Kicsit furcsán hangzik, ha azt mondjuk: vásárolj egy sört és ezzel támogatóvá válsz. Nem a májad károsításának támogatójává, hanem egy adott szervezet jótevőjévé. Megszületett ugyanis a Share, a "jótékony ser". Az IKKONA Manufaktúra főzdéjéből érkezik az a jelenleg elérhető kétféle sör (egy pilseni típusú és egy citromos, barna, alkoholmentes) melyek megvásárlásával 100%-ban egy civil szervezetet támogathatunk. A kezdeményezés nonprofit, 100%-os transzparenciát ígér, független, közösségi és a jó célokat szolgálja. Így válhatunk 100%-ban jó fejjé mi is egy munka utáni iszogatás alatt.

Meglepő és egyben nagyon klassz kezdeményezést találtunk, ami összeköti a jó söröket a fejlődéssel és a haladó gondolkodással. Társadalmi felelősségvállalás érdekében nem sokszor ittunk eddig, (a barátok szórakoztatása és/vagy önmagunk rommá égetése nem számít annak) de mostantól ez is megoldható aktivitás. A metódus egyszerű és jópofa: vásárolunk egy üveg Share sört az adott helyen, az ital profitja pedig 100%-ban jó célokat szolgál majd. Kijelölt területek felelős nagyköveteire bízzák, akik segítenek eldönteni azt, hogy mely civil szervezetnek menjen egy-egy rendezvény vagy kocsma Share profitja. Mindezt pedig gondosan dokumentálják, hogy meglegyen a korrekt átláthatóság.

A sörök az Ikkona Manufaktúrából érkeznek, melynek sörfőző mestere Kovács László, akit a Kaltenecker főzdéből már ismerhetünk. Egy alkoholos és egy mentes változatot terítenek első körben. Szeptember 23-án, a Fenntarthatósági Napon debütáltak, ahol a kiállítói versenyben második helyezést értek el, csaknem 50 000 forintot gyűjtöttek össze.

Gondolhatnánk, hogy micsoda ellentmondás az alkoholfogyasztás "ösztönzése" jótékonysági célból, de egyáltalán nem erről szól a fáma. Ha egyébként is söröznénk, szeretjük az egyre fejlődő magyar kézműves sörkultúrát, miért ne tennénk ezt úgy, hogy még jó célt is szolgálunk? Nem fogunk ezért többet fogyasztani, csupán alternatíva a már meglévő gyártók mellé. Illetve még egy további faktorral növelik a tétet: céljuk, hogy a beérkező összegek 33%-át olyan szervezeteknek juttassák el, akik az addikciók, ezzel együtt az alkoholizmus leküzdésével is foglalkoznak.

Amellett egyébként, hogy mérvadó nagykövetketet választanak, a Share-ivóktól is várják majd a tippeket, hogy ők mely szervezet működését tennék könnyedebbé a sörivás bevételével. Az üvegek dizájnosak, a cél szuper, ha pedig követjük őket, megtudhatjuk, hogy mely helyeken vásárolhatunk Share-t Budapesten és hamarosan vidéken is. Szemet eltakarva, de azért leírnánk, hogy "osszátok" a hírüket, mert ez tényleg egy jópofa ötlet.

Share Facebook Share Web