Egy bolt, ahol nincs tülekedés, és aminek a neve pontosan arra utal, amit kínál: a Prezentben egyedi ajándékokat vásárolhatunk, és ezzel csupa jó ügyet támogatunk. A Tabán aljában található bolt dizájnholmijainak megvásárlásával nemcsak a környezetet óvjuk, hanem társadalmi vállalkozásokat, például megváltozott munkaképességűeket is támogathatunk.

Aki megjárja karácsony előtt a bevásárlóközpontok poklát, az fél kezét odaadná egy csendes és nyugodt üzlethelyiségért, ahol békésen nézelődhet, és ahol kedvesen és türelmesen segítenek az embernek. A Prezentbe belépve rögtön megcsap a nyugalom és a pozitív energiák, ami bizonyára a barátságos tulaj, Tajti Zsuzsi hozzáállásnak is köszönhető. Persze a kis üzlet lokációja is szerencsés: a a Tabán aljában, az Erzsébet híd és a Várkert bazár közötti utcácskában nyitott júliusban, és épp annyira könnyen megközelíthető, amennyire az embertömegek elől eldugott.

A Prezent minden tekintetben jó ügyet szolgál: körülbelül 20 magyar tervező, kisvállalkozás, dizájner és kistermelő termékeit kínálja a környezettudatosság és a társadalmi felelősségvállalás jegyében, az ajándéktárgyak, kiegészítők és ruhák bio- és újrahasznosított anyagból, vagy környezetkímélő módszerekkel készülnek, és fenntartható célokat szolgálnak. A portékák tehát nemcsak kívülről, „belülről” is szépek.

A Misija tetszetős kerámiaállatait például egy szobrásznő tervezi, és megváltozott munkaképességűek gyártják le egy csömöri és egy budapesti nonprofit vállalkozás keretében. Megtaláljuk a Maacraft teáskészletét is, amelyet fiatal autista felnőttek készítenek iparművészekkel közösen, és szintén autisták készítik a kézműves Kocka Csokit, ami lávasós tej- és paprikás-meggyes étcsokis változatban is kapható (1360 Ft).Karácsonyra sokan ajándékoznak előszeretettel szépségápolási cikkeket, természetesen a Prezentben is találunk ilyet: a Cocoon natúrkozmetikai termékei közvetetten az esőerdőket mentik, hiszen teljes mértékben pálmaolajmentesek, és illóolajaik is zömében bio alapanyagúak. A fast fashion boltok nem túl dolgozóbarát módon készült tucattermékeivel szemben a Touch Me Not GOTS minősítésű pamutból készült pulcsijai, a Botanika növényi alapú festékkel készült pólói és Ditta rozsdával festett tunikái is etikus úton előállított ruházatot kínálnak a környezettudatosan öltözködőknek.Megvásárolhatóak a Medence Csoport színes és szívós, molinóból és reklámhálóból készült hátizsákjai, válltáskai, különböző méretű szütyői, de a Szakállasember szakállápoló termékei (3790-3990 Ft) is. Egy kis gyereksarokban csupa olyan cuki dolgot találunk, amelyek a babalátogatóba igyekezve alternatívát nyújthatnak szokásos praktikus, unalmas termékekre: a Mini Natura biopamut ruhácskái és gyerektakarói, a Rokka erdélyi kendervászonból készült kis táskái, takarói, és poncsóként használható törülközői (10-15 ezer Ft) még a legfásultabb kisgyerekes szülőnek is meglepetést okozhatnak.

A kedvencünk az Eperfa fajátékai voltak, amelyek a pilisi parkerdők erdőgazdálkodóival együttműködésben készülnek sérült, beteg és már kivágott fákból, és a közvetlen környezetünkből merítenek ihletet: az erdei állatkák a budai hegyvidék, a horgászos összeállítás halacskái a Balaton élővilágát mintázzák (6950 Ft). Az Eperfa famadárkái egyesével, karácsonyfadísz formában is hazavihetők. Hasonló kímélő módszerrel dolgozik a Play Plants is: lepottyant, lemetszett vagy viharkárokból visszamaradt faágakból készített ékszerei, fülbevalói, brossai is megtalálhatóak a Prezentben.A tulajdonos-üzletvezető Tajti Zsuzsi közgazdász végzettsége és szállodaiparban eltöltött munkaévei nem feltétlenül predesztinálják az ökodivat és fenntartható dizájn világában való elhelyezkedést. Elmondása szerint természettudományos beállítottságú szüleitől örökölte környezet iránti elköteleződését, és a döntő fordulatot egyéves Edinburgh-i tartózkodása hozta el életében. Ekkor kezdett el egy fair trade boltban dolgozni, és a szemlélettől inspirálódva itthon is szeretett volna hasonló üzletet nyitni, a fair trade minősítés viszont csak a harmadik világban készült termékekre vonatkozhat, közép-kelet európai kisvállalkozásokat nem. Ezért úgy döntött, létrehoz egy magyar vállalkozókra építő, társadalmilag elkötelezett, környezetvédelemre nyitott boltocskát. Ettől függetlenül fair trade minősítésű tea, kávé és forró csoki is kapható az üzletben.

Persze a boltból nem hiányozhat a karácsonyi tematika sem, bár talán már késő, hogy az Ink Letterpress és a Halisten Stúdió közös, egyedi képeslapjait postára adjuk. Mi akár nyugovóra is térnénk a Kissing Badgers puha, horgolt karácsonyfáival (The Cottonpine Projekt), de a hagyományos fenyők helyett a KreARTon díszíthető és dekorációnak sem utolsó, különböző méretű kartonfenyői alá is pakolhatjuk az ajándékokat (1980-10980 Ft).

Ha feltöltődésre és kényszeredett villámbevásárlások helyett szívből jövő ajándékokra vágyunk, érdemes betérni a kis boltba, ahol jó cselekedetekre is alkalom nyílik. Jó hír, hogy a Prezent december 24-én délután 2-ig nyitva van, tehát az utolsó pillanatokban is találunk itt meglepetést babáknak és felnőtteknek egyaránt.