Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Modigliani-kiállítás nyílik Budapesten

Az olasz festő és szobrász a 20. század művészettörténetének egyik óriása - egész életművet bemutató tárlatot eddig mégsem láthatott a magyar közönség - ami valahol nem csoda, hiszen a művekért a világ legnagyobb múzeumai állnak sorban. Ezért is óriási siker, hogy a Magyar Nemzeti Galériának sikerült Picasso után egy másik óriás életművét bemutató tárlatot is megrendezni, ráadásul a két anyag július végéig egy helyen, egy épületegyüttesben látogatható.

Az olaszországi Livorno városában született Amadeo Modigliani az előző század egyik legnagyobb hatású művésze. Művelt alkotó volt, sokat olvasott, Párizsba költözve pedig gyakran járt a Louvre-ba és a Montparnasse művészeti életének aktív részesévé vált.

A művek között hétköznapi anyagokon kivitelezett szobrokat, az első világháború tájékán készült, művészeket ábrázoló avantgárd portrékat és klasszikus előzményekre visszavezethető, ugyanakkor újszerű aktokat is találunk.

A portrék olyan személyiségeket örökítenek meg, mint Picasso, Max Jacob, Jean Cocteau, Diego Rivera vagy a többiekhez képest viszonylag ismeretlen Celso Lagar.

Ezt a bonyolult, mégis ezer szállal egymáshoz kapcsolódó művészkört a szervezők a kiállítás harmada táján egy fotókkal, kevés szöveggel és infografikával megtámogatott falon vázolták fel, ami jó ötletnek bizonyult.

A Kovács Anna Zsófia kurátor által bemutatott kiállításon ugyanakkor nemcsak Modigliani 61 eredeti munkája látható, hanem a kortársak jó néhány alkotása is, így például a magyar Czóbel Béláé is, akit Modigliani jól ismert párizsi évei alatt.

A kiállítást bemutató sajtóvezetésen Laurent Salomé, a Réunion des musées nationaux – Grand Palais tudományos igazgatója elmondta, hogy az olasz származású művész alkotásai számukra is értékes kincsek, amelyeket nem túl gyakran adnak kölcsön. Budapesttel, a Szépművészeti Múzeummal és Magyar Nemzeti Galériával viszont több nagy együttműködésben részt vettek, ez a tárlat pedig a világon bárhol megállná a helyét. Kis érdekesség, hogy a francia fővárosban, egészen pontosan a Musée du Luxembourgban éppen a magyar művészetet bemutató nagyszabású tárlat fut Chefs-d’œuvre de Budapest címmel – és szép sikerrel.

Túlzás nélkül állítható, hogy – Picasso-kiállítás után – ismét szenzációsnak ígérkező tárlattal jelentkezett a Magyar Nemzeti Galéria. Még világviszonylatban is csak a legnagyobb játékosok, a leghíresebb múzeumok tudják megszerezni a két művész alkotásait, a két anyag ráadásul július végéig egy intézményben, egy épületegyüttesben látható. Ez is egy kis budapesti siker.

A kiállítás 2016. június 29., szerdától egészen október végéig látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Kultúra

Macskafogó a Corvinban

December 9-én és 10-én minden idők legjobb magyar rajzfilmjét nézhetjük újra 15:30 órai kezdettel, a Corvin moziban. Ternovszky Béla rendező és Nepp József író 1986-ban készült, minden korosztály számára egyaránt szórakoztató rajzfilmje tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket.

Kultúra

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék játékával vár bennünket december 16-tól február 24-ig. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében a kínai kultúra iránt érdeklődőket mindenképp megszólítja, de a családosoknak is érdemes belépni ezen a mágikus kapun, hiszen bent 5-8 méteres installációk fogadnak, a sétányon haladva pedig karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal is találkozhatunk.

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Neked ajánlott

A