A városrész központjában, panelházak árnyékában találunk egy félig-meddig elhagyott, furcsa építményt, ami a hetvenes évekbeli városfejlesztési ötleteknek köszönheti a létrejöttét. Nem túl szép, de a története érdekes: az eredeti funkciójára sosem használt metróállomást jártuk be Kőbányán.

A X. kerület szívében találjuk Budapest egyik legmagasabb templomát, egy, az első világháború idejére felépült, Lechner Ödön és Vágó József által tervezett gimnáziumot, nem messze egy ma is használt szoci áruház ékeskedik, kicsit távolabb a kerület képét meghatározó sörgyárak épületei.

A központ képét ma leginkább a paneltömbök határozzák meg, de a frissen rekonstruált villamosvonalak közti füvesítés, egy-két kisebb felújítás sokat dobott az amúgy nem éppen inspiráló környezeten.

A Kőrösi Csoma Sándor út és a Kápolna út találkozásához a hetvenes években egy hatalmas aluljárórendszert terveztek a korszak településmérnökei, ami – ahogy az Indóház Online cikkéből is kiderül – a metró ide megálmodott állomásához is kapcsolódott volna.

A terv ugyanis az volt, hogy az akkori Népstadion állomástól egy szárnyvonalat építenek, így a kettes metró egyik vonala 1990-re a mai Liget térig (az akkori Zalka Máté térig) húzódott volna, érintve a Városligetből ekkoriban áttelepített Vásárváros – vagyis a mai Budapesti Nemzetközi Vásár – bejáratát is, ahol szintén egy állomás kapott volna helyet.

A különböző fejlesztési terveknek egyébként máshol, akár a felszín alatt is láthatóak a jelei, így például a mai Puskás Ferenc Stadion megállónál összesen négy sínpárt láthatunk, mivel régen a szárnyvonal kiépítése mellett ráadásul még a Gödöllői HÉV és a metró összekötésével is számoltak.

Eközben Kőbányán a földszintes házak helyét a panelok betontömbjei és többsávos utak foglalták el. Eltűnt többek között két kultikus intézmény, a Munkás mozi és a Makkhetes nevű kocsma is.

Itt, az azóta befedett aluljárórendszerhez kapcsolódva áll ez a furcsa építmény, amelynek bejáratnál utazók ezrei áramlottak volna nap mint nap – ehelyett ma egy rossz állapotú épületet találunk, a helyieknek meg marad a busz, a villamos vagy éppen a vasút, ha be akarnak jutni a belvárosba.

Az épületben egyébként nem csupán az állomás kapott volna helyet, hanem a korszak szokása szerint egy szolgáltatóházat képzeltek el élelmiszerbolttal, fodrászüzlettel és presszóval.

Később húsbolt, bútorbolt és használtruha-kereskedés is működött itt, de álmodtak ide rendőrautókat bemutató múzeumot is.Ma már csak egy kívülről nem sok jóval kecsegtető, de egyébként hangulatos kocsma működik itt 13 éve. A kisfröccs kemény 60 forint, a metróállomásnak megálmodott épületben pedig a forgalmi ügyeletes helyett a helyi arcok beszélgetnek és kártyáznak.