A hagyományos ízeken felnőtt húsevő magyar ember egyből a rántott húst keresi egy étteremben, ha lapozgatni kezdi az étlapot. Ebből kiindulva az ilyen helynek mindig lesz piaca nálunk, alighanem soha nem fogjuk megunni. Erre az elméletre (is) építve nyitott meg szeptember elején a Fény utcai piacon a Prézli, ahol – ki gondolná, hogy – rántott hússal csalogatják a környékbelieket.

Wéber Tamás tulajdonos nem ma kezdte a vendéglátózást. Grill jellegű pécsi éttermével, a Balkán Bisztróval szerzett tapasztalatait átültetve – kisfia „sulykolásának” is eleget téve – alapította meg a fővárosban a Prézlit, melynek a Mammuttal szomszédos csarnokban lelte meg ideális helyét. Kicsit ugyan el van dugva a piacozó szemek elől, de néhány tábla segítségével hamar megtalálható a legfelső emeleten berendezett rántotthúsozó.

"Különösebben nem akartam túlvariálni a dolgot: olyan helyet szerettem volna, ahol csak rántott hús szerepel a kínálatban. Persze nem csupán egyfélét lehet kapni, választási lehetősége van azért a vendégnek.

Bár sok helyen készítik, igazán jót valahogy kevés étteremben találni, úgyhogy teljes gázzal rámentünk erre"
– mondja az ötletgazda, aki szerint a jó rántott hús olyan, mint amilyet a nagymama készít.

Ezzel alighanem mindenki egyetért, akit valaha kényeztetett már a nagyija egy jó emberes adag rántott hússal, a Prézliben pedig tényleg hasonló ízek térnek vissza. "Igyekeztünk átmenetet találni a klasszikusan magyar, nem éppen vékonyra klopfolt hús és a tipikusan vékony osztrák között, hogy legyen állaga, meg szaftossága, ám mégse legyen annyira vastag, hogy ne lehessen a prézli odaégése nélkül átsütni” – Wéber Tamás szavai tehát igazi rántotthús-szakértőről árulkodnak. A cél nem az volt, hogy valami különlegessel rukkoljon elő, hanem "mindössze" egy finom húsokat (melyek a Steakes-től jönnek) kirántó helyet szeretett volna.

Mondhatjuk, sikerült, és így vannak ezzel az első napok után már törzsvendégnek számító visszatérő vásárlók is, akik közül többen rácsodálkoztak a kezdetben "szükséges rosszként" az étlapra került, végül kukoricapehellyel készült rántottcsirkemellre, melynek szaftos íze eléggé eltér a megszokottól.

A Prézliben direkt nem adnak óriási adagot, tányérról lelógó szeletet, mert inkább vendégbarát menüt kínálnak levessel és a hús mellé körettel 1250 forintért – azért azt megjegyezzük, hogy a tányérra pakolt rántott szelet így is bőven nagy méretűnek számít, nem kell megkezdeni az aggódást. Arról nem beszélve, mennyire könnyed és finom.

Választható külön a klasszik borjúbécsi (2950 Ft), csirkemell és sertéskaraj (1200 Ft), köretnek krumplisaláta, majonézes káposztasaláta, zöldsaláta vagy kalandoroknak házi burgonyacsipsz, mely elég ropogós és épp csak egy nagyon picit olajos. Sajtbarátoknak a Kaba Farmról érkező sajtból készült rántott kecskesajtot érdemes kipróbálniuk 1990 forintért (1200 a gauda), illetve ha marad hely a desszertnek, akkor mindenképp egy igazi különlegességet, a rántotttejberizst. Ez az olasz arancini (ami amúgy sós) édes változata: csokikrémbe tunkolandó kis golyók. Amennyiben kávéval szeretnéd zárni a kiadós étkezést, akkor a legtöbb helyen megszokottól eltérően itt sötét pörkölésű szicíliai kávéra számíthatsz.A Prézli a Fény utcai piac nyitva tartásához igazodik, tehát hétköznap este hat órakor és vasárnap-hétfőn egész nap bezár, ezért elképzelhető, hogy hamarosan kiszállítással is foglalkoznak majd.
Prézli1024 Budapest, Retek utca 11.
Facebook-oldal