Az elérhető legrangosabb elismerést, a FIABCI Prix d’Excellence 2016. évi nagydíját kapta meg a főváros IX. kerületének városmegújítási programja. A 25 éve indult és azóta is következetesen véghezvitt program díjátadóján a kerület jelenlegi és korábbi polgármestere is részt vett. Érthető a büszkeség: ennél magasabb elismerést nem kaphatott volna a kerület rendezési terve.

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata és a Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. közösen pályázott, pályaművükben pedig összefoglalták a régi tömbök megújítására tett erőfeszítéseket, a városrész léptékű (Millenniumi Városközpont) és a szigetszerű beavatkozásokat (MÜPA, BMC, Bálna, Corvinus Egyetem, MTA új épülete, SOTE új épülete, Holokauszt Emlékközpont, Concerto Zeneház, Trafó, FTC új stadionja és múzeuma, Nemzeti Színház, József Attila Emlékhely, hamarosan felépülő új Telekom-székház stb.) A pályázathoz egyébként egy kifejezetten színvonalas videó is készült.

A bírálók értékelték, hogy a program keretében nem tabula rasa történt, hanem sikerült az eredeti városszerkezetet megőrizni. Kiemelkedő továbbá a rehabilitáció szociális jellege, valamint az is, hogy nem csupán az egyes épületeket rekonstruálták, hanem a köztük található területen nagy, összefüggő zöldfelületeket, belső kerteket alakítottak ki a zárt, szűk, betonburkolatos, esetenként parkolónak használt udvarok helyén.

Nem a ferencvárosi volt az egyetlen magyar siker: szintén díjat, ezüst fokozatú elismerést kapott a XIII. kerületi Jász utcában található, 100 lakásos passzívház – melyet korábban mi is részletesen bemutattunk. A Nagy Csaba Ybl-díjas építész által tervezett, három tömbben álló, zöldfelületekkel körülvett lakások fűtésköltsége egy átlagos budapesti lakáshoz képest elenyésző.

A FIABCI Prix d’Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési nívódíj pályázatát 1992 óta rendezi meg a legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség, hogy bemutassa és jutalmazza a világ legjobb, legsikeresebb ingatlanfejlesztéseit. A párizsi székhelyű szervezet 1951-ben alakult, és mintegy 60 országban van jelen, világszerte több tízezer neves ingatlanszakértője globális ingatlanszakmai hálózatot alkot, és tevékenysége kiterjed az ingatlanfejlesztés összes ágazatára.

1997-től szinte minden évben díjaztak magyar pályázatokat – így Ferencvárost – is, de a csúcskategóriát most először sikerült hazai pályázatnak meghódítania.