Konsánszky Dóra márkája majd tíz éve alakult, s jó ideje meghatározó szereplő a hazai divatban. Stílusa azonnal felismerhető, egyszerre lezser és elegáns, minimalista és rafinált. Dóra a klasszikus angol és francia szabászati hagyományokból építkezik, izgalmas sziluettekkel, meglepő részletmegoldásokkal telitűzdelt kollekciókkal jelentkezik időről időre. A tervezés számára igazi hivatás, lelkesedéssel, ugyanakkor okosan és megfontoltan alkot, és inspirációs forrásai között minden esetben megtalálható a zene. A minőség elkötelezettje, legyen szó az alapanyag-választásról, a kivitelezésről, a kollekciószerkezetről, illetve arról, hogy milyen összeállítások szerepelnek a fotókon, vagy éppen az alkotótársak kiválasztásáról.

Néhány éve már külföldön is bemutatkozik újdonságaival, s egy nemrég lezajlott befektetői belépésnek köszönhetően a nemzetközi piacok meghódítása is reális céllá vált. Legfrissebb Absentee-kollekciója könnyed, sportos, s számos a márkát jellemző karakterjegyet mutat: a megszokott fekete és fehér mellett megjelenik egy különleges fényű smaragdzöld árnyalat, a választott anyagok között pedig az elmaradhatatlan bőr és a selyem. A darabok multifunkcionálisak, a vagány bőrdzsekik, lágyan omló selyemruhák, praktikus felsők és nadrágok hétköznapi viseletként és merész partyszettként egyaránt jól működnek. A brand 2011 óta már öltözékkiegészítőket is kínál, Dóra azóta dolgozik együtt Katona Barbara ékszertervezővel, és az őszi/téli kollekcióban szerepelnek először a Kovács Helgával közösen megálmodott táskák is.

We Love Budapest: Jó néhány éve már külföldön is bemutatkoznak a kollekciók. Te magad két nemzetközi luxusmárkáknál is voltál gyakornok. Mi az, amit a Lanvinnél és a Nina Riccinél töltött idő alatt megtanultál, s tervezőként a mindennapokban is hasznosítod?



Konsánszky Dóra:

Elsősorban a munka iránti alázatot. Kívülről a divattervezés látványos és csillogó hivatásnak tűnhet, azonban sok munkára, alaposságra és precizitásra van szükség ahhoz, hogy hosszú távon is fenntartható legyen. Az egyik márkánál a fűzőkészítésben mélyedhettem el. Megtanultam, hogyan lehet egy ilyen bonyolult, olykor látszólag a gravitáció szabályainak is ellentmondó szerkezetet megkonstruálni. A másik márkánál a francia szabászattal, pontosabban a kosztümök készítésével ismerkedhettem meg. Ez az egyik legbonyolultabb szelete a szakmának. Itt tanultam meg például, hogyan lehet vasalással, formázással térbeli alakzatokat, különféle vállmegoldásokat, ruhaujjakat kialakítani. Ezek olyan szakmai fogások, amelyek alapvetően formálták a ruhákhoz való viszonyomat. Az ott látott hihetetlen pontosságra, a tökéletes minőségre való törekvés mint attitűd - ami egyébként a személyiségemnek is része - pedig valósággal belém égett, s mára a napi rutin részévé vált. Talán éppen innen ered, hogy a szabásvonalakon nagyon sokat dolgozom, a kollekcióinkban mindig találhatók úgynevezett smart darabok, amelyekbe apró „okosságokat” építek be.

WLB: Ezt a tudást már egy ideje tovább is adod.



K. D.:
Oktatóként veszek részt a divattervezők képzésében, s azt gondolom, hogy a technológiai és a gyakorlati tudás hihetetlenül fontos. Ha egy leendő tervező nincs tisztában a kivitelezés teljes folyamatával, nincsenek meg a szabászati és technológiai ismeretei, nincs a kezében és a fejében a szakma, akkor később nem lesz képes 100%-osan megvalósítani a terveit, így az álmait sem.
WLB:

A kollekciók és a márka maga is átgondoltan építkezik, fejlődik. Mennyire nehéz összehangolni a tervezéshez szükséges intellektuális szabadságot, a kreativitást és az üzleti hozzállást?



K. D.:

Én abszolút az érzéseim után megyek. A tervezés különféle fázisaihoz más-más lelki és tudati állapotok kapcsolódnak. Ezek olyanok, mint az árnyék, finom átmenetekkel. Az inspiráció egy nehezen megragadható fogalom, hiszen bármi hathat rám, s nem jósolható, hogy az élmények, érzések, impulzusok idővel milyen határozott gondolatmenetté állnak össze a fejemben. Belekerülök egy hangulatba, elkap a „flow”, s annak a hatására kezdek el tervezni.

A tudatosság akkor lép be a folyamatba, amikor a tervekből valóság lesz. Amíg a szerteágazó ötlethalmazt letisztítom magamban, kijelölöm a vezető irányvonalat, és összefésülöm az összes apró részletet, az egy viszonylag hosszú időszak. Az inspirációs és a tervezési folyamat számomra egészen más dimenzió. A kreativitás nem irányítható, a kivitelezés azonban annál tudatosabb kell, hogy legyen. Egy kollekció korántsem csupán a tervezői kvalitásról szól, a márka üzleti aspektusa legalább olyan lényeges.
WLB:

Hogyan képzeljük ezt a folyamatot?

K. D.:

Amikor új kollekción dolgozom, akkor gyakorlatilag 0-24 órában ezen kattogok. Ez egy intenzív, befelé forduló időszak. Készítek egy moodboard gyűjtést, ezt sokat nézegetem, s amikor konkrét ötletem van, akkor megrajzolom. Egy-egy szabászati ötletből, megoldásból sok minden lehet: ami ruhának indul, abból később lehet hogy szoknya és dzseki lesz, ez sok mindentől függ, többek között az adott kollekció szerkezetétől is. Számomra a tervezési szakasz addig tart, amíg el nem készülnek a mintadarabok. Amit papíron véglegesnek gondolok, az a valóságban nem feltétlenül az, hiszen az anyagminőségtől kezdve, a kivitelezés során ezernyi apróság változik.

WLB:

Az aktuális szezonra szánt Absentee-kollekciót Szjerdene különleges énekhangja és zenéjének finom, levegős hangulata inspirálta, sőt egy selyemruha az ő nevét is viseli, híre pedig az előadóhoz is eljutott.



K. D.:

A zene fontos szerepet játszik az életemben. Munka és kikapcsolódás közben is zenét hallgatok. Szjerdene számait sokat hallgattam a kollekció tervezése közben, s amikor nevet adtunk az egyes daraboknak magától értetődő volt, hogy az egyik ruha az ő nevét viseli majd. Röviddel a kollekció megjelenése után ránk is talált az interneten, s a kapcsolatfelvétel annyira jól sikerült, hogy egy ibizai zenei fesztiválon ebben a ruhában lépett fel, s azóta is többször viselte, s csodaszép fotókat is készített róla. Ahogyan egy kommentben írta, sokat jelentett számára, hogy az ő zenéje egy másik alkotót inspirált, s hogy a művészetek így találkozhatnak. Remélem, lesz ennek az együttműködésnek folytatása.
WLB:

Ebben a sorozatban egy világújdonságot jelentő alapanyagot, mosható természetes bőrt is használtál. Mitől különleges ez a matéria, és milyen holmikat terveztél belőle?



K. D.:

Megváltoztak a ruhákkal szemben támasztott elvárásaink, hiszen ebben a felgyorsult tempójú nagyvárosi környezetben mindenre kevesebb időnk jut. Éppen ezért olyan ruhákat választunk, amelyek igazodnak az életvitelünkhöz: kényelmesek, nem igényelnek vasalást, s nem kell velük tisztítóba szaladgálni, ugyanakkor különlegesek és kiváló minőségűek. A mosható bőr éppen ilyen. Olaszországban találkoztam vele egy szakmai rendezvényen, egy olasz helyi bőrgyártó cég innovációja. Speciálisan kezelt, nagyon puha nappabőrről van szó, amely kézzel mosható, elasztikus, tehát nagyon kényelmes, kissé gyűrt, strukturált felületű, s ami nekem különösen tetszik, hogy szinte bármilyen természetes anyaggal, akár selyemmel is kombinálható, összevarrható. Az aktuális kollekcióban top, póló és nadrág is készült belőle. Én magam is rendszeresen hordom, és valóban vagány, ugyanakkor praktikus viselet.

WLB:

A Konsánszky már egy ideje kiegészítőket - ékszereket, bőrtárgyakat - is kínál, melyek nagyon jól illeszkednek a márka karakteréhez. Mi alapján választottad ki azokat az alkotókat, akikkel együtt dolgozol?



K. D.:

A brandről én globális egészként gondolkodom, s ebbe, az öltözékek mellett, a táskák, az ékszerek, sőt a cipők is beletartoznak. Így lehetőségünk van arra, hogy megmutassuk, hogyan képzelünk el egy teljes outfitet. Az egyik szakmám cipőtervező, s régen dédelgetett álmom, hogy saját cipőkollekciónk is legyen, de ez egyelőre a távlati célok között szerepel csak. Két tervezővel, Katona Barbara ékszertervezővel és Kovács Helga, Olaszországban élő táskatervezővel dolgozunk együtt. Mindkettejük munkáit ismertem már az együttműködésünk előtt, s a személyes ismeretség a véletlennek köszönhető.

Eleinte hosszas szakmai beszélgetéseink voltak, majd idővel kialakult egy bensőségesebb, baráti kapcsolat, s ahogyan ráéreztünk egymás tervezői gondolkodására, attitűdjére, úgy kristályosodott ki a gondolat, hogy jól tudnánk együtt dolgozni. Ez egy nagyon erős oda-vissza ható folyamat, amelyben fontos szerepet kap egymás elfogadása, a kölcsönös visszacsatolások, vélemények, sőt az építő jellegű kritikák is.
WLB:

Hogyan zajlik a közös munka? Mennyire kapnak szabad kezet a tervezés során?

K. D.:

A Konsánszkynak határozott karaktere, virtuális „perszónája” van, ezt már mindketten jól ismerik. Amikor egy-egy kollekció tervezése során az inspirációs forrásaimról beszélgetünk, akkor tudom, hogy nemcsak értik, de érzik is, hogy milyen irányt szeretnék, s ők erre nagyon jól rezonálnak, miközben hozzák a saját elképzeléseiket is. Lényeges szempont, hogy a kiegészítők illeszkedjenek a brandhez, harmonizáljanak a nőképünkkel, ugyanakkor kiemelt figyelmet fordítunk a minőség és az eladhatóság közötti egyensúlyra is, hiszen a kiegészítők olyan árkategóriába tartoznak, ami azok számára is elérhetővé teszi a termékeinket, akik egy ruhát nem feltétlenül engedhetnek meg maguknak.

Ez a termékcsoport más dinamikával működik, mint a szezonális ruhakollekciók. Itt van idő arra, hogy egy-egy modellt több szezonon keresztül fejlesszünk, csiszoljunk. Helga nagyon különleges, innovatív bőröket és kellékeket használ, Barbi pedig izgalmas hatású fémeket és szokatlan megoldásokat. Ebben a szegmensben is óvatosan, lépésről lépésre haladunk, de komoly perspektívát, fejlődési lehetőséget látok benne.

Címkék