A szervezők célja, hogy a növények szerepére és fontosságára irányítsák a figyelmet – főleg a fővárosban élők számára.

Szeptember 11-én, vasárnap harmadjára nyílik „kiskertpiac” az Anker’tben, ahol a városi kertészkedés, a növényi lakáskultúra kap főszerepet, kiegészítve gasztronómiai élménnyel és igényes zöld dizájnnal. A rendezvény a városi zöldkultúrát szeretné népszerűsíteni, inspirációkat, ötleteket, tanácsokat ad a városi kertészkedéshez, a fenntartható urbánus életmódhoz.

A látogatókat növény-, fűszer- és virágárusok, különleges termelői gasztrotermékek, lekvárok, szörpök, mézek, kézműves termékek, természetes anyagokból, növényekből készült tárgyak, ékszerek, kerti és konyhai kiegészítők, vintage hangulatú dekorációk várják.

A kiskertpiacot havi–kéthavi rendszerességgel rendezik meg, és mivel több terméktípus szezonális, így a látogatókat az állandó kiállítók mellett mindig más-más fókuszú árukínálat várja.

Megkérdeztük a rendezvény ötletgazdáját és főszervezőjét, Farkas Andreát is, aki elmesélte, a kiskertpiac gondolata már évekkel ezelőtt felmerült benne. „Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap a városi >>zöldítés<<, ha városban élsz, akkor is termelhetsz zöldséget, gyümölcsöt, kialakíthatsz magad körül egy természet közeli környezetet az erkélyeden, a körfolyóson vagy akár a lakásodban. Budapest belvárosában hiányzott egy olyan hely, ahol ebben a témában inspirálódni lehet és a növények is beszerezhetők. Az Anker’ t belső udvara éppen az a millió, ahol életre kel a koncepció. Az ötlet és a romkocsma vezetőségének nyitottsága egymásra talált, így idén április végén megrendeztük az első kiskertpiac-ot.

A kiskertpiac nemcsak vásártér, ahol elsősorban termelői növényeket, virágokat, gasztronómiai finomságokat és természet közeli ékszereket, lakáskiegészítőket, dekorációkat lehet beszerezni, hanem egy közösségi tér és esemény is. Szakértők és lelkes megvalósítók adnak tanácsokat, tartanak előadásokat, civil szervezetek képviselőivel lehet beszélgetni, tőlük különböző „növényes” és egyéb környezettel kapcsolatos témákban információkhoz jutni. A gyerekeket színvonalas és kreatív, „zöld” programok várják. Andreáék szeretnék, ha a kiskertpiac a virág, növény és gasztronómia – és természetes dizájn rajongói találkozóhelyévé válna.

A szeptember 11-i eseményen virágos- és fűszernövények mellett beszerezhetők lesznek például olyan különleges palánták, melyek Magyarországon még nem igazán honosak, de hazai körülmények között termeszthetők, olyan vágott virágok, amelyekkel nem igazán találkozhatunk bármely virágboltban. A gasztronómiai kínálatban szerepel a chili több variációban, szarvasgombás termékek, termelői méz, kiváló szörpök, lekvárok, különleges bazsalikomos teák, pesto, ehető virágok, illatos szappanok, és többek között még valódi gyümölcsös csokoládé is. Ezenkívül természetesen lesznek ékszerek préselt növényekkel, virágmotívumokkal, különleges nyomtatással készült vászontáskák vagy például egyedi vintage hangulatú táblák is.