Október első hétvégéjét ünnepli az egész világ, ennek örömére a második őszi hónap úgy döntött, Budapestre komoly minőségű és mennyiségű programokkal érkezik.

Csütörtök
Szeptember 23-29. között első ízben indít SörgasztronómiaiHetet a Sörmitöbb. Kilenc neves budapesti étteremben állítottak össze söröket különböző fogásokkal harmonikusan párosító étlapot kifejezetten azoknak, akik érdeklődnek a sörgasztronómia iránt.

A BelvárosiPiac lassan, de biztosan gasztroközponttá válik, van már itt gőzölt batyu, buja disznóság és Angus burger is. A legújabb versenyző, a LaPaella a spanyolok egy nemzeti ételét, a paellát tűzte ki az étlapjára, és bár parányi konyhában, de hatalmas serpenyőben készítik a tenger gyümölcseiben bővelkedő, sáfrányos, rizses, zöldséges fogást.
Teszteltük.Szeptember 29-30-án rendezik meg a magyar zenei videók második hivatalos szemléjét a Toldiban. Idén 342 klip érkezett a versenyre, amiből egy előválogató után 123 alkotást vetítenek le széles vásznon. Csütörtökről péntekre a zsűri kategóriánként 5 alkotást juttat tovább, aminek nyerteseit péntek este hirdetik ki.

A hagyományos ízeken felnőtt húsevő magyar ember egyből a rántott húst keresi egy étteremben, ha lapozgatni kezdi az étlapot. Ebből kiindulva az ilyen helynek mindig lesz piaca nálunk, alighanem soha nem fogjuk megunni. Erre az elméletre (is) építve nyitott meg szeptember elején a Fény utcai piacon a Prézli, ahol – ki gondolná, hogy – rántott hússal csalogatják a környékbelieket.Alig pár nappal Wovenhand A38-as koncertje után egy egykori zenésztárs, a szintén Denverből származó SlimCessna és zenekara lép fel a hajón.
A Slim Cessna's Auto Club alternatív countryt, bluest, folk-rockot, "gothic Americanát" és még ki tudja, mi mindent gyúr egészen különleges elegybe.PéntekA Budapest Poster Gallery szeptember végén élő aukciót szervez, melynek a BrodyStudios ad otthont. A 123 eredeti, régi plakátból álló válogatás fókuszában a mozi áll: a katalógusban olyan magyar filmklasszikusok bukkannak fel, mint a Tizedes meg a többiek, Az ötödik pecsét, A tanú, a Körhinta vagy a Szegénylegények.Az EurópaiUnióBizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás. Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget a Kutatók Éjszakáján. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.

Az ősz egyik legfájóbb pontja, amikor a hangulatos kerthelyiségekből és teraszokról kénytelenek vagyunk behúzódni a melegebb belső terekbe. Van azonban olyan hely Budán, ahol a természetet a csípős hideg ellenére is közvetlen közelről élvezhetjük: a Jardinette-nek nemcsak a gesztenyefákkal teleültetett külső kertje lenyűgöző, hanem a télen-nyáron nyitva tartó, üvegfalú télikertje is.
Ott jártunk.Miet Warlop vizuális művész, színházi háttérrel. Egyszerre több műfajban alkot: mozgó szobrait, élőképeit, autonóm szerkezeteit a színházi dramaturgia megújítására használja. Számára minden a képpel kezdődik, a mozgó képekkel. Illetve a humorral, a slapstickkel. Előadása pénteken látható a Trafóban.Tízéves a Stereochrist legendás lemeze, a Live Like a Man. Eme derék évforduló megünneplésére három remek, grunge, stoner, metál, magyarul súlyos, zsigeri, telibe-találó erőzenekar ad egymásnak és népes közönségének szülinapi találkát egy nagyszabású buli keretében a Hajón.

Egy kirobbanóan új klubest Budapest legigazibb klubjának falai között.
Újra itt a Stereo, a Tesla Budapest exkluzív lineup-jával.

Egy dallam, ami elcsábít... a város legütősebb hangrendszerén.

Rezidens gárda:

Lauer, Antonyo, Muzzaik, Basics. (x)SzombatA történelemmel, a társadalmi változásokkal, az identitás kérdésével és a művészettörténeti tradícióval egyaránt foglalkozó Fiatal Lengyelország - A valóság utóérzései című tárlat a legfiatalabb nemzedék hangját szólaltatja meg a Ludwig Múzeumban. A csoportos kiállítás hazájuk rögvalóságát megörökítő, vizsgáló és kritizáló alkotók állásfoglalásaként is értelmezhető, olyan nemzetközileg ismert művészek szereplésével, mint AgnieszkaPolska vagy a SlavsandTatars formáció.

Egy vadiúj sportos esemény lesz október első napján, melynek a célja, hogy összehozza az embereket és hirdesse a sport fontosságát. A helyszínek olyan belvárosi utcák, terek, látványosságok lesznek, amiket nap mint nap használunk, de nem éppen sportolási célokra. Ez a Budapest Urban Games.Szombaton romazuri lesz a KIOSK-ban: érkezik Bangó Margit és zenekara, rezesbandával megy a Guča Partyzans Brass Band és az éjszakába sodródásra is van ceremóniamesterük.

Ahhoz, hogy már a héten rágerjedhess a szombati bálra, Orosz Gábor séf hétfőtől vasárnapig igazi roma csemegékkel vár.Október 1-én új elektronikus zenei partisorozat indul. A LÁJV csapat (Fazakas Fanni aka Rumex, Trabalka Cecília aka Traila, Szandtner Júlia, Soós Viki, Honosi Rita, Cseh Katka) arra az égető problémára kíván reagálni, hogy egyelőre lényegesen kevesebb alkalma nyílik női elektronikus zenészeknek fellépni, pedig számos női zenész és producer tevékenykedik az országban.

MELT testvére, minden második hét szombatjának programja, a MELT 2 TIGRAN (Official) // Nigel Stately Official // Goyah vezetésével megérkezett.

A stílus illeszkedik a testvérhez, de a felállás mindig más – a magasra emelt kezek és a Void hangrendszer természetesen marad a szokásos helyén, a tánctéren. (x)OliverKoletzki, a német világsztár DJ / producer indítja be a Budapest Calling őszi/téli klubszezonját és elhozza szombaton a legfrissebb elektronikus zenei hangzásvilágot a műfaj fővárosából, Berlinből.VasárnapA WAMP idén 10. éve egyet jelent a minőségi design termékek képviseletével. Az egykori művész piac ma már, külföldön is ismert és elismert dizájnvásárként működik, több mint ezer hazai- és külföldi alkotóval szorosan együttműködve. Magyarország legkedveltebb vásárán a válogatott kiállítók a biztosítékai annak, hogy a tervezők legjobb munkáival találkozhatnak a dizájn szerelmesei.

Meglehetősen bizarr látvány a Szerb utca 9-es szám foghíjtelke. Az eddig farostlemezekkel takart vékonyka telek élettel telt meg a közelmúltban, nem is akármilyennel:

street workout pályát létesítettek. Egy kis ingyen gyúrás vasárnap?

Ötödik alkalommal ünneplik meg a kávé világnapját Budapesten. A Kávé Napja rendezvény idén új helyszínen, a Kazinczy utcai TeslaBudapest épületében és udvarán zajlik.

Program: kávéforgalmazók, mikropörkölők, Creative Brew Challenge, filterbajnokság, egész napos kóstolás, gasztro-visual és a többi.A
New Kind of Joy:
október első napjaiban ismét egyhetes fesztivált rendez az UH Fest a város különböző klubjaiban és helyszínein. Helyszínek: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Toldi Klub, Lärm, Hátsó Kapu, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, G3 (Gödör), Capella, Francia Intézet.