A szervezet 5 éves születésnapja alkalmából megdöbbentő statisztikákat közölt.

Már öt év telt el azóta, hogy a Felelős Gasztrohős Alapítvány belevágott a környezetbarát étkezés elterjesztésébe és a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés kidolgozásába.

Véleményük szerint azok a vendéglátóhelyek, amelyek a mostani trendeket időben felismerik, hosszú távra biztosíthatják, hogy foglaltak legyenek az asztalaik. Az alapítvány 5 éves szülinapjára statisztikákat készített az eddigi eredményeinkről, és még ők maguk sem gondolták volna többek között azt, hogy évente másfél Gellért-hegynyi esőerdőt védenek meg vendéglátóhelyes partnereik csak azáltal, hogy nem használnak pálmaolajat. De a műanyag helyett lebomló csomagolóanyagokat használó vendéglátóhelyek például évente 6,9 tonna CO2 kibocsátást spóroltak meg, ami 53 Budapest-London repülőút kibocsátásával egyenlő.

Az alapítvány 2012-es megalakulása óta közel 100 vendéglátóhelynek segített előnyt faragni a fenntartható működésből. Az éttermek, kávézók, bárok a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés megszerzésével kommunikálhatják vendégeik felé környezetvédelmi elkötelezettségüket, és szerezhetnek új törzsvendégeket. Olyan éttermeket találunk a Fenntartható Vendéglátóhelyek között, mint a Babel Budapest, Bonne Chance étterem vagy a Pajta Bisztró.

A helyi alapanyagok, a biotermékek vagy éppen a húsmentes fogások kínálatával hozzájárulnak az éttermek ahhoz is, hogy naponta több ezer embernek legyen lehetősége az egészségesebb és környezetbarátabb étkezésre. A Gasztro Randi nevű eseménysorozat (amelyeken eddig 35 termelő és 60 vendéglátóhely képviselője ismerkedhetett meg egymással) célja pedig, hogy minél több séf szerezze be alapanyagait közvetlenül hazai termelőktől. Az adatokat megnézhetjük az alábbi képgalériában.