A szívünkhöz oly közel álló Újlipótvárosban, a Pozsonyi út Jászai Mari térhez közel eső felén hónapok óta készülődött valami. Végre megnyílt a Babka. Tél óta figyeltük őket, főleg az online kommunikáció terén. Nemesvölgyi Attila, akit többek között a Sarki Fűszeresből ismerhetünk és felesége, Bódis Boglárka, az Elysian márka tervezője úgy határoztak, hogy nyitnak egy „neméttermet”. Hogy ez mit is jelent, mi az a „babka”, hogy társítják a comfort foodot a koktélokkal, a régi cementlapokat a kacifántos wifi jelszóval, arról Attilával beszélgettünk.

Aki járt már a Sarki Fűszeresben reggelizni, hajtott fel szigetkör után smoothie-t a Tütüben vagy volt kulcsa A másik ajtóba, biztosan találkozott már Nemesvölgyi Attilával, a Pozsonyi út egyik legelhivatottabb vendéglátósával. Új koncepcióit, ötleteit mi is előszeretettel követjük, hiszen egy olyan vonalat képvisel Budapesten, ami figyelemre méltó. Mikor leköszönt a Sarkiból, azt konkrét tervekkel tette, egy újat, egy sajátot tervezett szerelmével. Valamit, amiben mindketten benne vannak, szerethető, érthető, élhető, kicsit lassabb az átlagosnál és ezzel együtt könnyen megjegyezhető. Így indult a Babka, ami 2016 május elején debütált.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a babot becézgetik, a babka valójában egy Jeruzsálemből származó levegős, könnyed, foszlós csokoládés kalács, jellegzetes rajzolattal – ez a logóból is visszaköszön. Jeruzsálem sem véletlen: a közelkeleti konyha – mely összemosva jelenti az arab, izraeli, örmény, török, grúz ízeket – erősen rányomta a bélyegét a helyre. De igazából egy nyitott, nemzetközi projektről beszélünk, hiszen rendelhetünk shakshoukát, sabihot, császármorzsát, hétvégi húslevest, tiramisùt, madridi pacalt is.

Fontos azonban leszögezni, hogy a Babka nem egy klasszikus felfogásban kialakított étterem, kávézó vagy bár. Attila szeretné elkerülni a besorolásokat, mivel nem kíván bekerülni egyik vagy másik vendéglátásban használt skatulyába, ami a társasági eseményeket, baráti összejöveteleket, randikat, családi ebédeket talán túlzóan formálissá teszi az étterem megjelöléssel. Egy befogadó közösségi teret szeretne megvalósítani, ahol abból, hogy elmenj jól érezni magad szeretteiddel vagy akár egyedül, nem kell nagy ügyet csinálni. Kiválasztasz egy szimpatikus atmoszférájú helyet, ahol egyből megtalálod a kedvenc foteled, sarkod, és egyszerűen csak élvezed , hogy nem kell sietni, azokra figyelhetsz, akikre szeretnél.

A Babka belső tere három etapra osztható: a pult és az első rész egy kis kávézó/bár, ahova befuthatunk egy lattéra vagy reggelire, egy szinttel lejjebb inkább ebéd-/vacsoraidős részt találunk, míg leghátul egy nagy közösségi asztalt, könyvespolccal, otthonos hangulattal. Ez az otthonosság persze az egész helyre jellemző: Attiláék elhivatott upcyclingosok, vagyis szeretnek a régi, értékét vesztett, elfeledett tárgyakba új életet lehelni, felértékelni azokat. A tér telis-tele van ezekkel a praktikus, vagy éppen gegként megjelenő elemekkel. Legyenek azok a lomizásokból megmentett eredeti cementlapok, a Pozsonyi úti ház egyik kedves lakójától örökölt régi rádiók vagy éppen a Babka helyén lévő egykori bisztró egy csokorba gyűjtött falikarjai. Mégsem lesz „romos” érzésünk, és nem kell megerőszakolt vintage-re sem asszociálnunk. Egyben van, szerethető és kifejezetten gyerekbarát.

Reggelitől egészen a vacsoráig haladhatunk: a gasztrokoncepció kialakításában nagy segítségükre volt Kiss O’shea Dániel séf és Mautner Zsófia gasztroblogger. Az italokért pedig a hely brazil származású vezető bártendere, Thiago Sauza a felelős. A koktélok a klasszikus vonalat viszik, ám felfrissítve, fűszeresebben, a Babkához hangolva. Fontos céljuk, hogy elérhető áron kínálják az italokat, ami sikerült is, hiszen 1500 forint az összes koktél. Borokból a Kislaki tételei alkotják az állandó kínálatot és mindig lesznek vendégszereplők is.

Kedves hely a Babka, és már első látogatásra is megéreztük a hangulatát – azonban ahogy a csokis kalácsuk is befelé haladva egyre finomabb és finomabb, úgy kivárjuk mi is az időt, mikor Attila szigorú elvárásai szerint is már túl lesz a konyha a májusi „tesztüzemen”, és vacsorázunk egy nagyot a szépséges közösségi asztalnál.