Paul Bocuse Institute: A főzés magasiskolája című gasztroenciklopédia bemutató eseményén jártunk, ahol amellett, hogy Széll Tamás mesélt pár szót magáról a könyvről és fontosságáról, a Stand25 jóvoltából pár benne szereplő fogást is megkóstolhattunk. Bemutatkozott a következő Bocuse D'Or selejtezőjének 10 tehetséges séf versenyzője is.

A Hungexpon tartották A főzés magasiskolája című, Széll Tamás szavaival élve "gasztrotechnológiai gyűjtemény" bemutatóját, mely címéhez hűen a francia konyhaművészeten alapuló, modern gasztronómiai alapokat, fogásokat mutat be több, mint 1800 fotóval, lépésről-lépésre, fázisfotókkal illusztrálva. A mutatós enciklopédia laikusoknak, háziasszonyoknak, gasztronómia iránt érdeklődőknek egyaránt izgalmas lehet, de természetesen a szakma is örül, ha egy ilyen színvonalú kiadvánnyal bővül a gasztro témájú könyvek köre. Pláne, hogy a téma olyannyira népszerű, hogy számos könyvkiadó, könyvesház eladási listáinak élén a regények és ismeretterjesztő könyvek mellé felsorakoztak a gasztro tematikájú kiadványok is.

A bemutató helyszíne a jelenlegi magyar Bocuse D'Or Akadémia tanműhelyének előcsarnoka volt, s miután átlapozgattuk a tekintélyparancsoló méretű és belbecsű könyvet, beléphettünk a főzőfülkékhez is, ahol a 2018-as világverseny magyar szereplői készülnek majd. Itt a könyvben szereplő 70 receptből kóstolhattunk néhány fogást, melyet szigorúan a leírt receptúrák szerint készített el a Stand25 csapata. Széll Tamás szerint "magyaros figurázást" és spontán kreatívkodást mellőzve, tű pontosan az enciklopédia szerint haladtak.

Bemutatkozott az eseményen a 2018-as Bocuse D'Or 10 séftehetsége is, akik a december 3-i selejtezőn borjúcombbal, hízott kacsamájjal, salott hagymával - a vegetáriánus témában pedig rizottó rizzsel, fürjtojással és gombával dolgoznak majd. Ez annyit jelent, hogy a felsorolt komponensekre kell építeniük tányérjaikat.

Dualszky-Kovács Péter (Restaurant Taggenberg, Svájc), Elek Richárd (Fausto's), Garai Ádám (Olimpia Étterem), Haraszti Zsolt (Solier Étterem, Gödöllő), Kiss Krisztián (Salon Étterem), Pohner Ádám (Kistücsök, Balatonszemes), Tóth Pál (Kővirág, Köveskál), Várnai Péter (jelenleg Németország), Veres István (Babel Budapest) és Volenter István (67 Étterem & Bistro, Székesfehérvár) méri össze tudását a december eleji selejtezőn.