Kellemes kora nyári esték, gasztrofesztiválok és rengeteg szabadtéri koncert – a májusi programok szokás szerint már-már a közelgő forró évszakot idézik.

KoncertA 2000-ben alakult Fonogram-díjas Amber Smith a magyar gitárpop alapzenekara, amely számos alkalommal bejárta már Európát és a hazai klubokat, fesztiválokat. Hetedik nagylemezük, a New április 24-en jelent meg, az új számokat lehet élőben először meghallgatni május 5-én a Kuplungban.

Miután körbejárta az országot, a Depresszió május közepén visszatér a fővárosba. Tavaly nyáron már csaptak egy hatalmas bulit Halász Feriék a Trackben, így nem meglepő, hogy május 13-án ismét a Barba Negrában kötnek ki.

Parov Stelar a tavalyelőtti buli után most a vadonatúj "Burning Spider" show bemutatásával tér vissza Magyarországra, méghozzá a Budapest Parkba május 13-án.Az itthoni elektronikus zenei szcéna egyik legnagyobb múltjával rendelkező zenekara, a ColorStar utolsó tavaszi klubkoncertjét adja, és egyben ez lesz a zenekar eddigi 20 évét átívelő 'In Da Mix' remixlemez premierje is május 13-án a Kuplungban.2017-ben első koncertjére készül a fővárosban a Budapest Voices, ami május 18-án a Kobuci Kertben fog megtörténni.A mindig gitáralapú, de számos eltérő stílusjegyet magukba olvasztó dalok, a lendületes előadásmód, Lovasi emblematikus szövegvilága évről évre megújuló produkcióvá tették a Kiscsillagot, melyet május 19-én a Kobuciban hallhatsz.

A Depeche Mode nagyszabású Global Spirit nevezetű turnéja május 5-én indul Stockholmban.

Budapest is beletartozik azon 21 európai országba, mely részesül ezen kiváltságból, méghozzá május 22-én a Groupama Arénában.Az izlandi art-pop Björk utáni generációjának egyik legtehetségesebbje, Sóley májusban harmadszorra tér vissza az A38 Hajóra május 23-án.A dán dalszerző-előadót, Agnes Obelt öt évvel ezelőtt már láthatta a budapesti közönség a Szigeten. Ezúttal egy klubkoncertre tér vissza május 29-én, hogy az A38 Hajó szervezésében az Akváriumban mutassa be tavaly megjelent Citizen Of Glass című lemezét.

A Scooter nevéhez számos kitörölhetetlen sláger fűződik, melyeket egy kora nyári bulin hallhatsz újra a fővárosban. Május 27-én nosztalgiázhatsz a Budapest Parkban.

A többszörös Grammy-díjas, milliós lemezeladásokkal büszkélkedő BrunoMars újabb városokkal egészítette ki turnéját – köztük Budapesttel, ahol az elmúlt évek egyik legsikeresebb előadója május 30-án lép színpadra.BuliEzúttal is becsempésznek egy kis 80-as éveket május 6-án a Gozsdu Manó Klubban, sőt pár 2000 utáni szám is becsúszhat a bulin. Csapásirány: 2 Unlimited, Dr. Alban, Soho Party, Scooter és a többiek.

Hamarosan véget ér a klubszezon, így a We Are Cre8tion sorozat a nyár előtt még egy különleges programmal jelentkezik a rezidenciájáról, az Aetherből. Ezen a május 6-ai estén ismét Tel-Aviv underground életéből érkezik egy kiváló Dj/Producer, Gel Abril.

A Gorgon City zenei világa széles skálán mozog; a house, hiphop, UK garage hangzást ötvözik erőteljes basszusokat, fülbemászó vokálokkal és impulzív groove-okkal.

Május 12-én a TEREM vendégei.

A technó, a house és a trance műfajában is otthonosan mozgó DJ, Alle Farben nem először jár Budapesten, úgyhogy aki tavaly tavasszal ott volt, biztosan tudja: fellépése kihagyhatatlan bulinak ígérkezik május 19-én az Akváriumban.Két évvel azután, hogy Doctor P Budapestre látogatott, újra eljön. A legnagyobb fesztiválokon lép fel a világ minden táján mint pl: a Rampage vagy az Electric Daisy Carnival (EDC) Las Vegas, május 19-én a Dürer Kertben fog.FesztiválAz elmúlt években Budapest legnépszerűbb és egyben legnagyobb tavaszi egyetemi fesztiváljává nőtte ki magát a Lágymányosi Eötvös Napok, melyen május elején fellép többek között az Irie Mafia, a Fish!, a Cloud9+, vgy a Firkin.

Egyedül és együtt a TEDxDanubia témája idén. Május 4-én egy újabb érzelmi és intellektuális utazásra invitálnak, történetekkel és beszélgetésekkel, felfedezéssel és inspirációval, hogy feltérképezzék ezt az új világot és megbeszéljék, vajon mi lehetséges egyedül és együtt.A Kazinczy utcában működő vendéglátóhelyek május 6-án újra összefognak egy élhetőbb, zöldebb, madárcsicsergősebb, és párbeszédalapúbb belváros létrehozásáért. Nem titkoltan az is a cél, hogy megmutassák: milyen jó, ha a

teljes egészében csak a gyalogosoké, s hogy milyen hasznos volna, ha ez állandósulna Erzsébetváros központjában.Az ország legnagyobb egyetemek közti sport- és kulturális fesztiváljává nőtte ki magát a Dunai Regatta, amelyet május 6-án ötödik alkalommal rendeznek meg.

Az eseményen látványos vízi- és extrémsport viadalokon lehet izgulni a rakparton, a fesztiválhangulatot pedig neves hazai zenekarok csinálják majd.

A Magyar Képregény Szövetség 13. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét. Várják a képregény olvasókat és gyűjtőket, az óvatos érdeklődőket és a fanatikusokat május 14-én, vasárnap 10 órától.

A Szerpentin Nemzetközi Táncfilm Fesztivál
Magyarország egyetlen táncalapú filmekre fókuszáló platformja, 2017-ben első alkalommal jelentkezik. A háromnapos programban a legfrissebb nemzetközi táncfilmek, magyar alkotók munkái, valamint tánc-dokumentumfilmek mellett videóművészek alkotásait és zenei videókat is láthatsz május 17-19. között.Május 20-21-én a Múzeumkertben és a

22. alkalommal rendezik meg a Múzeumok Majálisát. Ez a 40 ezer látogatót vonzó, egyedülálló kulturális fesztivál több mint 120 hazai múzeumnak nyújt lehetőséget a bemutatkozásra, programkínálatuk ismertetésére.GasztroAz első Budapest Coffee Festivalon május 6-7-én találkozhatsz a kávés világ elismert képviselőivel, tőlük lesheted el azokat a fortélyokat, amelyekkel akár otthon is lehetőséged nyílik még izgalmasabb kávéitalok fogyasztására.

Az OTP Bank Gourmet Fesztivál idén is sok újdonságot tartogat azok számára, akik május 18-21. között kilátogatnak a Millenáris Parkba.

A gasztronómiai programokon és kóstolókon kívül zenés programokkal, valamint gyerekprogramokkal is készülnek a szervezők május 18-tól.

Május közepén nyolcadik alkalommal rendezik meg Belga Sörfesztivált, melyen idén 45 belga sörfőzde 250-féle sörével, köztük 65-féle csapolt sörrel készülnek.A négy napon át tartó 3. Corvin Szezonnyitó Sörfesztiválon a magyar kézműves sörök mellett kiemelt szerepet kapnak az import kisüzemi sörök. A rendezvényen megközelítőleg 25 kiállító, több mint 100 típusú csapolt és üveges sörrel vár május 25-28.

között.

Előadások, workshopok, filmvetítések, vetélkedő, kezdőknek tanácsadó asztal, éttermek standjai, vegán tisztítószerek, kozmetikumok, fagyik, sütik, állateledel, péksütemények, növényi tejek, növényi kolbászok, könyvek, valamint nyers és gluténmentes termékek is várnak a 3. Vegán Tavaszi Fesztiválon.Mozi

Május 12-én ismét kimarad a záróra öt budapesti filmszínházban. Az ArtmozikÉjszakáján este hattól hajnalig folyamatosan mennek a filmek a Művész, Puskin, Toldi, Kino Cafe és a Tabán mozikban. És szokás szerint csak egy karszalag kell hozzá.

Ted Kramer imádja családját, de azért a munka a legfontosabb számára, minden mást a karrierjének rendel alá. Egyik este arra ér haza, hogy felesége közli vele: elhagyja, hogy megpróbálja megvalósítani önmagát. Dustin Hoffmann klasszikusát május 14-én nézheted meg.A 2017. évi ELTE Filmszemlén a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával megvalósított diákfilmjeinkből vetítenek május 26-án a Toldiban.

A 10 bemutatandó filmet két blokkban vetítik le, melyek között egy 20 perces szünetet tartanak.Színház100 szó nagyon kevés, mégis bőven elég arra, hogy olyan hangulatot fessen egy-egy történet, ami miatt már megéri beülni a Mozsár Műhely napokban debütált 100 szóban a város című performanszára.Dosztojevszkij kisregénye egy fiktív német fürdővárosban, Roulettenburgban játszódik, ahol virágzik a kaszinói élet. Az idetévedő alakok felteszik akár minden vagyonukat, és abban reménykednek, hogy ha nyernek, önmagukat is megválthatják. Bizonytalan egzisztenciájú és kiszolgáltatott emberek tűnnek fel, akik egyik pillanatban még gazdagok és előkelő körökben mozognak, a másik pillanatban pedig kitessékelik őket a teremből. A játékos című darabot május 7-től a Radnótiban játsszák.

A féltő apukák és az aggódó anyukák gondosan választottak óvodát gyermekeiknek. Az óvónő megbízható, jó pedagógus, a többi szülő szintén rendes ember, nyugodtan ott lehet hagyni a gyerekeket ebben a biztonságos közegben. Problémák persze mindenhol adódhatnak. Még ebben az álom oviban is, ahol a nagycsoportosok furcsa dolgokat kezdenek el játszani.

A felnőttek viszont nagyon figyelnek, nem hagyják, hogy baj történjen, ezért nyomozásba fognak, hogy megtudják, kitől ered a bűnös játék. Négy szülő, négy gyerek és egy óvó néni. Egy gyerekjátékról szól majd az egész. A bebújóst a Jurányiban láthatód május 11-től.

KiállításA Meseváros-Budapest tárlaton szereplő alkotások a város sajátos nézőpontját tárja fel, mikor a gyerekeknek szánt könyvek illusztrációin át megjelenő arcát vizsgálja. Milyen a mesekönyvek, gyerekkönyvek illusztrációiból kibontakozó fővárosunk képe? Kiderül a kiállításon.

AZ 1950-es években streetphotographynak nevezett fényképészeti műfaj a 19. század utolsó évtizedeitől fokozatosan fejlődött, elsősorban Párizsban és New Yorkban. A világ más nagyvárosaiban, így Budapesten is készültek ilyen képek.
A Képlet című fotókiállítás elsőként vállalkozik arra, hogy egy múzeumi archívumból — a Kiscelli Múzeum gyűjteményéből — válogatott fotók és kortárs fotóművészek munkáin keresztül vázolja fel ennek a népszerű fényképészeti műfajnak a budapesti történetét.Letörölt rajzok címmel nyílik Csáki László, Balázs Béla-díjas dokumentum- és animációs filmrendező-képzőművésznek kiállítása a Capa Központ Project Room termében. A fotósorozat olyan analóg, fekete-fehér nagyításokból áll, melyeken az alkotó az animációs munkák szüneteiben készült krétarajzokat dokumentálta.