Nincs az a zsúfolt BKV-járat, amelynek morcos népét ne vidítaná fel a gazdijával betoppanó kutyus. Bármennyire imádnivalóak, sok-sok szabály vonatkozik rájuk is, és nem mindegy, hogyan szállítjuk őket. A mozgólépcső sok baj forrása lehet, és – mint az a BKK keddi sajtóeseményén megtudtuk – az ő esetükben bizony a méret a lényeg.

A BKK a Rex Kutyaotthonnal közösen kampányt indított a helyes és biztonságos kutyaszállítás jegyében, amelynek módjait a keddi tájékoztatón Mandarin és Dolly kutyákkal mutatták be a sajtónak.

Kiderült, hogy előnyben vannak az ölebek, akiket elég bedugni egy táskába; egy ilyen bújt meg például dr. Szűcs Annamária, a BKK kommunikációs igazgatójának hóna alatt is.

A kis testű állatok több szempontból is egyszerűbbek: ha egy táskában, szállítóboxban és ketrecben elfér a kutyus, akkor nem szükséges rá szájkosár, és zárt dobozban kézipoggyásznak számít, tehát nem kell fizetni az útjáért. Ha ezt a méretet átlépi, pórázt és szájkosarat kell ráadni, még akkor is, ha ölben cipeljük. A szájkosár sokféle lehet, egy kitétel van: „szájszíj”, azaz halti nem jó erre a célra, mert ezen keresztül még tud harapni az eb.Ami a viteldíjat illeti, egy kutya a BKV járművein egyenértékű az emberrel: ugyanúgy a teljes árú menetjegyet vagy bérletet kell kifizetni neki. Ahhoz képest, hogy ez elképesztő kiadásnak tűnik a gazdiéval együtt, tavaly 1605-en is éltek Budapesten a kutyabérlet lehetőségével, amelyen EB felirattal helyettesítik a fotót – persze lehet viccesre venni a figurát az állat saját portréjával is. A mozgáskorlátozottakat segítő, vakvezető, rendőrségi kutyák természetesen ingyen békávézhatnak. Viszont egyetlen kutyát sem szabad feltenni az ülésre.

Dr. Koleszár István állatorvos szerint a legkomolyabb balesetforrás a mozgólépcső teteje és alja, ahol könnyen becsípődhet az állatok lába, és a roncsolt végtagot nem egyszer amputálni kellett. Budapesten körülbelül 100 állatorvosi praxis található, és csak az övében előfordul évente 3-4 ilyen eset. A kutyusokat ugyanilyen meglepetésként érheti a villamosok automata lenyíló peronja vagy a hirtelen ki-becsapódó ajtó.Épp ezért ha nagyméretű kutyával vennénk be a mozgólépcsőt, akkor nyugodtan kérjük meg az ellenőröket, hogy állítsák le, amíg mi lesétálunk. Ugyanígy praktikus tanács, hogy az oltási könyvet mindig tartsuk magunknál, mert elkérhetik.