Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

szerkesztés

Modern kollégium foghíjtelekre – több száz diáknak épít szállást a Corvinus

Szerzők

  • Bartha Dorka

2017. 11. 28. 17:25

A Budapesti Corvinus Egyetem új épületének tőszomszádságában, a Czuczor utcában épül fel a professzori lakásokat is magába foglaló új kollégium épülete. Belső-Ferencváros sűrűn beépített, történelmi közegébe nagy kihívás volt megtervezni egy ilyen épületet, hiszen cél hogy minél több diáknak szállást nyújtson, de ne legyen lélektelen, és ne veszítse el lakókörnyezeti intimitását. Mutatjuk a díjazott terveket.

A Belső-Ferencvárosi Czuczor utca 3. alatti foghíjtelek beépítésére írt ki pályázatot a Budapesti Corvinus Egyetem. Több száz férőhelyes kollégiumot és professzori lakásokat is magába foglaló épülettömböt kellett megterveznie az építészeknek az igencsak karakteres, történelmi városnegyedbe. A Corvinus nem összefüggő, egységes kampusz kialakítását tűzte ki célul, a jelenlegi épületeinek történelmi városszövetbe ágyazottsága miatt ez nem is lenne lehetséges. Inkább a környező foghíjtelkek ötletes beépítésével koncentrál több szükséges funkciót is az egyetemi épületek közelébe, például a közeli Lónyay utcába épül fel az egyetem új uszodája és sportközpontja is.

Az első megvett nyertes terv a Hetedik Műterem Kft. koncepciója. Az épületük kapcsolódik a szomszédos házak belső udvaraihoz, így létrehozva a lehető legtöbb természetes fényt kapó homlokzati felületeket, de megőrzik a lakóterek intimitását is. A közösségi funkciók a földszinten és egy – a főépülethez kétszintes hidakkal kapcsolódó – “toronyba” kaptak helyet.

Az utcafront homlokzatának monotonitását, ami az egymás mellett sűrűn sorakozó kollégiumi szobák kialakításából adódna, az ablakok eltolásával oldották fel. Az utcaszinten a földszintre még nyolc emelet épülne, a legfelső szinten kapnának helyet a professzori lakások és a közösségi tetőkert.

A második díjat kapott, megvett tervet Siffel Béla és Siffel Gábor jegyzik. Az ő koncepciójukban is kiemelt szerepet kap a szellős közösségi terek megteremtése a modern kor igényeihez igazodva, és a zsúfolt kollégiumi szobák elkerülése. Az elvonulás terei egy kollégiumi épületben különösen fontosak, ahol a szobában ketten vagy többen is laknak. Az épület alatt 65 férőhelyes parkoló, a földszinten az aula és büfé mellett sportterem és szauna is helyet kapna.

Az összesen kilencemeletes épületben a hetedik szintig lennének a diákok szobái, ezek kétágyasak és két szobához egy közös fürdőszoba tartozna. A felső szinten négy professzori vendéglakás kapna helyet, míg a legfelső szinten egy – a tanuláshoz/kutatáshoz szükséges – számítógéptermet alakítanának ki.

A harmadik díjban részesült Dobai Építésziroda Kft. terveiben egy összesen 14 emeletes kollégium szerepel. A három pinceszint mellett a kötelező, környezethez illeszkedő homlokzat megtartása miatt egy hátrahúzott plusz emelet és egy tetőkert is helyet kapott a terveken.

A lakószinteken emeletenként hat darab 2+2 fős, közös fürdőszobás utcára néző szoba kap helyet és szintén hat darab kétfős, saját fürdős, udvarra néző lakóegység, így a kollégium össz befogadóképessége 250 fő lenne.

Talán a T1 Építész Bt. terve a legkülönlegesebb, az utcai homlokzati kialakítást tekintve. Ez az egyetlen megoldás, melyik reflektál arra a jelentős szintbeli különbségre, hogy a szomszédos telkeken álló házak közül az egyik egy két, a másik pedig egy ötszintes lakóépület. Itt is egy kisebb tetőkert kapott helyet az épületen, illetve a változatos anyaghasználat reflektálna az egyetem többi épületére.

Hasonló tartalmak

Admin mode