Gasztró
5+3 rántott hús, amit meg kell kóstolnod Budapesten
Fotó : Kőrösi Tamás / We Love Budapest
rántott hús, schnitzel, buja disznók, belvárosi piac

Schnitzel, escalope, cotoletta – sorolhatnánk még tovább az ikonikus rántott hús idegen neveit. Nem csak Bécsben imádják, mi pedig úgy tekintünk rá, mint a Szent Grálra, a vasárnapi ebédasztal sztárjára. De hova érdemes menni érte, ha nem feltétlenül töltenénk be az egész lakást az olaj és az abban sülő morzsa mennyeien nosztalgikus, mégis annyira állhatatos illatával?

Vendéglő a KisBíróhoz Rosenstein Vendéglő Buja Disznó(k) Bádog Gundel (Pléh Csárda) Séf Asztala +3: Fricska Gasztropub, Beszálló, Urban Tiger

Vendéglő a KisBíróhoz

Bíró Lajos a rántott húsok pápája, aki nem félt kimondani, hogy elbúcsúzhatunk a fine diningtól, és jobb visszatérni a gyökerekhez, a legválogatottabb alapanyagokkal dolgozva. A “budai Bock”, vagyis a Vendéglő a KisBíróhoz igazán családias hely, a környék nagyon kedveli, vasárnap ebédidőben mindig nagy az élet náluk, és az ökörpofa retró mellett az úgynevezett Bock bécsi fogy leginkább, melyet petrezselymes biokrumplival körítenek. Aranyszín a bunda, ahogy azt otthon megszoktuk, de a szakértelemnek köszönhetően még ropogósabb, a hús pedig omlós és makulátlan.

 

Fotó: Vendéglő a Kisbíróhoz
Vendéglő a KisBíróhoz
  • 1125 Budapest, Szarvas Gábor út 8/d

Rosenstein Vendéglő

Rosenstein Tibor konyhája minden forradalom mellett még mindig a város egyik legjobbja. Ezt annak is köszönhetik, hogy a tradíciókat nem bolygatják, hanem a rég bevált receptekkel dolgoznak az emblematikus fogásoknál, csupán alapanyag-használatban és konyhatechnológiában újítanak. Az újhullámos felhozatal pedig szépen halad a trendekkel, akár a leginnovatívabb konyhákon – ez az a profizmus, ami miatt még mindig kedvenc maradhat a Rosenstein. A rántott húsokkal nem viccelnek, az állandó menün ugyanúgy ott a borjú bécsi petrezselymes burgonyával, mint a rántott mangalicakaraj pirított burgonyával  és a rántott borjúláb tartárral és hasábbal. Ajánlatok között néha rántanak bélszínt és csirkét is, mindig a legropogósabban. 

 

Fotó: Balkányi László / Rosenstein Vendéglő
Rosenstein Vendéglő
  • 1087 Budapest, Mosonyi utca 3.

Buja Disznó(k)

2015-ben nyitott meg a Belvárosi Piacon Bíró második street food helye, ahol a hely nevéhez híven disznóságokat árulnak. Dinamikusan készülnek a “kádban” fürdőző prémium sertésschnitzelek, melyek az igazi tányérról (jelen esetben fadeszkáról) lelógós kategóriát képviselik. Titkos információk szerint a Buja Disznó(k) húsai vajjal is találkoznak, mielőtt elénk kerülnek – ezért a lágyabb íz és a még ropogósabb panír. A hatalmas húsokhoz burgonyasaláta dukál – osztrák minőségben. Hiszen ha valaki már tökéletesre fejlesztette, vétek lenne nem átvenni. 

 

Fotó: Kőrösi Tamás / We Love Budapest
Buja Disznó(k)
  • 1054 Budapest, Hold utca 13. (Galéria 6-os üzlet)

Bádog Gundel (Pléh Csárda)

Bádog Gundel, Pléh Csárda, Koleszterin Pista, a rántott húsos – csak néhány név, ahogy a XV. kerületi legendás falatozót hívják. Nagy múltja és a Szalontüdő című rövidfilm tette halhatatlanná, majd Anthony Bourdain látogatása miatt ugrott rá a média. 29 éve szolgálja vendégeit, igazi kifőzdehangulattal és hihetetlen adagokkal. Aki először jár itt, és még nem látta a szóban forgó filmanyagokat, s csak szájhagyomány útján terjedő történetek alapján próbálta elképzelni a méreteket, még az is sokkot kap az egész menzás tálcát beborító rántott szelettől. Ha ketten sem tudnánk elfogyasztani egyszerre, örömmel elcsomagolják a Pléh Csárda húsait és köreteit. 

 

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Bádog Gundel (Pléh Csárda)
  • 1152 Budapest, Kolozsvár utca 48-50.

Séf Asztala

Plázában rántott húst? Szokjunk hozzá, hogy az akciós ajánlatos gyorséttermes sajtburgerek mellé megérkeznek a húsok is? Miért ne, hiszen Wolf András, akit a topgasztronómiából ismerhetünk, nem sokáig habozott, mikor a Séf asztala koncepcióját beszélték át. Otthoni ízek, finom rántott húsok, többféle húsból (csirkecomb, csirkemell, sertéskaraj, borjú) és hozzájuk kínált köretek, ebédidőben, a Váci úti irodisták legnagyobb örömére. Háromféle adagot kérhetünk: 1-2-3 szeletnyi “Rántott hús és világbéke” érkezik, a köretet pedig mi választjuk hozzá. Mi a csirkecombra és a borjúra szavazunk, valamint arra, hogy a WestEnd közös étkezdéje helyett a Séf asztalát üljük körbe, és moralizáljunk ismeretlen asztaltársaságunkkal húsról, panírról, savanyúságról.

 

Fotó: Séf Asztala
Séf Asztala
  • 1062 Budapest, Westend City Center, aluljárószint, ételudvar

+3: Fricska Gasztropub, Beszálló, Urban Tiger

Három olyan helyet is szeretnénk ajánlani, ahol sűrűn cserélődik a menü, de mindig találunk rajta valami rántott tételt.

 

  • Ilyen a Fricska, ahol, ha bundás megoldásra vágynánk, akkor olyan különlegességekkel nyűgöznek le, mint például a rántott sertésvelő, a mangalicatarja, mangalicapofa, beregi csirke. A körítés mindig fantáziadús, és jól belőtt savakkal ellenpontozzák a rántott részek nehézségét. Mi a velőnél tennénk le a voksunk.
  • Szóltunk, hogy érdemes lesz odafigyelni az Urban Tigerre, mióta egy bravúros séfváltással éltek. Az elmúlt idők egyik legjobb rántotthús-variációját ettük náluk, jelesen ötfűszeres bundás csirkét, melyhez szójás hagymapüré és thai uborkasaláta járt. Kicsit magyar, kicsit ázsiai, az élményszerű fajtából.
  • A Beszállóban nyitás óta mindig találunk valami rántottat, legyen az a denevérhúsos szendvics, rántott báránycomb majonézes burgonyával vagy a kedvencünk, a rántott csirkecombfilé, kókuszos burgonyapürével. Megéri egyszer egy nem hagyományos verziót kipróbálni, még a megrögzött bécsi szeleteseknek is. 

 

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest