Mai Manó császári és királyi udvari építész a mai Nagymező utcában építette fel műteremházát. Első pillantásra csak egy apró jel, egy fényképezőgépet tartó angyalka vagy a nagy üvegfelületek utalnak rá, hogy a helynek valami köze lehet a fényképezéshez, de alaposabban megnézve nem véletlen, hogy a ház racionális tereivel, üvegtermeivel és kiállítótereivel már több mint 120 éve szolgálja a magyar fotográfia ügyét. Bejártuk a földszinttől a padlásig, és elámultunk, hogy az épület még megkopottságában is milyen egyedi hangulatot áraszt.

Mai szemmel nézve a megbízónál csak az egyik építész neve volt viccesebb. A fényképész 1892-ben vásárolta a telket, hogy aztán két év múlva, Nay Rezső és Strausz Muki tervei alapján felépült épület lakhatásra kész állapotban várja a tulajdonost.

Az épület falai sok történetet tudnának mesélni, így nem véletlen, hogy a ház talán legjobb ismerője, Kincses Károly egy hosszú könyvet szentelt neki. Tőle tudjuk, hogy a háromemeletes, de nyolcszintes épület egy racionális, nagyon is átgondolt egészet alkotott, amit igazán csak a korabeli fényképészeti eljárások ismeretében lehet megérteni, hiszen a házat kimondottan erre a funkcióra tervezték.

Az utca felől elsőként a síkban megmozgatott, neoreneszánsz homlokzat gazdagon díszített voltára lehetünk figyelmesek. A szobrok, domborművek és díszek mellett terrakotta lapokra felvitt falfestményeket, valamint Zsolnay-féle pirogránitokat vehetünk észre. Utóbbiak közül nagyon jellegzetesek az antik maszkok, de a legviccesebb mégis az a két angyalalak, aki kis fényképezőgépet tart a kezében.

Az előcsarnokban a terazzo padlóburkolatban olvasható Salve felirat fogadja a belépő vendéget, a lépcső vaskorlátjában pedig egy MM monogram figyelhető meg. Ebből a térből érhető el az udvar és a lépcsőház is. Az épület utcafronti részén kapott helyet Mai Manó családi hajléka, valamint a műteremhez tartozó helyiségek, az udvari részben pedig lakások épület, amelyek a ház fenntartásához járultak hozzá a bérleti díjakon keresztül.

Az első és második emeleten ma a kiállítótereket találjuk hatalmas velencei tükörrel, sötét színű falambériákkal és faragott tölgyfalépcsővel.

Az első emeleten még láthatóak a hármas ablaknyílás nagyméretű üvegtáblái, amelyen a bonyolult díszek között szintén fölfedezhetjük az egykori tulajdonos monogramját. Itt volt az az iroda, ahol a vendégeknek – azaz potenciális ügyfeleknek – be kellett jelentkezniük a fotózásra az úgynevezett fogadókisasszonyoknál.

A második emeleten Róth Miksa színes ólomüveg ablakai fogadják a látogatót.

Az emeleti könyvtárhelyiség erkélyéről figyelhetőek meg igazán jól azok az allegorikus nőalakok, akik a két rokonságban álló művészeti ágat, a festészetet és a fényképészetet jelképezik, kezükben egy-egy jellegzetes tárgyat tartva.

A tetőtérben megfigyelhető még az a lift, amelyen keresztül a fényképezéshez szükséges vegyi anyagokat szállították.

A padlás állapota nem éppen rendezett, és az is látszik, hogy nem csupán esztétikai felújításra szorul, de a térben mégis hatalmas lehetőségek rejlenek.

Az épület, a Magyar Fotográfusok Háza még megkopottságában is elképesztő hangulatot áraszt hatalmas üvegfelületeivel, eredeti falambériáival, szegecselt acélgerendáival és homlokzati díszeivel. Sok épületről leírtuk már, de ezt is szeretnénk felújítva látni – Budapest régi-új látnivalója lehetne.