Szeptember 21-én indult a falfestő fesztivál, amelyben a kültéri művészeté volt a főszerep - idén harmadszor. Az egy hónapos időszak alatt 14 művész készített el 11 különböző falfestő projektet Budapesten város és a víz, valamint Olimpia témákban.

A magyar, lengyel, brit, spanyol, francia és orosz művészek részvételével zajló fesztiválon összesen 1800 m2 falfelület szépült meg, ennek több mint a felét hőszigetelték is a festés előtt, közel 2500 liter festék fogyott, valamint rendezvények is kísérték a sokszor több hétig is tartó festéseket.

Az idei év abban is különleges, hogy először kezdik el a festményekről készült grafikák további felhasználását, ugyanis kísérleti projektként együttműködik a falfestéseket szervező Színes Város Csoport a DRK márka csapatával.A közönségszavazás eredménye, vagyis az idei fesztivál legnépszerűbb alkotása az ,,Élő tér” című festmény, – amely magyarok, Pántya Bea és Fat Heat munkája – a belvárosi Sas utca Arany János u. sarkán található. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt mű pedig a lengyel művészeké, Chazme és Sepe alkotása az Üllői úton.

A szakmai zsűri tagjai voltak: Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester helyettes; TolnaiViktória, a DRK marketing vezetője; PappRegina főszerkesztő (We Love Budapest); BöszörményiNagyGergely főigazgató (Design Terminal); DévényiTamás építész DLA; Dr. Fürjes Balázs kormánybiztos; Pálfi György László egyetemi docens (MOME - Moholy-Nagy Művészeti Egyetem).

Az alábbiakban összeszedtük az idei Színes Város Budapest Fesztivál alatt valamennyi megfestett tűzfalról írt cikkeinket.

Kiszínezték például az Erzsébet híd budai pilléreit.
Bakos Zsuzsi és Pusztai Balázs szintén a város és a víz tematikában alkottak, és összesen hat napon át festettek a helyszínen.
Bakos Zsuzsi a YIN-YANG CITY címet adta falának, a kedves, játékos figurák könnyen magukra vonják a járókelők tekintetét.

Pusztai Balázs FÖLDÖN,VÍZEN, LEVEGŐBEN című rajza pedig főleg állatokat ábrázol, a levegőt egy madár, a vizet pedig egy hal idézi meg.

A Nagydiófa utcában egy 240 m2 nagyságú felületre, ráadásul a vilniusi Andrey Adno rekordidő alatt fejezte be a művét: 3 nap alatt készült el a szintén víz tematikájú rajzzal.

A város konkrét formavilágának figurális megjelenítése helyett a megszemélyesítést választotta. A mű a városlakók sokszínűségét fogja össze egy alakban: a színes-több rétegű lány Budapestet és a fiatal, pulzáló lendületet jelképezi, a ruháján pedig a Duna tükröződik.

A méret hasonló volt az Üllőiúton, ahol két ismert lengyel művész festett meg egy tűzfalat a Semmelweis Orvostudományi Egyetem parkolójában.
Michał „Sepe" Wręga és állandó alkotótársa,Daniel „Chazme” Kalinowski jelenleg Lengyelország legizgalmasabb street art alkotói közé tartoznak. A ház fölötti égbe belesimuló kékség a vizet ábrázolja, melybe egy alámerült ház tetején ülő alak óriási lábai lógnak.

Először lehettünk szemtanúi Budapesten olyan fényfestésnek, amely kifejezetten egy tűzfalfestményre készült.

,,Az Arany János utca megszokott épületei között haladva egyszer csak egy különös házikó tűnik fel a díszes épületek között. Ablakain keresztül kíváncsi pillantásokat vet az utca népére, vékony falábain óriás kunyhóként kacsint vissza a járókelőkre." – szól az alkotók leírása a fényfestésről, amely során a házikó egy napját követhetjük nyomon 3 percben.

Borbás Márton és Nyeste Lehel festett meg egy-egy pillért a Kopaszi gát bejáratánál Budán. A Rákóczi híd két pillérjét nyolc nap alatt rajzolták fel a művészek.

A falfestményen látható dinamikus kompozíció a város szövetének összekapcsoltságát, összetartó erejét és folytonos mozgását hivatott kiemelni.

A világot járt, madridi székhelyű SPOK és a francia, hazájában illusztrátorként dolgozó KORSE idén, a fesztivál keretén belül találkoztak először és el is készítették első közös alkotásukat a Nagydiófa utcában. A két külföldi művész a görög istenek világát csempészte bele a mai korba, és ötvözte egy szürreálisabb, rajzfilmes képi világgal.

A rajz a múltbéli hagyományok modern kori környezetbe helyezésével a múlt és a jelen összefonódására és a folyamatos fejlődésre utal.

Luke Embden tavaly ilyenkor már járt a fővárosban a fesztivál miatt.

A BAH-csomópontnál folytatta a tavaly elkezdett pop-art stílusú, ikonikus budapesti képkockákat, újabb élénk színekkel és az ügyesen építkező formákkal gazdagítva a további pilléreket. A Dob utca 40.
szám alatt is készített egy falfestményt. A buli- és turista negyed egy nagy piros szívet kapott "Love Thy Neighbour" üzenettel, mely hamar közkedvelt fotózási helyszínné vált.

A 240 m2 nagyságú Boráros téri projekt 5 nap alatt készült el 80 liter festék felhasználásával. Három művész működött közre a kivitelezésben, a terveket Benkő Katalin képzőművész készítette.

A fesztivál lezárásaként a hidak pillérei borultak színekbe, most, így utoljára a Rákóczihíd egyik pillérjére került fel a befejező falfestménye, amely Jakócs Dorottya alkotása.

200 m2 nagyságú festmény több mint 3 hétig készült, a kivitelezésben részt vett a tervező mellett Závodszky Szonja, a falfestmény témája pedig az olimpia.
Női alakok jelennek meg a falon, ez Jakócs Dorottya stílusára jellemző, a részletekben gazdag alakok pedig a várost (sz)építik.