét műsorra tűzi minden idők egyik legjobb, ugyanakkor egyik legnehezebben befogadható sci-fijét, Tarkovszkij Sztalkerét. Az orosz filmrendező egyedül ezt a filmjét tekintette tökéletesnek, de nem is csoda: tényleg időtlen, egyedülálló látványvilágú és mindenfajta sallangot nélkülöző mű A Leglényegesebbről.

Codex Omega címmel tavaly szeptember elején jelent meg a szimfonikusatmoszférikus death metalt mesterien játszó görög SepticFlesh tizedik albuma, a 2014-es Titan lemez folytatása. A zenekar az új anyaggal turnéra indul, ráadásul az USA-ban székelő kéttagú black metal csapással, az Inquisition zenekarral karöltve. Jó hír a hazai rajongóknak, hogy a körútnak lesz budapesti állomása is: január 7-én futnak be a Barba Negra színpadára.

Öt fiatal színész vallomása a Színművészetiről, pályakezdésről, önmaguk menedzseléséről, a konfrontálódás lehetőségeiről – megnevezve ismert tanárokat, igazgatókat és rendezőket. Ezt kínálja Kelemen Kristóf darabja, a Miközben ezt a címet olvassák, mi magunkról beszélünk, amely a rendező szerint "az egész fiatal generációról ad látleletet, és azon keresztül a társadalomról is, amelyben ezek az emberek élnek". Vasárnap a Trafóban.