A gyermeki én újrafelfedezése egyre nagyobb teret hódít Budapesten, és egyáltalán nem kínos felnőtt fejjel társasjátékozni vagy a péntek esti buli helyszínéül egy esport bárt választani, ahol az egészségünk helyett a Leagues of Legend játékosaira koccintunk. A legújabb hely a városban, ahol az ember korlátlanul átélheti a játék örömét, Game Up Pub névre hallgat és a Zichy Jenő utcában nyílt áprilisban. Sajátossága a 220 társasjáték és a kocsmahangulat egyedi keveredéséből ered.

A kocsmázás és a játék már régóta kéz a kézben járnak, gondoljunk csak a fröccs mellett dominózó férfiakra vagy a kártyázásra. Napjainkban ez is új szintre került, az elmúlt években visszatért a társasjátékkultusz, és a konzolok is kikerültek a nappalikból, hogy kocsmaversenyeket rendezzenek rajtuk. A már jól ismert Board Game Café, és az igen népszerű BarCraftok mellett tavasszal megnyílt a Game Up Pub is, ahol a kocsmahangulatot szeretnék ötvözni a társasjátékozással.

A hely ötlete Wittman Ádám nevéhez fűződik, aki a vendéglátós pályát elhagyva vágott bele, hogy a szenvedélyéből üzletet csináljon. Egy olyan egységet szeretett volna, ami mindenhonnan jól megközelíthető, igényes, de mégiscsak egy ivós hely.

A tervezés során semmit nem bízott a véletlenre, a hely kialakítása, a világítás és a kínálat is úgy lett kitalálva, hogy igazodjon a társasjátékozáshoz: a helyen két szoba van, az egyiket a „bulisabb” játékoknak tartják fent, a másikat pedig a bonyolultabb játékokra szabták testre. Ezen kívül a fényeket is úgy alakították ki, hogy minden külön kapcsolgatható, ami azt a célt szolgálja, hogy egy 4 órás játék közben se fáradjon el az ember szeme. Az is teljesen tudatos, hogy WiFi-kód nincs sehova kiírva, mert attól félnek, hogy az emberek a közös játék miatt a telefonjaikat nyomkodnák.

A Game Up Pub egyik különlegessége, hogy egyelőre teljesen ingyenes, bár a jövőben a játékok elhasználódása miatt egy kötelező 300 Ft-os belépési díjat szeretnének bevezetni. Játszani egyébként nem kötelező, bárkit szeretettel látnak egy egyszerű sörözésre is (egy korsó sör 440 Ft). Az italok mellé rágcsálnivaló és melegszendvics (690 Ft) is kapható sonkás, illetve vegetáriánus-dupla sajtos változatban.

Jelenleg 220 játék közül lehet választani, a legnépszerűbb pedig épp az év játékának is kikiáltott Fedőnevek című darab, amely egy asszociációs partijáték. Ebben az a jó, hogy a szabályok könnyen magyarázhatóak, ezáltal a játék könnyen tanulható és pörgős. A bonyolultabb játékok közül például a Trónok Harca az, ami még mindig nagyon népszerű, bár ebben az esetben egy játszma 3-4 órát is eltarthat, és a szabályok elmagyarázása is sok időt vesz igénybe.

Személyes tapasztalatból mondjuk, hogy egy társasjátékozós baráti összejövetelnél kevés jobb dolog van, így érdemes kipróbálni. A hely hétfő kivételével minden nap látogatható, 16 órától 23-ig, illetve 01-ig, naptól függően.