Majd két évtized után lassan a végéhez közeledik Budapest egyik legnagyobb léptékű városrehabilitációs projektje. A Corvin 5 irodaház a Corvin Sétány irodaház-projektjének legújabb, és egyben befejező tagja lesz. Az épületet a MOME új campusát is jegyző 3h építésziroda tervezte. A legszigorúbb fenntarthatósági és környezetbaráti feltételeknek is megfelelő épület első ütemét várhatóan 2018-ban adják át.

Az egykori Corvin-Szigony, majd Corvin Sétány elnevezésű, a környék felújítását és átalakítását célzó beruházás kétségkívül Közép-Európa legnagyobb belváros-megújítási programja. A 2000 környékén induló fejlesztés már indulásakor számos vitát kiváltott, és ezek a mai napig nem csillapodtak. A környék dzsentrifikációjval kapcsolatban a legnagyobb félelem, hogy a lakók teljesen kicserélődnek, és a helyiek kiszorulnak az új városi terekről. A régi, főként 1920-as években épült, rossz állapotú, összkomfort nélküli házak helyén hatalmas, gyakran nyolc-tízemeletes modern lakó- és irodaházak épültek, olyan befektetőket és világcégeket idevonzva, mint a Nokia vagy Google.

Az új lakások és irodaházak építésekor a környezetvédelmi és fenntarthatósági irányelveket kiemelten figyelembe vették. A Futureal-csoport fejlesztésében megvalósuló Corvin 5 ’A’ kategóriás irodaház a legmagasabb nemzetközi sztenderdek szerint lett tervezve. Különlegessége, hogy ez nem csak a környezetbarát technológiák alkalmazására vonatkozik, hanem fontos az is, hogy a dolgozók egészségi állapotára és közérzetére pozitív hatást gyakorló környezetet építsenek ki. A leendő bérlők igényeit szem előtt tartva arra is ügyeltek, hogy biztosítva legyen majd a technológiai vállalatok számára fontos magasabb elektromos kapacitás, valamint a folyamatos, szünetmentes működést biztosító rendszerek. Az újonnan felépülő, 90 millió euró értékű, és összesen 27 000 négyzetméteres irodakomplexum a nemrég befejezett Nokia Skypark mellett helyezkedik majd el, a Corvin negyedet keletről lezáró tömb részként.

A tervezők több szintes, minél nagyobb zöldfelület kialakítására is törekedtek. Az utcaszinten egy belső kert, az épület tetején pedig tetőterasz kap majd helyet. Fontos szempont volt az irodaház bekapcsolás a már meglevő városszerkezetbe is: a földszinti nyitott terek és árkádok révén kapcsolódik a Corvin Mozinál induló sétány gyalogosforgalmához, azt nem akasztja meg. Az átjárható passzázsok megteremtik az átmenetet az épület tömbje és a tér között.

A hatalmas alapterületű irodaház homlokzatának oldására szolgál az épület tömbjeinek elmozgatása is, ezzel kisebb felületeket hoznak létre, és befogadhatóbb lesz a látvány. Szintén homlokzati elem, de praktikus haszna is van: az ablakok mérete égtájanként változik. A legkevesebb természetes fényt kapó északi oldalon a legnagyobbak, 220 centiméteresek a nyílászárók, míg a déli homlokzat sokkal zártabb, mindössze 140 centiméteresek a nyílások. Az északi oldal kivételével mindenhol külső árnyékolás is el van van rejtve.

Az építkezés első üteme alatt elkészülő bérbe adható terület 14 200 négyzetméter lesz, a második, hat hónappal későbbi ütemben készül el a maradék 12 800 négyzetméter. Az új irodakomplexummal a Corvin-irodák összes bérbe adható területe mintegy 100 ezer négyzetméterre növekszik.

Az elszlömösödött, de karakteres történelmi lakó-városrész helyén felépült modern, huszonegyedik századi, számos funkciót - lakás, munka, sport, vásárlás, szórakozás - egyesítő új negyed remélhetőleg kiállja az idő próbáját és szervesen integrálódni tud a már meglévő városszövetbe.