Hogy kerül egy mondatba Közép-Európa legnagyobb divateseménye, Budapest legnagyobb kortárs képzőművészeti vására, Sting, és a disznótoros? Úgy, hogy az előttünk álló napokban többek között miattuk lesz érdemes kimozdulni otthonról.

  • Csütörtök

Melyek a vezető nemzetközi trendek a design területén? Milyen szerepe van a magyar designközösségnek a nemzetközi irányzatok alakításában? Az A' Design Award & Competition minden évben elismeri a világ legkiemelkedőbb tervezőit. 40x40 kiállítás a 2017-es évben A’Design díjat nyert 40 ország több mint 40 designerének tervét hozza el a magyar közönséghez.

Kelet-Közép-Európa legnagyobb trambulinparkja nyílt meg az Újbuda Centerben. A 3000 négyzetméternyi csarnokot elsősorban a tizenévesek felségterületének szánják, de a felnőttek is jól érezhetik magukat a Cyberjumpban, ha egy-két órára újra gyerekek szeretnének lenni.

Október 10–15. között a BudapestiRománKulturálisIntézet immár 12. alkalommal szervezi az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Román Filmhetet, amelyen megismerheted a román filmgyártás legfrissebb alkotásait. A 12. Román Filmhét hat játékfilmmel, egy dokumentumfilmmel és egy rövidfilm blokkal jelentkezik.

2011-ben jött létre az Art Market Budapest nevű nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár, ami idén is fontos színtere lesz az új művészi inspirációk és a vizuális művészet valódi kortárs szemléletű megközelítésének. Mindezt úgy kell elképzelni, hogy a Millenáris 6000 négyzetméterét 25 ország 100 kiállítója és 500 feltörekvő művésze foglalja majd el, akiknek az alkotásaival 4 napon keresztül lehet ismerkedni.

A mostanában a deep house felé is kacsingató Rudimental különböző felállásokban már járt nálunk, mindig jó nagy adag vidámságot és pozitív energiát hoztak magukkal. Csütörtökön DJ set formájában térnek vissza Budapestre.

  • Péntek 

Az idei évben a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe-nak az Iparművészeti Múzeum szecessziós épülete ad otthont. Közép-Európa legnagyobb divateseményén közel 50 hazai és regionális tervező mutatja be legújabb kollekcióit.

Izgalmas előadásokkal, látványos kísérletekkel, interaktív workshopokkal várja a középiskolásokat 2017. október 13-án az Eötvös Loránd Tudományegyetem. A Trefort-kerti Campusra szervezett, összegyetemi nyílt napon a továbbtanulás előtt álló fiatalok minden szükséges tudnivalót egy helyen szerezhetnek meg. ELTE ötödik alkalommal szervezi meg pályaválasztó fesztiválját, ahol az intézmény összes kara bemutatkozik.

James Zabiela több mint 10 éve van a pályán. Legfőbb mentorai Sasha és Lee Burridge voltak, kezdeti munkáit elsősorban a breakbeatre és a house-ra jellemző stílusjegyek határozták meg, de a szakma ma már progressive- és tech-house DJ-ként tekint rá. Pénteken az Akvárium Klub vendége.

Öt év elteltével tér vissza a fővárosba Sting, aki október 13-án az 57th & 9th elnevezésű turnéján egy háromfős bandával áll a Budapest Sportaréna színpadára.

Fink utoljára két éve járt Budapesten, akkor az A38 Hajón adott koncertet. A nagy siker miatt a Hajó szervezésében a nagyobb befogadóképességű AkváriumKlubba tér vissza október közepén. Az este különlegességét növeli, hogy a hazai közönség itt hallhatja először élőben az idén megjelenő új album dalait október 13-án.

  • Szombat 

Disznóvágás-bemutatók és kolbászvásár, családi programok, folklór műsorok, no meg jó adag nosztalgia vár a DisznótorosKolbászfesztiválon. A 10 hektáros területen rengeteg program és neves fellépők szórakoztatnak péntektől három napon át.

Idén október 13-15. között új helyszínen, a Gesztenyés-kertben rendezik az 5. Kürtőskalács Fesztivált. Nagykoncertek, gyerekműsorok, alternatív és kortárs előadások, kiállítások, kézműves vásár és mesterségbemutatók, és persze kürtőskalács vár minden mennyiségben.

Whisky Show Budapest 2017 célja, hogy lehetőséget biztosítson a hazai whiskykultúra elmélyítésére. A legkiválóbb skót kevert és malátawhiskyk, az ír és amerikai whiskey-k, valamint a kanadai, japán és egyéb “egzotikus” whisky különlegességek gyártói és hazai forgalmazói teremtenek alkalmat arra, hogy kóstolhass.

Leülsz a számítógép elé, foglalsz, bankkártyával fizetsz, majd a kapott kóddal a lefoglalt időpontban felkeresed a pincelejárót a Csengery utcában. Beütöd a kódot, és amint bezárul mögötted az ajtó, órákra csakis a tiéd a helyiség, nem zavar senki. A belvárosi álmot, a tökéletes magányt nyújtja a Lazula pince privát klubhelyisége, a Titkos Kert.

Winter is coming... De szerencsére már csak párat kell aludni, hogy beszerezzétek a város legmenőbb stílusú kofáitól a puha és meleg sapkákat, sálakat, kabátokat. Látogass el város szívébe, TELEP-re október 14-én, hogy válogathass az összegyűjtött kincsek között.

Október 14-én, 13 órától 19 óráig a Kutyabarát.hu és a SzimplaKert szervezésében a Szimpla Kertben a kézműves kellékek, kutyabarát termékek beszerzésén túl az érdeklődők megoszthatják a kutyás városi lét tapasztalatait, az utcán pedig érdekesebbnél érdekesebb kutyás programok várják a kétlábú és négylábú vendégeket.

Az eredetileg gyógyszerész pályát kezdő svéd La Fleurhamar rájött, hogy a művészettel jobban ki tud teljesedni. Ezt már a 2014-es CityMatiné szezon nyitón megtapasztalhatta a magyar közönség is, amely szombaton láthatja újra.

  • Vasárnap

Rendhagyó módon vasárnap, de a szokott kora délutáni jó hangulattal jön az év utolsó ParkolóParádéja. Ha az ország legszínesebb parkolójában, extrém autóbolondok közt töltenél pár őszi órát, várnak a Hungexpón. Folytatódik a TotalcarMesterkurzus, ezúttal Wittinger Csaba és Nagy Gergely avatnak be az autódizájn/formatervezés rejtelmeibe.

Schnitzel, escalope, cotoletta – sorolhatnánk még tovább az ikonikus rántott hús idegen neveit. Nem csak Bécsben imádják, mi pedig úgy tekintünk rá, mint a Szent Grálra, a vasárnapi ebédasztal sztárjára. De hova érdemes menni érte, ha nem feltétlenül töltenénk be az egész lakást az olaj és az abban sülő morzsa mennyeien nosztalgikus, mégis annyira állhatatos illatával?

Október 15-én ismét az A38-on lép fel a Budapest Bár – ezúttal két különleges vendéggel. Varga Lívius (Quimby) először lép színpadra a zenekarral, Jordán Adél színésznő pedig ezúttal igazi rock and roll díva lesz. A koncert része a Budapest Bár jubileumi, 10 év – 10 különleges koncert című sorozatának.

Hagyományteremtő útra lépve október 15-én újra lesz Vegan Sunday Market, amely immáron közösségi piactérként biztosít élménydús órákat. A piac mellett főző workshopokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és olyan közösségi terek megteremtésével készülnek a szervezők minden alkalommal, amelyek tovább mutat egy egyszerű vasárnapi piacoláson.