Andi és Feri története igazi sikersztori. Pályaelhagyók, imádják a pizzát, az olasz tésztaétel kultúráját, családilag pedig több szálon is kötődnek hozzá. Feri testvére Pécsett pizzáztat, ők ezidáig Rákospalota kertvárosi részén csinálták. Most viszont nagy feladat előtt állnak, ugyanis hosszas tárgyalások után az Ötkertes fiúkkal találták meg a közös vonalat és az V. kerület kedvelt szórakozóhelyére is beköltöztek. Ugyan itt a fatüzelés sajnos elmarad, igyekeznek a legjobb minőséget hozni saját építésű, elektromos kemencéjükkel. Sőt, a pizzák mellett bizalmat szavaztak nekik a hely konyhájának üzemeltetése kapcsán is.

2016 márciusában nyitott a Kemencés Pizza a Fő utcában – de nem a Lánchíd mellett, hanem a Szilas-patak vonzáskörzetében. Kemény vállalás ennyire távol az összes fontos budapesti gasztroponttól, de érthető is, hiszen családias közegben vannak, és nem kell a konkurenciával sem számolni. Mi tavaly novemberben jártunk náluk, mikor már a házhoz szállításnak véget is vetettek, hiszen a rengeteg rendelés miatt nem tudták garantálni azt a minőséget és gyorsaságot, amit elvártak volna maguktól. Szimpatikus és profi hozzáállás ez, így semmi sem ment a pizzák rovására. Fantasztikus tésztával, fantáziadús ízekkel találkoztunk, és nemcsak mi jártunk többször csodájukra, de több gasztroszaklap, -orgánum is elismeréssel beszélt a Kemencés pizzáiról.

Pár hónapja mikor náluk jártunk egy spontán esti "motorháztetőn pizzázás" kapcsán, Feri már belengetett egy kis plusz infót: hamarosan beveszik a belső kerületeket is. Aztán pár hete érkezett a konkrét telefonhívás: megvan a hely, kész a kemence, hamarosan mehetünk... az Ötkertbe! Őszintén meglepődtünk a lokáción: hogyhogy egy szórakozóhelyre bútoroznak be? Mi lesz így a megszokott magas minőséggel? Tudják ugyanazt biztosítani?

A fatüzelésű kemence beépítése kvázi lehetetlen küldetés lett volna, ezért maradtak egy szintén saját fejlesztésű, elektromos verziónál. Feri őszintén elmondta nekünk, hogy a legjobbra törekednek – a legjobbra, amit egy másik típusú kemencével el lehet érni. Nem fognak ugyanolyan pizzák csücsülni a pizzalapátokon, mint Rákospalotán, de ez a technológiából fakad. Viszont induljunk ki abból, hogy nekik az elektromos kemence 'B' opció, míg máshol meg sem próbálkoztak a fatüzeléssel. A tészta összetétele titkos, és az is marad, a feltétek továbbra is a legklasszabb olasz beszállítóktól érkeznek, legyen az prémium bivalymozzarella, vagy éppen pancetta. Ebben nincsenek kompromisszumok, és ez így van rendjén. Megközelítőleg 26 és 32 cm-es korongok sülnek az Ötkert Kemencés Pizza műhelyében, ám rusztikus jellegének köszönhetően van, hogy ez kicsit másképp alakul. Aggodalomra semmi ok, mert grammban bizony ugyanannyi tészta kerül mindegyik alapjául.

Nem hozták el az összes változatot, de a kedvencek felkerültek a pizzalapra: margherita, margherita buffala, prosciutto crudo vagy szarvas például mind rajta vannak. A kisebb verziók 1400 forinttól 2100-ig érnek, a nagyobbak 2000 forintról indulnak 3000 forintig. A tervezett koncepció szerint napközben sülnek majd a pizzák, és az Ötkert ekkor átlényegül Kemencés Pizza Il Centro-vá, este pedig visszakapja eredeti identitását, mehet a tánc és folyhat a sör.

Jó időben mehet a pizzázás a teraszokon, belül és kívül is, sőt egy kiadóablakkal egész pizzákat is elvihetünk ezzel az átvevős megoldással. Ám hogy még eggyel emeljük a tétet, az Ötkert ezidáig annyira nem mérvadó konyhája fölött is átvették az irányítást. Kísérletezési fázisban vannak, bemérik, hogy mely fogásokra kapnak errefelé a turisták és a helyiek, s eszerint pozicionálják majd a választékot. Előételek közül már most elég házias és finom a kacsamáj zsírjában, a mediterránra készített paradicsomlevest is szerettük, s a csirkepaprikás is igazán korrektre sikerült. Ha ezen a vonalon haladnak tovább, akkor ügyesen ki tudják majd szolgálni azokat a Bazilika-vadászokat is, akik nem szeretnének indokolatlan összegeket fizetni egy vállalhatatlan gulyásért vagy paprikásért.

Persze mi elsősorban pizzázni érkeztünk, hiszen nagyon vártuk a belvárosi nyitást. A helyzet az, hogy tényleg kicsit eltérő az élmény az "zászlóshajó" üzlethez képest, ahogy azt Feri is elmondta, és nem árult zsákbamacskát. De még mindig finom a tészta, hajszálvékony és szuper a sonka, remek a sajt, nincs kispórolva a rukkola és szárazságnak nyoma sincs. Gazdag a feltétek sora és szívből érkezik az asztalunkra.