WLB: A szemüvegkészítés egy meglehetősen speciális szakma. Autodidakta módon tanultátok, vagy voltak mestereitek?

P. A.: A szemüveg látszólag egy egyszerű szerkezet, hiszen nem kell hozzá más, csak két szemüvegszár, egy szemüvegtest, a lencse és néhány csavar. A valóság azonban ennél sokkal bonyolultabb. Lépésről lépésre fedeztük fel a területet, rengeteg videót néztünk, folyamatosan kutattunk a világhálón, jártuk a külföldi szakvásárokat, és megállás nélkül kísérleteztünk. Azonban, amint megoldottunk egy részletkérdést, azonnal felmerült további öt probléma. Egyszer eszembe jutott, hogy mivel én esztergomi vagyok, és valaha ott működött a Granvisus szemüveggyár, érdemes lenne felkutatni az egykor ott dolgozó mestereket. Tőlük hihetetlenül sokat tanultunk, egyikükkel rendszeresen együtt is dolgozunk.

WLB: Többféle szemüveg is készül nálatok. Milyen anyagokat használtok?

P. A.: Optikai keretekkel és napszemüvegekkel egyaránt foglalkozunk, amelyek fafurnérból vagy cellulóz alapú acetátból készülnek, de ezek kombinálásával is készítünk úgynevezett hibrid modelleket. Az acetátot egy 1849-ben alapított olasz manufaktúrától a Mazzucchellitől vásároljuk, a furnérok pedig kizárólag hazai asztalosüzemekből származnak.

WLB: Minden egyes darab elkészüléséhez sok-sok órányi kézi munka szükséges. Pontosan ennyi idő alatt készül el egy szemüveg?  

P. A.: A teljes folyamat során nyolc munkatársunk kezén megy át minden keret. Ez nagyjából négy-öt hetet vesz igénybe. A legidőigényesebb az aprólékos csiszolás, polírozás, a furnérok esetében pedig a ragasztás, a formára hajlítás és az olajjal való kezelés. Ahhoz, hogy valóban nagyon magas minőséget kínáljunk, kell is ennyi idő. Egy hónapban nagyjából 200-250 szemüvegnél többet nem is tudunk elkészíteni. Emellett figyelünk arra is, hogy limitált mennyiséggel dolgozzunk, ezért egy-egy fazonból – színtől és anyagtól függetlenül – maximum 200 darab kerül ki az üzemből.

WLB: A technológia mellett a dizájnra is komoly hangsúlyt fektettek.

P. A.: Szeretnénk mindent házon belül megoldani, a kreatív csapatunkban formatervező is dolgozik, aki a gyártásvezetővel együtt alakítja ki a végleges szemüveg formákat. Úgy tervezzük, hogy évente egy új kollekcióval jelentkezünk, év közben pedig figyeljük a visszajelzéseket, s ezek alapján finomítjuk a formákat. Persze folyamatosan játszunk, kísérletezünk, péntekenként például kreatív napot tartunk, na ilyenkor jönnek a legvadabb ötletek.

WLB: Mi alapján választjátok ki, hogy miből lesz végül termék, mi kerül be a kínálatba, és mi marad terv?

P. A.: Az elsődleges szempont a hordhatóság, de persze fontos, hogy minden modellben legyen valami egyedi, valami vagány. Arra törekszünk, hogy idővel már a formájukról felismerhetők legyenek a szemüvegeink. Figyeljük a divatot, ismerjük a nemzetközi piacot is, de azt tapasztaljuk, hogy a hazai vásárlók még nem annyira bevállalósak, mint a külföldiek. Ezért is építkezünk klasszikus formákból, amelyekbe azért mindig viszünk egy pici csavart. Az első kollekciónkat, a Mineralt április elején mutattuk be, ebben tizennégy fazon szerepel, s ha a különféle anyagvariánsokat is beleszámolom, akkor ez a széria negyvenhat keretből áll.

Vannak benne kifejezetten merész, de visszafogottabb formák és anyagok is. A kétféle acetátból készülő modellek technikai szempontból komoly kihívást jelentenek. A fa szemüvegek pedig még mindig újdonságnak számítanak sokak számára, pedig remekül bírják az esőt, nem törnek, és könnyebbek mint acetát társaik, sőt a nyári melegben még kényelmesebb is a viseletük. Elkezdtünk mintás és színes furnérokkal dolgozni, készül majd négyféle zöld csíkos, és azúrkék gyökérfurnér keret, és szeretnénk színes rétegekből készülő változatokat is kipróbálni.

WLB: Egy szemüveg befolyásolja az egész arc karakterét, olykor nem is könnyű megtalálni a tökéletes darabot. Mit tapasztaltok, mennyire választunk jól?

P. A.: Nagyon nagy szükség van a segítő útmutatásra. Mindenkinek azt javasoljuk, hogy próbálgasson bátran, szánjon a választásra időt. Nálunk másfél órát biztosan eltöltenek, mielőtt megszületne a döntés, de van, aki ennél hosszabb ideig is válogat. Érdemes odafigyelni az arc anatómiájára, a haj, a szem, sőt a bőr színére is. Fontos megismerni, hogy melyek azok az árnyalatok, amelyek kiemelik arcot. Itt ketten is foglalkoznak a vevőkkel. Ők  nem csupán naprakészen ismerik a teljes választékot, de olyannyira képben vannak, hogy azt is tudják, milyen darabok lapulnak a raktárban vagy akár a sales bőröndben, s volt már rá példa, hogy onnan került elő a tökéletes szemüveg.

WLB:  Mi történik, ha mégsem talál kedvére való vagy az arcához illeszkedő szemüveget valaki?

P. A.: A rendelkezésre álló anyagokból és színekből szabadon választhat, de ha méretprobléma merül fel, akkor is segítünk. Kérésre változtatjuk a szemüveg szárának hosszát, de az orr formájából vagy éppen arc aszimmetriájából adódó módosításokat is megoldjuk. Ha valaki szeretné, akkor akár száz százalékban egyedi, minden részletében személyre szabott darabot is szívesen készítünk. A legfontosabb, hogy a kész szemüveg viselése élményt jelentsen, és örömet okozzon.

UPDATE: Bezárt

Címkék