Először 2014-ben tűnt fel a budapesti Erzsébet téren a szociális építészet iránt elkötelezett, Architizer A+ Award-díjas Hello Wood csapatának különleges, rönkökből épült, fényárban úszó karácsonyfája. Azóta meghódították a világot, és idén a két budapesti helyszín, Kőbánya és Óbuda 16 méteres fái mellett Kecskeméten is állítottak egy kisebbet, illetve Londonban a Kew Gardens-ben, és Bécsben a Belvedere kastély parkjában is áll egy-egy szánkófa. A többtonnás karácsonyfák az ünnepek után is valamilyen újrahasznosított formában tovább szolgálják a majd a közösséget, addig pedig kedvünkre gyönyörködhetünk bennük, sőt bele is mászhatunk a fák “gyomrába” egy kis elcsendesedésre.

Lassan tényleg mindenkit elkap az ünnepi készülődés hangulata, leesett az első komolyabb hó, elindultak a fényvillamosok, és állnak a Hello Wood idei karácsonyfái is. Az Architizer A+ Award-díjas építészcsapat alkotásai ismerősek lehetnek köztéri installációik, ötletes köztéri bútoraik révén, de a Szigeten és a Művészetek Völgyében is évek óta megtalálhatóak az alkotásaik. Idén minden eddiginél több karácsonyfát épített fel a csapat, a magyarországi adományfák közül kettő is áll Budapesten, és egy Kecskeméten, de Londonban és Bécsben is csodás helyszíneken találkozhatunk a csapat ikonikus szánkófáival.

Az óbudai Szent Lélek téren álló, 16 méteres, 40 tonnás fát a legjobb minőségű tűzifa kiválogatásával, akácfarönkökből építette fel a Hello Wood csapata. A fát vízkereszt után bontják le, és a fűtőanyagot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat osztja szét rászoruló családok között. A különböző karácsonyfa-installációk nemcsak az ünnep és az összefogás szimbólumai, de arra is felhívják a figyelmet, hogy telente országszerte több ezer családnak okoz nehézsége az otthon melegének megteremtése. Ennek jegyében az öt karácsonyfából – hasonlóan a BBC által is nagyra értékelt, két évvel ezelőtti Erzsébet téri installációhoz – 2017-ben is tűzifából épült meg a három magyarországi alkotás. 

Ikertestvére Kőbányán, hasonlóan impozáns méretetekkel a Szent László téren, a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ előtt áll. A tűzifát vízkereszt után adományozza oda az önkormányzat a kerületben élő, arra rászoruló családok számára. A Magyarországon épített adomány karácsonyfák több mint 60 magyar család otthonába visznek meleget egy teljes fűtési szezonra.

A londoni Királyi Botanikus Kertekben (Kew Gardens) álló kivilágított szánkófa és a bécsi karácsonyi vásárban, a Belvedere kastény parkjában magasodó társa egyenként 400 – Magyarországon vásárolt – szánkóból készült, és bár két éve a hasonló londoni installációt annak idején a gyerekeknek adományozták, az idei darabok néhány évig még biztosan londoni illetve bécsi „fenyőágakként” teljesítenek szolgálatot. A fényfestett, változó színű fákat Londonban a francia mapping artist, a Creatmosphere alapítója, Laurent Louyer öltöztette színekbe, míg a másik négy installáció fényeit a Visual Europe Group világítástervező cég álmodta meg.