Egy állásinterjú sok mindenen múlhat, és a külső megjelenés sajnos ezek közé tartozik. A kisugárzáson nagyot lendíthet az ápoltság, a magabiztosság, a jó közérzet, és a zuglói szociális szépségszalon lelke, Rózsa Magdolna ezt jól tudja; innen nemcsak kívül, hanem belül is megújulva, feltöltődve távoznak az ügyfelek, csupa olyan kliens, akinek amúgy nem telne szépségápolásra: tartós és átmeneti munkanélküliek, mélyszegénységben élők, háromgyerekes, egyedülálló anyukák, nő, akikben közös, hogy a Zuglói Család-és Gyermekjóléti Központ álláskereső programjában vesznek részt.

Az Erzsébet királyné úti kis helyiség nemcsak szépségszalonként működik, ottjártunkkor a mosdó és a hátsó kozmetikai kezelőhelyiség is alaposan meg volt pakolva ruhahegyekkel. Az adományokból a rászorulók választhatnak maguknak csinos darabokat az állásinterjúra, vagy megfelelő holmit gyerekeiknek. A falnál összecsukott székek sorakoznak az önbizalom-növelő és önismereti tréningekhez, amiket szakemberek tartanak a műhelyben – jóval többről van tehát szó, mint egy szépítő arckezelésről vagy manikűrről.

A Tükörkép Műhelyt Szabó Rebeka, Zugló alpolgármesterének kezdeményezésére hozta létre az önkormányzat a hetedik kerületi Masni szociális szépségszalon mintájára, és a Zuglói Családsegítő Központ egyfajta „kihelyezett telephelyként” működteti. A szépségápolás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a konzultációra és tanácsadásra, amelyet a kozmetikus-fodrász-lábápolási okleveleken kívül családpedagógiai és szociális munkás végzettséggel is rendelkező Rózsa Magdolna nyújt. Az ide betérők egy komplex álláskeresési szolgáltatásában vesznek részt, ahol önéletrajzírással, tréningekkel, állásinterjúra való felkészítéssel segítik őket, de január óta kupon is jár nekik, amellyel meglátogathatják a műhelyt. Mire a kliens átlépi a küszöböt, Magdolna már felkészülten várja őket, ugyanis előzőleg már sok mindent megtudott róla a családsegítőjétől.

A műhelyben kétfajta csomagot lehet igénybe venni: az SOS csomaghoz nem szükséges jóval korábban bejelentkezni, ez azoknak jár, akiket hirtelen behívnak állásinterjúra, és gyors hajigazításra, sminkelésre van szükségük. A reggel 9 órás időpont nekik van fenntartva, és általában lelki támogatás, bátorítás, szituációs gyakorlatozás is zajlik szépülés közben. A másik, 2 és fél órás komplex csomagban hajvágást, arcmasszázst- és kezelést, sminkelést, manikűrt lehet választani, közben pedig meghányják-vetik a munkakereséssel járó nehézségeket és lehetőségeket.

Ilyenkor mindig kettesben vannak a szalonban, és ebben az intim helyzetben Magdi szinte láthatatlanul alkalmazza szociális munkás szaktudását. Roppant fontos ugyanis a bizalom, ami itt könnyebben kialakul, mint egy hivatalos közegben.

Amint elkezdem reszelni a körmét, vagy vágni a haját, megnyílik az ügyfél. A fizikai kontaktus erősíti a bizalmat; gyakran az is elég, ha a családsegítő megsimogatja a vállát” – meséli. És ha segítségnyújtásról van szó, nem ismer lehetetlent: volt, hogy ő talált megfelelő átmeneti otthont egy háromgyerekes, kis híján utcára kerülő anyukának. Ez már jóval átlépi a munkakörét, de mint mondja, ezt a munkát „akkor is csinálná, ha ingyen lenne”.

Ottjártunkkor találkoztunk Annával, aki nem először fordult meg a műhelyben, ezúttal viszont csak hajigazításra ugrott be. Az 58 éves hölgy egy éve munkanélküli, korábban sokáig a pénzügyi szektorban dolgozott ügyfélszolgálatosként, és holnap is hasonló munkakörben betöltendő pozíció miatt megy állásinterjúra. „Ebben a beosztásban különösen fontos a megjelenés, kezdve a körmöknél” – magyarázza, és büszkén mutatja ápolt kezeit, amelyeket Magdinak köszönhet. Az elbocsátása után eléggé magába zuhant, először ismerősökön keresztül próbált munkát találni, majd eljutott a hivatalos körökhöz. Elmondása szerint a családsegítő központban egészen máshogy állnak hozzájuk, nemcsak az anyagi, hanem az érzelmi problémákat is átlátják, a műhelyben pedig olyan barátságos és szeretetteli közeg fogadja, ahonnan mindig óriási lendülettel és magabiztossággal távozik. „Nagyon hálás vagyok ezért a szalonért, és hogy >>kipofoz<< a Magdi” – mondta. Őt délután egy háromgyerekes horvát anyuka követi majd, aki először jár Magdinál.

A pár hete nyílt műhely vendégei közül ketten már találtak munkát, köztük van az a 65 éves hölgy is, aki 12 éve volt munkanélküli. „Ő csak hajvágásra és sminkre jelentkezett be, de szükség volt arckezelésre is, mert olyan megviselt volt a bőre, hogy lehetetlen volt kisminkelni. Nagyon nehéz volt rábeszélni a hidratáló arcmasszásra, és mikor belekezdtem, éreztem, hogy patakzanak a könnyei. Sokan nehezen fogadják el, ha foglalkoznak, törődnek velük” – meséli Magdi. Ő maga világéletében önkénteskedett, és kétgyerekes, egyedülálló anyaként döbbent rá, hogy a hozzá hasonló helyzetben élőknek szeretne segíteni, ekkor kezdett az anyaotthonok világa felé fordulni szépségápolási szolgáltatásokkal.

Egy egyéves OKJ-s képzés után végezte el az OR-ZSE-n a szociális munkás BA szakot, februárban pedig kezdi az ELTE szociális munkás mesterszakát.A kérdésre, hogy nem túl megterhelő-e ennyi nehéz sorssal találkozni, azt válaszolja: ha nem tudná, hogy munkájával garantáltan segít a klienseknek, vagy a családsegítő szolgálat keményebb feladatokkal járó munkakörében dolgozna, biztos megviselné, de az, hogy csak ad, jóval könnyebbé teszi számára a munkát. Célja, hogy idén 500-600 ügyfél megforduljon és feltöltődjön a Tükörkép Műhelyben, vendég pedig akad bőven: erre a hétre például már be is teltek a helyek.