Megújuló energiával működő, modern vásárcsarnok, kulturális központ, parkolóhelyek és zöld felületek: a következő néhány évben teljes átalakuláson megy át Újpest egyik meghatározó tere. A már kivitelezés alatt álló beruházás eredményeképpen a kerületiek a jelenleginél kulturáltabb körülmények között vásárolhatnak, szórakozhatnak és mindenkit megújult közterek várnak.

Már épül a IV. kerület új vásárcsarnoka, amely a meglévő Szent István téri piacot váltja ki. A várhatóan őszre elkészülő épület az árusoknak és a vásárlóknak egyaránt kulturált körülményeket biztosít, a felette lévő szint pedig kulturális központnak ad majd helyt.

A két funkció különbözősége miatt utóbbit egy „hídon” keresztül közelíthetjük meg, így az előadásokra, különböző eseményekre érkezőknek nem kell a piacon keresztülvágniuk. A modern, többfunkciós rendezvényközpont felett tetőkert épül, amelyen éppúgy megjelennek többek között a magasra növő díszfűfélék, mint a lenti téren.

A generáltervező Firka Építész Stúdió által elképzelt épület egyik különlegessége az energiatakarékos megoldásokban rejlik. Még ritkaságnak számít például az a szennyvízhőt hasznosító rendszer, amelyet itt alkalmaznak majd. A megoldás lényege, hogy a tér alatt futó, 2,8 méter átmérőjű szennyvízcsatorna hőenergiája biztosítja nemcsak a piac, hanem a közeli polgármesteri hivatal és az okmányiroda fűtését is. Az energiatakarékosság nem merül ki pusztán ebben, az épületet LED-es világítással és korszerű szellőzőrendszerekkel tervezték meg az mérnökök.

Az épület várhatóan őszre készül el, addig a jelenleg álló – finoman szólva sem európai – piac is üzemel még, majd az új épület átadása után nekiállnak a bontásnak. A kerület azért is döntött ilyen megoldás mellett, mert így folyamatosan biztosítani tudják az itt élők ellátását, egyben így akarták megakadályozni, hogy a kereskedők elpártoljanak.

A különleges hangulatú, templomokkal, üzletekkel – és nem utolsó sorban az 1883 óta itt működő – piaccal körülölelt tér mindig is a társasági élet központja volt, egy igazi találkozó tér, ezért a beruházás nem áll meg az új épület falainál, a tervezők nagy energiát áldoztak ezeknek a területeknek a fejlesztésére is. A régi épület helyén park, terasz, pavilon és szabadtéri pódium kap helyet.

A tájépítészetért felelős S-Tér Kft. a generáltervezővel karöltve alkotta meg a környező közterületek és a növénytelepítés koncepcióját. A felszabaduló területre egy új burkolatot és világítást kapó, multifunkcionális teret képzeltek el, amely éppúgy megfelel a mindennapok igényeinek, mint az időszakosan itt tartott vásároknak, koncerteknek, rendezvényeknek.

A templom előtt egy ikerliget jön létre: az egyiket fákkal, míg a másik oldalt összecsukható, mobil napernyőkkel képzelték el. A ligetes részek között, a templom tengelyére merőlegesen egy víztükröt, a fák alatt csendes pihenőhelyet képzeltek el a tervezők.

Az épület alatt mélygarázs kap helyet, ami azért is különösen szerencsés, mert a két funkció ebben az esetben jól kiegészíti egymást: míg a piac forgalma reggel és napközben bonyolódik, a rendezvények többsége az esti órákra esik.

A piac, a kulturális központ és a környező területek megújítása a városrész legnagyobb beruházása az elmúlt harminc évben.