A 4,5 méter magas és több mint 4 tonnás, rozsdamentes acélból készült Corvin Gömböc a magyar leleményességnek állít emléket.

A különleges magyar találmány a kitartást és a törékeny egyensúlyt testesíti meg, az első kültéri Gömböc-szobrot a Nokia Skypark épületénél állítják majd fel.

A Gömböc egy magyar találmány, mely egyedisége abban rejlik, hogy az első ismert olyan homogén, konvex test, amelynek összesen két egyensúlyi pontja van (egy stabil és egy instabil). Ez azt jelenti, hogy a Gömböc emiatt a sajátos forma miatt mindig a stabil egyensúlyi pontjába billen vissza, függetlenül attól, hogyan tették le. Ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test bizonyítottan nem létezik a világon. Feltalálója két magyar építészmérnök, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, kialakítása pedig annyira egyedi, hogy jelenleg nincs olyan algoritmus, ami alapján számítógép segítségével lehetne keresni Gömböcöt.

A 4,5 méter magas és több mint 4 tonnás, rozsdamentes acélból készült szobor már december közepétől látható lesz a Corvin Sétányon. A gyöngyszórt krómacél héjú, több mint 40 ezer liter térfogatú alkotás a Corvin-negyed környezetében folyó tudományos kutatómunkára is fel szeretné hívni a figyelmet, hiszen több egyetemi kar és kutatóintézet, laboratórium található erre. A szobrot egy vízfelület felett állítják fel, így a vízfelszín tükröződése miatt még dekoratívabban csillog majd a szobor.