Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Gasztró

Gluténmentes pékáru a Ráday utcában – Manióka

Manapság egyre magasabb az ételallergiával küzdők száma, amit a legtöbben a városi életmódra, illetve a helytelen táplálkozásra fognak. Nem tisztünk belemenni ennek fejtegetésébe, azt viszont örömmel jelentjük, hogy az érzékenyek számának növekedésével egyenes arányban nő az őket kiszolgálni képes helyek száma is. Az egyik legújabb játékos a Ráday utcában működő Manióka, ahol hosszas kísérletezések után szinte a tökélyre sikerült fejleszteni a mindenmentes pékáruk műfaját.

Mindössze néhány hónapja nyílt a RádayutcaiManióka, amely napjaink egyik legnépszerűbb ételallergiáját, a gluténérzékenységet szeretné élhetőbbé tenni a mindennapokban. Az ötlet nem légből kapott, hanem a tulajdonos személyes egészségügyi problémája inspirálta; ez azért fontos, mert így nem lehet kétség a felől, hogy átérzi a csapat a problémát, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy megoldásokat is találjanak.

A hely kizárólag pékárura szakosodott, a választékban megtalálhatók a kenyértől a túrós pogácsán, illetve a croissant-on át a kalácsig minden, ami azért számít különleges dolognak, mert a gluténérzékeny emberek nagy része sajnos igen ritkán tud mondjuk friss sajtos croissant-t reggelizni (ami ráadásul vegán is).

Mi, mondhatni „kívülállóként” kóstoltunk, és arra jutottunk, hogy egy jól kikísérletezett gluténmentesreceptből majdnem pont olyan kenyér lesz, mintha „normális” lisztet használtak volna hozzá; annyiban talán mégis eltér, hogy egy kicsit laktatóbb, és természetesen kicsit drágább is: egy fehér kenyér 550 Ft, egy bagett 300 Ft, a barna kenyerek 600 Ft-tól vásárolhatók meg, a zsömle ára 150 Ft, a croissant-é pedig 450 Ft.

Megtudtuk, hogy mindennek az alapja a tápiókaliszt, és ehhez adnak hozzá különböző hüvelyesekből, magokból származó egyéb liszteket.

A név is innen ered: a tápiókát Dél-Amerikában maniókának nevezik.

A hely minden lehetséges igényre megoldást szeretne nyújtani, ezért előrendelni is lehet, ha az ember például nyaralni megy, és fél, hogy nem lesz mit ennie (fagyasztva akár egy hétig is bírják a pékáruk), de látogatásunk alkalmával egy élesztőre, hisztaminra, gluténre, laktózra és mindenféle magra is érzékeny hölgyet is simán kiszolgáltak, ami, valljuk be, nem könnyű dolog.

Az ide járó vásárlók közül egyébként nem mindenki allergiás, rengetegen vannak, akik egészségügyi okok miatt mondanak le a gluténről, ami manapság élelmiszerügyileg legalább annyira rossz hírű, mint a génmódosított szója. Bármi is legyen az igazság, az biztos, hogy a Manióka árui jó minőségűek és finomak, így javasoljuk, hogy aki erre jár, az már csak az élmény miatt is ugorjon be.

Manióka Gluténmentes PékségCím: 1092 Budapest, Ráday utca 15.
Facebook

Hasonló tartalmak

Shopping Gasztró

tMK & Friends XMAS Shopping & Brunch

Egy újabb repertory shoppingra készülhetünk a pesti oldalon, méghozzá egy olyan izgalmas és tágas helyszínen, mint a Kastner Kommunity, ahol december 16-án és 17-én várnak egy kellemes hangulatú karácsonyi shoppingra. A Kastner Kommunity egy találkozóhely, kávézó, közösségi- és munkatér, galéria, ahol érdemes a karácsonyi ajándékok beszerzését összekötni egy brunch-csal is.

Mutatunk egy kávézót, ahol akár színészekkel is összefuthatunk!

?>

A Katona József Színház büféje, a kantin: nem csupán az előadások idején, hanem mindennap nyitva áll a vendégek előtt.

Közép-európai ebéd 120 méterrel a város felett

?>

Krúdy kedvence és régiós gyöngyszemek, bisztróhangulat és a város legizgalmasabb panorámája – megnéztük a VIRTU Restaurantot.

A hedonizmus titkos receptje – Indítsd pezsgős reggelivel a napot!

?>

Nincs jobb napkezdés, mint egy hosszú, pezsgős reggeli, amit szép környezetben, barátokkal vagy akár egyedül, magunkat megajándékozva tölthetünk.

Neked ajánlott

A