A Szigetnek elmaradhatatlan része a tetoválás: a délutáni órákban már hosszú sorok kígyóznak a Yakuza tetoválókonténere előtt, ahol döntően külföldi fiatalok isszák a bátorságot adó rövideket, mielőtt örök emléket kapnak a fesztiválról. Mivel mindig is nagyon érdekelt minket az, hogy miért jó egy fesztiválon tetováltatni, meglátogattuk a rögtönzött stúdiók egyikét, és megtudtuk, hogy a Sziget logóját kérik a legtöbben. Fenékre.

„Gyakori, hogy barátok vagy olyan párok, akik itt találkoztak, közös tetoválást készítenek, de még gyakoribb, hogy csupán a fesztiválélménynek szeretnének örök emléket állítani a bőrükön.” – mesélik a Yakuza névre keresztelt stúdióban. A csapat már 1993 óta vesz részt a Szigeten. Szerintük azért csak ők járnak ki a fesztiválra dolgozni, mert ez itt egy egész más világ, mások a munkakörülmények és természetesen az igények is.

“Nem hiszem, hogy nagy titkot árulok el azzal, ha elmondom, hogy a legnépszerűbb tetoválások közé tartoznak a nevek, a monogramok, illetve a Sziget-logó. De egészen bizarr ötletekkel is találkoztunk már: volt olyan, hogy bejött egy srác, aki sivatagban eldobott heringes dobozt kért magára, majd ugyanez az ember egy olyat, amin egy házmester vödörből önti ki a vizet, és egy basset hound közben szomorúan nézi. Ez elég furcsa volt." – meséli az egyik tetováló.

A fesztiválkörülmények között történő tetováltatás egyébként több okból is veszélyes: egyrészt a por és a higiéniai körülmények következtében fokozottan fennáll a fertőzés veszélye, másrészt a buli és az alkohol miatt az ember jóval kevésbé vigyáz az elején nyílt sebnek számító műalkotásokra. A stúdióban megtudtuk, hogy éppen ezért a mű elkészültével nem hagyják magukra a fesztiválozókat, hanem megkérik őket, hogy jöjjenek vissza pár óra múlva átkötözésre. Az alkohol egyébként nem tesz jót az alkotói folyamatnak sem, mivel fokozza a vérzékenységet, amitől jóval nehezebb a munka.

„Nagyon részeg emberekre nem tetoválunk. Őket megpróbáljuk finoman lebeszélni arról, hogy hatalmas hibát kövessenek el, és megajánlunk nekik egy időpontot a következő napra, hátha addigra meggondolják magukat. Ugyanígy a friss párokat is megpróbáljuk jobb belátásra bírni, amikor fel akarják tetováltatni egymás nevét.” – meséli a tulaj.

A Szigeten az időpont egyeztetése is egészen máshogy működik, mint a városban: a legtöbben itt csak úgy beesnek az "utcáról", akik viszont komolyabb munkákat kérnek, azok be szoktak előre jelentkezni, bár a sok alkalmas, egész karos alkotásokért nem ide jönnek, és nem így.

„A beesők már egyből nyitás után megjelennek, de 6 óra után éri el a csúcspontját a jelenség, amikor már elég italt fogyasztottak ahhoz, hogy kés alá feküdjenek. Ilyenkor kell nekünk észnél lenni.”

Megtudtuk, hogy a legtöbbet a hollandok tetováltatnak a fesztiválon, és nagyon nagy százalékban a fenekükre kérnek valamilyen mintát. Ez a trend évek óta tartja magát, viszont idén a felkar is igen népszerű. Azok a magyarok, akik itt kapnak tetkót, nagy eséllyel megjelennek majd néhány hét múlva, mert nagyon szeretnék letakartatni a fesztivál nyomait. A csapat azt kéri, mindenki jól gondolja át, hogy mit szeretne.