Valószínűleg már sokan láttátok vagy épp ismerősként üdvözlitek a kissé álmatag, de kedves boci fejes logót, ami a Bamba Marha burgerezőt fémjelzi. A hely 2015 nyara óta létezik, a burgerpápaként elhíresült Jancsa Jani szakmai felügyelete és kreatív ötletei mellett. Szaftos, jól megpakolt és néha meglepő ízvariációjú burgerekre számíthatunk itt, amiket most már két új helyen is beszerezhetünk. Nemrég a Bazilika környéke (Október 6. utca) kapott egy Bambát, majd pedig a Deák téren jelentek meg a srácok, a környék első magyar hamburgereseként. Bővült a kínálat is, eljöttünk feltérképezni.

A hamburger egy olyan varázsszó, amely hallatán még akkor is képesek vagyunk megéhezni, ha nemrég faltunk be egy tisztességes ebédet. A budapesti street food szcénában ráadásul bőségesen el vagyunk látva mindenféle kézműves és további hangzatos jelzőt viselő változatokkal, és ezek között egyre nagyobb arányban fordulnak elő igen igényes és ízletes darabok. Éppen ilyen a Bamba Marha BurgerBár kínálata is, aminek van még pluszban egy olyan előnye, hogy az autodidakta módon burgerszakértővé avanzsálódott blogger, Jancsa Jani álmodta meg az ételeket. Vele ültünk le egy kiadós ebédre, a legújabb, Deák téri egységben.

A választásnál máris bajban voltunk, hiába rövid az étlap, túl sok az izgalmas fogás. Van itt például Ponyvaregény ihletésű Big Kahuna Burger (1890 Ft), ami cheddar sajtos, grillbaconös, grillezett ananászos és teriyaki szószos feltéteivel a kezdetek óta a Bamba étlapjának fontos tartozéka. De ilyen klasszikus a sajtos és a dupla baconös hambi is, na meg a ház signature étele: a Bamba Marha burger. Ez utóbbiban többek között parmezán chips, grill shiitake gomba, umami ketchup van fenséges buciba zárva. Ha már a fenséges jelzővel dobálózunk, meg is állunk a zsömlénél egy szóra, ami az olívás csigáiról, kovászos kenyereiről és Szabadfi Szabijáról híres Panifico il Basilicóból érkezik. Ez az információ számunkra már éppen elég is volt, hogy előre szeressük, és a kóstolás után még inkább úgy gondoltuk, a város egyik legjobb buciját falatozzuk.

A húst a Steak Shopból szerzik be, a további alapanyagok pedig sokszor a Culinarisból vagy Ázsia Boltból kerülnek ki. Már ebből is érezhetjük, hogy a szokásosnál izgalmasabb összetevőkkel dolgoznak, ami például olyan szendvicseket eredményez, mint a Deák téri egység specialitása, az Elvis (1890 Ft). Ebben konkrétan áfonyadzsem, grillezett bacon, banán és mogyoróvaj (!) kerül spontán szimbiózisba egymással, és akármilyen meglepő a dolog, működik. Mi bevállaltuk, és a kezdeti óvatoskodás után az utolsó morzsáig befaltuk az édes-sós tornyot.

A Bazilikánál lévő étterem különlegessége egyébként a Mamma Mia nevű, olaszos burger, de az új étlapon van még mexikói beütéssel (és jalapeñóval) felturbózott változat is, de a mi nagy kedvencünk a szaftos-fűszeres Sloppy

Joe (1990 Ft) lett. Itt a húspogácsára egy aprított marhahúsos-kaliforniai paprikás ragu kerül, alá majonézes káposztasaláta, és az egész meg van még pakolva egy kis hagymakarikával. Láthatjuk, hogy nem spórolnak a feltétekkel, így már egy szóló szendvics is bőven elég arra, hogy jó pár óráig ne jusson eszünkbe a következő étkezés. Na de!

A ropogós köreteket és a hozzájuk kapható különleges házi szószokat nagy kár lenne kihagyni. A köretek közül a kezdetekhez képest újdonság (és számunkra a favorit) az édesburgonya chips (590 Ft), amit mi legszívesebben kávés BBQ és a fahéjas sörmustár szószba (200 Ft) tunkoltunk, de próbáltuk a közönségkedvenc chipotle majonézt és amerikai burgerszószt is. Az ételek mellé, mert tudjuk, hogy így illik, elkortyoltunk még egy kézműves sört (Monyo-féle American Beauty-t) is, és bár ezek után egy falatnyi hely nem maradt bennünk, mégis haraptunk egyet a desszertből, aminél furcsább lezárást elképzelni sem tudtunk volna. Ugyanis az édességünk valójában csak részben volt édes: baconbe tekert sült Oreo kekszet kaptunk, juharszirupban tálalva (250 Ft). Jani javasolta, hogy záróakkordként egy jó feles módjára hajtsuk fel a maradék szirupot, de ezen a ponton mi már nem voltunk elég bevállalósak.Az ebéd helyszínéről viszont nagyon elégedetten és jóllakottan távoztunk, és másfél év után újra megbizonyosodtunk róla, hogy a Bamba egy minőséget prezentáló vállalkozás, kis "amerikás" beütéssel és szuper burgerekkel. Jelenleg az üzletek száma 3, amivel már joggal beszélhetünk láncról, és a csapat aktivitását és a hely létjogosultságát látva egyáltalán nem lepődnénk meg, ha hamarosan újabb helyre mehetnénk újabb ízeket próbálni. Sőt, elcsíptünk egy olyan információt, hogy máris további újdonságok és extravagáns havi ajánlatok vannak készülőben.