Egy nagyon klassz hely nyílt a napokban Pesten, a vidék, hazai őstermelők, ízes-zamatos, lekövethető alapanyagok, egyszerű, de tényleg nagyszerű enni- és innivalók jegyében. A koncepció ismerős lehet annak, aki hallott már a Házikóról, ha nem, akkor most mindent elmesélünk. Mert ha valamiről, erről érdemes beszélni, ugyanis a remek ételeken keresztül tulajdonképpen egy vidékfejlesztő projektről van szó, amivel hazai gazdaságok fenntarthatóságát segíthetjük, közösen. Ebből a Házikó része az őstermelők felkutatása és az alapanyagok beszerzése, a miénk pedig az evés-ivás. Nem is hangzik nehéznek.

Vannak azok a bizonyos, bevásárláshoz kötődő kulcsszavak, amik se perc alatt képesek meghatványozni egy élelmiszer értékét. Gondoljunk csak bele: valahogy jobban esik beleharapni a sajtba vagy belekanalazni a lekvárba, ha el van látva a hazai, háztáji, őstermelői vagy ellenőrzött gazdaságból származó jelzővel. Jobban ízlik az efféle alapanyagokból készült étel és ital is, amiért igazán nem hibáztathatunk senkit. Na hát ilyen élményeket és jelzőket kínál a Farmbistro, a Dembinszky utca egy otthonos, vidám üzlethelyiségében.

Mielőtt azonban ezt a kínálatot részleteznénk, fontos néhány szót ejteni a bisztró mögött álló Házikó nevű catering cégről/csapatról/koncepcióról. A Házikót 2014-ben Bertényi Gábor és Szalai Mihály alapította, két vidékfejlesztéssel foglalkozó szakember. Korábbi munkásságuk és ennek az új projektnek a célja is egybecsengett: újra összekötni vidéket és várost, valamint, segíteni a helyi gazdálkodókkal való méltányos kereskedelmi rendszer kialakítását. Az ő kezdeményezésük egyébként a Szimpla Piac is, ahol őstermelők termékeit vásárolhatjuk meg, de a Házikóval már egy újabb szintre léptek: Dembinszky utcai konyhájukban elkezdtek főzni (mindennap frissen és minden mesterséges adalék és tartósítószer nélkül), ekkor még csak rendezvényekre.

És a lelkes csapat valószínűleg maradt is volna az effajta vendéglátásnál, de a vendégek bizony nem hagyták. Kialakult az igény rá, hogy a Házikó ízletes portékáit állandó helyen is beszerezhessék, és ezzel meg is érkezünk a Farmbistróhoz. A színes székekkel telepakolt, végtelenül barátságos hely a Dembinszky utcai üzem szomszédjában nyitott meg. Ugyan Erzsébetvárosban járunk, de nem a zsúfolt, bulinegyed részen, hanem a Keleti környékén, és kifejezetten jóleső érzés, hogy a kerületnek ebben a felében is ilyen jó dolgok történnek.

Azt már tudjuk, hogy a bisztróban minden hazai, megbízható forrásból származik (le is tudjuk követni, mi honnan) és helyben, frissen készül, de mi az a minden? Egy reggeli, uzsonna, könnyed ebéd vagy laza vacsora ízletes hozzávalóit találjuk itt: szendvicsek, quiche-ek (450-550 Ft), pohárkrémek, sütik sorakoznak a hűtőpultban, de levesek is kaphatók (350 Ft). Az összetevők szezonálisan változnak, és néha olyan kombinációkban állnak össze, mint a sütőtök-alma. Utóbbit éppen a hely specialitásának számító batyuba csomagolva kóstoltuk, amiből egyébként van gyümölcsös, zöldséges és húsos változat is (420 Ft).

Italfronton zamatos gyümölcslevek, szörpök között válogathatunk, de kávézni is jöhetünk. Téli különlegességüket, a forró sült almalevet pedig kötelező jelleggel ajánlanánk kóstolásra. Megjegyeznénk, hogy a Farmbistro által kínált vidéki frissességért nem kell borsos összegeket fizetnünk, az árak teljesen barátiak. Mi nagyon örülünk a helynek, és őszintén reméljük, hogy minél többen becsatlakoznak ebbe az ízletes vidékfejlesztésbe.


UPDATE: a Dembinszky utcai Farmbistro bezárt.