Korábban már írtunk fagylalttal töltött kürtőskalácsról, és ekkor azt gondoltuk, hogy a téli vásárok kedvenc édességében rejlő lehetőségeket már a végtelenségig kiaknázták. Ám úgy tűnik, hogy a kürtőskalács evolúciója megállíthatatlan, ugyanis a kelt tésztás finomság már főételként fogyasztható sós és édes krémekkel töltött változatban is kapható Budapest belvárosában. A Ráday utca Hoppácskájában pikáns lecsóval, húsgolyóval, körözöttel, csokikrémmel vagy egyéb szokatlan töltelékkel megspékelt változatokban is megkóstolhatjuk a felturbózott kalácsokat.

A Ráday utca kulináris reneszánszát éli, ugyanis a már megszokott éttermek, kávézók és apró cukrászdák mellett, számos frissen felújított és újonnan nyílt étkezde kínál gasztronómiai kalandozást az erre járó helyiek és turisták számára. A Hoppácska az egyik legújabb innovatív étkezde az utcában, mely formabontó kürtőskaláccsal várja azokat a vendégeket, akik nem számolják a kalóriákat. Ahelyett, hogy kizárólag a hagyományos édes, cukorral meghintett verziót kínálnák, újragondolták a kürtőskalács receptjét, és egy rendhagyó, a cukros összetevőket mellőző kreációval álltak elő, melyet különféle sós töltelékkel turbóznak fel.

A Hoppácska még augusztusban debütált, amikor két barát, Zsolt és Sebi kalácssütő rudakra cserélték multis állásukat azzal a céllal, hogy egyedi ízkombinációk formájában visszahozzák a hagyományos, adalékanyag-mentes ételeket Budapest belvárosába. A hely egy egyszerű berendezésű, de barátságos, büfé jellegű étkezde, ahol a rusztikus téglákkal borított belső térbe lépve szívélyes fogadtatás várja a betérőket.

A kürtőskalácsokat frissen készítik a pult mögött, és a már elkészült sós és édes tésztákat külön faládákban tárolják. A pult felett egy krétatáblán láthatunk néhány ajánlott kombinációt és azok árait: egy sima kürtőskalács töltelék nélkül 300 forintba kerül, és minden további sós vagy édes töltelékért plusz 290 forintot kell fizetünk. Az alaptöltelékek mellett találunk prémium kategóriába sorolt ínyencségeket is 690 forintért.Mi egy bajor jellegű prémium kaláccsal indítottunk (990 Ft), ami azonnal betalált. A kürtőskalácsunk hosszában félbe vágva érkezett, az egyik fele ízletes bajor kolbásszal és egy jó adag, sörben párolt, bacondarabokkal megszórt savanyú káposztával volt töltve, mindez édeskés-mustáros szósszal nyakon öntve, míg a kalács másik fele üresen került a tányérunkra (ezzel a sima tésztával akár ki is kanalazhatjuk a tölteléket a kürtőskalács másik feléből, ha nem szeretnénk evőeszközt használni).Mielőtt még áttértünk volna a kevésbé komplikált fogásokra, kaptunk még egy prémium kategóriás kalácsot, ami frissen készült húsgolyókkal, fűszeres paradicsomszósszal, és vékonyra vágott sajtszeletekkel érkezett, és ez az ízpárosítás sem okozott csalódást. Ezután belemerültünk az étterem kevésbé komplikált kreációiba is, így megkóstoltuk például a lecsóval töltött, a pikáns kolbászkrémes, valamint a körözöttes kürtőskalácsot is. Ezek mindegyike 590 Ft-ba kerül.

Mielőtt áttértünk az édes ízekre, a laktató fogásokat egy pohár házi szörppel öblítettük le. Zsolt ajánlása alapján mi kétféle szörpöt kóstoltunk egyszerre, a gyömbérest összekeverték nekünk a menta-lime ízűvel. Azok a vendégek, akik egy adag koffein löketre vágynak, kérhetnek valódi kóladióból készült Tikkadt Szöcskét vagy frissen főzött kávét.

Ezután áttértünk a desszertre, és amikor először beleharaptunk a csokikrémmel töltött kürtőskalácsba, tudtuk, hogy nem fogunk tudni itt még megállni. A kívül ropogós, fahéjas cukorral megszórt tészta és a 70%-os kakaótartalommal rendelkező csokiból és friss tejszín egyvelegéből készült töltelék kiválóan kiegészítették egymást. Úgy döntöttünk, hogy megkóstolunk még egy édes ételt és rendeltünk egy málnából és tejszínből kevert töltelékkel szervírozott fogást. A málna kellemesen savanykás íze tökéletes lezárása volt az újhullámos kürtőskalácsok világában tett barangolásunknak.

A Hoppácskában a vendégek általában négy-ötféle sós és ugyanennyi édes töltelékből választhatnak, így körülbelül egyszerre 10 különböző ízkombinációt találunk a menüben. A tulajdonosok számára nagyon fontos, hogy csakis jó minőségű alapanyagokkal dolgozzanak, így szinte az összes hozzávalót helyi termelőktől szerzik be. Ez érezhető is egyébként mind a tészta, mind pedig a töltelékek esetében. Ezenfelül, a műanyag használatát is igyekeznek minimálisra csökkenteni, így azok a vendégek, akik nem szeretnék az ujjaikról lenyalogatni a lecsót vagy a csokis tölteléket, kérhetnek fából készült evőeszközöket, a jelenlegi hagyományos papírtálcákat pedig hamarosan felváltják az újrahasznosított papírból készült tányérkák.A hely kialakításakor a gyermekekkel érkezőkre is gondoltak, ahol a kisebbek különböző játékokkal foglalhatják el magukat, bár azt is észrevettük, hogy a pult a kicsik számára túl magasan van.

Az étkezde egyébként kutyabarát is, ahol egy külön, vizes tállal ellátott "kutyatankoló" várja kedvencünket.

A barátságos környezet, a kiadós finomságok, a kedvező árak és a vezetőség egészségtudatos hozzáállása biztosan sok kísérletező kedvű vendéget vonz majd ide, legyen szó egy késő reggeliről, egy kiadós ebédről vagy egy gyors vacsoráról.
Hoppácska
Facebook

Cím:
Budapest 1092 Budapest, Ráday utca 33.
Nyitvatartás:

hétfő-szombat: 11:00-20:00