Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

Tényleg a Svábhegyen járunk? – The Writer's Villa

A budai hegyekben sétálva mindig fel-fel tűnik egy-egy olyan ház, vagy legalább részlet, esetleg kert, ami meglepetésként ér minket. Modernitása, múltidézése vagy luxusa miatt. Sosem sejtenénk, hogy a Művész út ősfás saroktelke micsoda ingatlant rejt. Báró Szterényi József, a harmadik Wekerle-kormány kereskedelemügyi minisztere 1881-ben építtette a villát, melyet még az azonos évben egy Zsolnay kúttal, s 1913-ban egy Róth Miksa üvegablakaival díszített télikerttel bővítettek ki. A villába pedig mostanra új élet költözött: bérelhető exkluzív villaként és rendezvényhelyszínként funkcionál.

Normafa, Libegő, Széchenyi-kilátó, Gyermekvasút – mind ismert és szeretett svábhegyi kirándulóhelyek. Akármennyire is érdekes a XII. kerület századelős villavilága, sajnos – ha csak nincs ismerősünk az adott helyhez – nem tudjuk feltérképezni sem a pusztulás útján járó, sem a szépen karbantartott ingatlanokat. A Művész út 2. szám alatt található The Writer's Villával más a helyzet. Az 1881-ben épült épület és ősfás parkja az ünnepelt holland író, Jaap Scholten otthona volt évekig, ám 2016 tavaszától a Brody-csoport tagjává vált, hogy exkluzív bérelhető villaként/rendezvényhelyszínként fogadja vendégeit. A The Writer's Villa elnevezés tehát Scholtentől érkezik, aki mai napig is alkot az inspiráló környezetben.A szokásos Brodys stílusjegyek egyébként az egész villára jellemzőek, szeretik az upcycling elvet követni, és új életet lehelni már elfeledett vagy funkcióját vesztett tárgyakba. A nagyon ízlésesen berendezett villa mintegy 500 négyzetméteres, egy időben 13 felnőtt és megannyi gyermek szállhat meg náluk a 6 hálószobás, 5 fürdőszobás ingatlanban. Kertjét 2002-ben Margaretha Voërst van Lynden holland kertépítész gondolta újra, s a már meglévő gesztenye-, fenyő- és tiszafák mellé bukszusokat, rózsákat is telepített. Egy rendkívül elegáns loggia és terasz, valamint úszómedence és pezsgőfürdő is tartozik hozzá, nem beszélve a már említett Zsolnay kútról, ami éppen két ősfa között található, és a teraszról figyelve egészen különös érzéssel tölti el csodálóját. Ez nem is Budapest? Vajon hol járunk?Róth Miksa üvegműves színpompás ablakaival díszített télikert jelenleg elegáns étkezőként működik – hirtelen nem is tudunk stílusosabb vacsorahelyszínt mondani. Mikor náluk jártunk, a napsugarak átvilágítottak az üvegeken, az Erdélyből származó márványpadlózatra vetítve színes mintájukat. Természetesen a télikert is a 2002-es, egészen 4 évig tartó felújítás folyamán nyerte el mostani állapotát. Róth munkáit még megtaláljuk az első emeletre vezető lépcsősor mellett is. Nagy kedvencünk lett a nappaliban található türkiz kandalló.A hat hálószoba teljesen egyedi berendezést kapott: míg az első emeleten a klasszikusabb színekkel és vonalakkal találkozunk, addig a tetőtérben a fehér és a fafelületek dominálnak, fiatalos amerikai óceánparti házakat idéz. A kert szintjén, ahol a gőzkabint és a medencét találjuk, még egy lakrészt berendeztek, nagyon otthonos, eklektikus stílusban.A The Writer's Villa exkluzivitását adja, hogy a nagy szálláskereső portálokon nem, csak náluk, direktben tudunk foglalni, továbbá a rendezvényekhez, összejövetelekhez, vagy akár esküvőkhöz is ezen a felületen keresztük tudunk tájékozódni. Nem véletlenül válogatta be a Standard 2016 legizgalmasabb szálláshelyei közé a The Writer's Villát, különleges hangulata, laza eleganciája, gyönyörű kertje és történelme mind olyan tényezők, melyek miatt egyszer mindnekinek látnia kell a svábhegyi villát – akár fotókon keresztül is.

The Writer's Villa Web
Facebook

Hasonló tartalmak

Mennyire ismered a Széll Kálmán / Moszkva tér történetét?

?>

Új kvízünkkel tesztelhetitek, mennyire ismeritek Budapest egyik legfontosabb csomópontjának történeté.

Budapest

Ahol az első hazai altatásos műtétet végezték – A Semmelweis Klinikák története

?>

A Semmelweis Klinikák korszerű sebészetével egykor a tudomány fellegvára volt, és itt hajtották végre az első hazai altatásos műtétet.

Illusztrációkon mutatjuk, hogyan fejlesztené Rákosrendező barnamezős területét a Főváros

?>

Illusztrációkon mutatjuk, hogyan fejlesztené Rákosrendező barnamezős területét a Főváros: tó, patak, rengeteg zöldfelület és lakóházak.

A Budapest150 bemutatja: Budapest hősei

?>

A főváros egyesítésének 150. évfordulóján a Budapest Hősei projekt keretében olyan szakembereket ismerhetünk meg, akiknek hálásak lehetünk minden nap.

Neked ajánlott

A