Megdolgoztattuk az íz- és illatreceptorainkat a GoodSpirit Barban, mely a whiskyőrültek, ginmániások, a párlatszerelmesek és a koktélfüggők igazi mekkája. A whiskys berkekben régóta közismert whiskyNet belvárosi párlatkirályságában nemcsak kóstolhatunk és vásárolhatunk, de kulturáltan és felelősségteljesen ihatjuk magunkat kiváló minősítésű whiskyakadémistává. Egy hely, ahol szeszamatőrökből igazi profikká válhatunk.

Kollégaként fogadott minket Szatmári Zoltán, a GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar és a WhiskyNet.hu kommunikációs vezetője: a Turista Magazin egykori főszerkesztője, kéktúrázó, világutazó és fotós az utóbbi évtizedben a minőségi gabonapárlatokra helyezte a hangsúlyt életében. A szeszsztori 2007-ben kezdődött, amikor Zoli nővére és férje, a közgazdászházaspár beleszeretett a whiskyk világába, viszont túl gyérnek találták a hazai kínálatot.

A közgázos észjárás piaci rést és komoly minőségi spiritigényt észlelt: kisgyerekkel, bébiszitterrel nekivágtak, hogy letegyék egy hazai prémium whiskeyshop kínálatának alapjait – Zoli később csatlakozott be a családi vállalkozásba. Igyekeztek megkeresni és ha lehetett, meglátogatni a legnívósabb külföldi lepárlókat, kapcsolatokat építeni, megismerni a know-howt és betárazni a legmenőbb érlelt gabonaszeszeket – természetesen Skóciában töltötték a legtöbb időt. Az eredmény a legnagyobb hazai kínálatú offline és online whiskybolt lett a Veres Pálné utcában.

Emelték a tétet és néhány hete whiskyspoharukat is új szuperspirituszbárjuk megnyitása alkalmából. A Veres Pálné és a Nyáry Pál utca sarkán található multifunkcionális egységük egyszerre kínál bárként több mint 500-féle whiskyt, rumot, cognacot, armagnacot, gint, calvadost, tequilát, számos további minőségi töményt, és koktéljaikat, valamint helyben vásárlós és virtuális shopként mintegy 1100-féle párlatot. A hely rendelkezik egy 25 fős bérelhető nagy tévés kóstolóteremmel is, mely a GoodSpirit Whisky Akadémia-sorozatának ad helyt. A tulajdonosok ars poeticájának ugyanis ugyanolyan szerves része a kulturált alkoholfogyasztás propagálása és a minőségi párlatismeretek terjesztése, mint a whiskykészítésnek a fahordós érlelés.

A Whiskynet nemcsak a munkaerőt, de vásárlóit is képzi: értő whiskyakadémikus közösséget építenek hazai és nemzetközi szakemberek meghívásával. Olyannyira, hogy a személyzet néhány tagját a törzsvásárlói kemény magból igazolták. Az okos whiskytársadalom nevelésének másik fontos pillére, sőt intézménye a hihetetlen népszerűségnek örvendő – immár hatodik alkalommal megrendezett – Whisky Show. A 2 naposra duzzadt szeszfeszt mintegy 60 kiállítójának standjait és a 10-15 kóstolóelőadást ellepik a whisky- és ginőrültek minden év október-novemberében a Corinthiában. Apropó gin, Zoli elmondásából nagyon úgy tűnik, hogy a borókás szeszes ital lesz a következő évek új spiritsztárja: követve a trendet, a tulajok létrehozták a 100-150-féle gint kínáló ginnet.hu-t és már külön teraszt szenteltek a tonik híres házastársának a legutóbbi show-n.

A GoodSpirit pult mögött álló kollégái valóban jól képzettek és elkötelezettek, amit mi sem bizonyít jobban, mint a számunkra csaknem 600 italból fürgén rögtönzött 9 tételes whiskykóstoló, melynek során egyikük testi épsége kockáztatásával védett és varázsolt elénk egy öreg skót nedűt a plafonig rakott fémpolc létrájáról leesve, majd tovább mosolyogva. De kinek a keze ne markolná erősen a palackot, ha többhavi fizetése bánhatja a rossz mozdulatot. A szortiment legborsosabb árú whiskyje, egyben korelnöke, a Glenfarclas 1955-ös scotch-a. Palackára 1,2 millió forint. Mi nem kockáztattuk újságírói fizetésünket, de bárki bevállalhat egy pohárkával a GoodSpiritben. A 40 éves változat palackja egyébként már 200 ezer forintért a miénk lehet.

A degusztációt szigorúan a Glencairn whiskykóstoló-pohárból végeztük az önfeláldozó kolléganő útmutatása szerint. A párlat a pohárban szobahőmérsékletű. A folyamat hasonló mint a bornál: egy kicsit pörgetünk, szemrevételezünk, finoman szaglászunk, majd kis kortyot a szájban tartva kóstolunk. A szakemberek nem javasolják, de eleget tesznek a kérésnek, ha valaki kér jégkockát – egy kicsit hibernálja az ízlelőbimbóinkat. A főzőmesterek egy-két csepp víz hozzáadását ajánlják, mert így az ital jobban “kinyílik” – kipróbáltuk, és valóban! De lássuk, mit kóstoltunk – a legtöbbet természetesen csak a tekintetünkkel, mert nem akartuk a fejreállást megkockáztatni. (A folyamatos vízfogyasztás erősen javallott!)

Nagyon messziről indítottunk a japán Suntory Hakushu 12 éves single maltjával, majd a skót Kilchoman egyik tételét követte az ír Teeling lepárló egyik remeke – a skótok kétszer, az írek háromszor párolnak le, előbbiek whiskynek, utóbbiak whiskeynek írják. A már bezárt Port Ellen Gordon&Macphail forgalmazta jelentős eszmei és anyagi értéket képviselő termékét és a már fent említett 40 éves Glenfarclast csak szemmel vertük. Nem úgy a világ legfüstösebbjének tartott skót Octomoret, egy calvadoshordóban érlelt írt, a GoodSpirit kérésére tokaji hordóban “finiselt” Wilson&Morgant és talán a legegzotikusabb és legsötétebb színű sherrys hordós tajvani Kavalant. A használt hordós érlelés adja a whisky lelkét és az “angyalok jussát” is – ez az a veszteség, ami az érés során elpárolog. Az elillanó éves deficit a Brit-szigeteken 2-4%, míg a jóval melegebb Tajvanon 16%. Egy trópusi párlat éppen ezért sötétebb és nem is érlelhető olyan sokáig, mint brit társa – szó szerint elpárologna.

Mi sem távozhattunk anélkül, hogy legalább szemügyre ne vegyük a GoodSpirit néhány egyéb italkülönlegességét, mint a csirkemellen átszűrt Pechuga Mezcalt vagy a 31-féle növényből készülő The Botanist és a főként skót őshonos fajokból összeállított Caorunn gint. A királyi család borókás italát, az No. 3-at 1698 óta készíti a londoni St. James Street 3-ban a Berry Bros & Rudd, a főváros legrégebbi bor- és szeszkereskedő cége. De láttunk még armagnacos hordóban érlelt rumot, kezünkbe vettük a chicagói Koval kölesből készült gluténmentes whiskeyjét. Hivatalosan két magyar “viszkink” is van a piacon: a Békési és az Agárdi malátából készült 12 éves single barrelja. (Nemsokára egy gemenci főzde is kijön a kukorica- és rozspárlatával.) A bár egyik legnagyobb sztárja az Arran krémlikőr, amelynek kifejezetten jól áll a jég. A ház koktélosa gondoskodott róla, hogy tüzesen távozzunk: saját koktélkreálmányához tölgyfacsipszet pirított és így füstölte meg a poharat. Abszurdnak hangzik, de igaz: a "Viszkis" is törzsvendége a GoodSpiritnek és az amerikai vonalat szereti. Mi a White Negro Twist ízével a szánkban távoztunk.