Alapvetően azt gondoljuk, hogy a kézműves sör már egy kicsit kezd túl sok lenni, ellenben tény, hogy a közhelyek tengerében is találunk olyat, amiről még érdemes beszélni. A Csupor egy olyan új hely a mezőnyben, amit azért nyitottak, hogy rávilágítsanak a dolog szenvedélyesebb oldalára, és hogy bebizonyítsák, hogy kemény munkával, tanulással a budapesti fiatalok előtt is nyitva áll a siker kapuja. A szükséges önbizalom mellett persze nem árt, ha mindig van egy jó sör is az ember kezében.

Hogy mi történik, amikor lelkes fiatalok, Hollandiából visszaköltözve ráéreznek a sörfőzésben rejlő siker lehetőségére, és úgy döntenek, nem nyugszanak bele abba, hogy találmányaikat csak a barátaiknak készítsék? Először is az, hogy szinte az összes ismertebb kézműves sörözőben elérhetőek lesznek a söreik, majd az, hogy idén február végén egy dublini nemzetközi versenyén kb. 600 induló sör közül aranyérmet is elhoznak. De van, akinek ez még mindig nem elég, így néhány hete megnyitották az Arany János utcai metrómegállótól néhány méterre a Csupor nevű helyet is, a sörfőző sikerek a spinoffjaként.

A csapat két magyar és egy holland srácból áll, akiknek eltökélt szándékuk, hogy példát mutassanak, és a bölcs gondolatok mellett néhány sörrel is inspirálják a vendégeiket. Ennek eredményeként minden nap egy rövid időre megmenekül a világ.

A hely egyébként első ránézésre nem mond sokat, a sarki épület mindössze néhány négyzetméteres teret jelent, amelynek egyharmadát a bárpult tölti ki. De itt éppen ez a lényeg, innen jönnek ugyanis a srácok saját készítésű kézműves sörei, kiegészülve néhány jól ismert branddel.

Mi a házi dolgokra mentünk rá: egy Thermo STOUT-tal ( 650/350 Ft) kezdtünk, ami egy Stout típusú sör egy csipetnyi rozspehellyel, fűszeres, de krémes ízvilággal és 6,5%-os alkoholtartalommal. A kóstolást egy Tántorgó ParIPA-val (700/400 Ft) folytattuk, amely a “A lónak is négy lába van, mégis megbotlik" elven működik, komló alapon némi citrusos, narancsos és bodzavirágos hangulattal. Természetesen a srácok ránk tukmáltak még egyet, ami a legújabb receptjük. Ez a Bunny Hop (650/350Ft) névre hallgat, amerikai Citra alapú és sötétbarna, már-már feketés színű ital. Ennek első neve Cifra-fosás lett volna, de ezt elvetették. Talán jó ötlet volt.

Ezeken kívül ihatunk még egy “Hello, my name is Sudan" (750/450 Ft) nevű sört, mely a világ utolsó szélesszájú fehér orrszarvú hímjének tiszteletére készült, akinek hiába van 4 nősténye, valamiért nem akar szaporodni. Ez az ital amúgy a “Hello, my name is Vladimir" hangulatával és címkéjével jött ki, ami nem számít lopásnak, inkább tisztelgés egy kezdeményezés előtt.

A harmadik sör után nem bírtuk, és megkérdeztük, hogy miért van minden házi gyártmányú magyar sörnek ilyen idétlen neve, de érdemben nem kaptunk választ. Csak. Bele kell törődni, hogy ez a trend, és még egy jó darabig menni fog.

Ami fontos még a koncepcióban, hogy a Csuporban nem lehet leülni. Ez nem azért van, mert nem fértek volna már be a székek a helyre (bár való igaz, hogy nem fértek volna be), hanem az, hogy így próbálják rávenni a vendégeket arra, hogy a távolba révedés helyett szocializálódjanak, ismerkedjenek egymással és a hely csapatával, akik persze szintén nagyon szívesen csatlakoznak a sörözgetésekhez.

Cím:

VI. kerület Dessewffy utca 5.


Nyitva tartás: Hétfő-Csütörtök: 17:00-0:00, Péntek-Szombat: 17:00-2:00, Vasárnap: 17:00-23:00