A Hegyvidék nem a város legcentrálisabb bevásárlóközpontja, de ez sosem volt cél. Helyette egy olyan igényes és megbízható pont, ahol bár kis helyen, de minden megtalálható, ráadásul exkluzív minőségben. Értjük ez alatt azt, hogy az üzletek polcai olyan prémium termékekkel vannak megpakolva, mint a Cavalli vodka, krokodilbőr cipő vagy magyar fejlesztésű biokencék. És ezeket a vásárlók nagyon díjazzák, ezért sok a törzsvendég, a kisgyerekes, az idősebb generáció képviselője, na meg a férfi. Az örök favoritok természetesen a gasztronómia képviselői, mi is őket vettük most górcső alá.

Kezdjük az elején. A Hegyvidék Bevásárolóközpont 2012 őszén nyílt meg, és azóta a budaiak talán legkedveltebb bevásárlóközpontjává vált. Az épület központi részén egy hatalmas lentikuláris Várnai Gyula-kép kelt otthonos érzetet, de azért a mosdóban lévő selyemtapéta is érezteti a vásárlókkal, hogy jó helyen járnak. Az üzletek nagyon tudatosan lettek összeválogatva, ennek köszönhető az az egyedi mix, amely kimagasló minőséggel és az ehhez szabott magasabb árakkal jár, és amit valószínűleg sehol máshol nem találunk a városban.

A magasföldszinten a hétköznapokhoz szükséges szolgálatatásokat találjuk, a földszinten pedig már a divat, a kultúra és az éttermek között válogathatunk. Ruhafronton például a Canali, az a.testoni, a Laack vagy a Versace Collection márkákat felvonultató Vathy’s Corner és a gyönyörű gyermekholmikat forgalmazó Lovely You Kids Fashion nevű boltok kaptak helyet. De itt van a Schiffer Upper Class is, ahol méretre szabott öltönyök, zakók és a jól ismert Emanuel Berg-ingek mellett a Schiffer személyes válogatását is megtaláljuk. A hölgyvásárlók nagy kedvence a nemrég nyílt Vincze divat, ahol olasz, kanadai, francia cipők mellett az elegáns ruhák és kiegészítők között is válogathatunk.

Étkezés terén a gyorséttermek variánsai helyett Michelin-csillaggal elismert fogásokra számíthatunk. Itt van ugyanis a Tanti, mely idén másodjára kapta meg a csillagot, és ahol akár egy ebédmenüt is elfogyaszthatunk. A Na’Pasta Bistro-ban látványkonyhában készülnek az akár gluténnel csökkentett tészták vagy épp a steakek. Ráadásul utóbbihoz a húst lentről, a Mészársteakből szerzik be, és felár felszámítása nélkül készítik el. A Szervusz Bisztro is tud valamit, a vendégek Pestről is átjárnak a finom ebédeiért. Ezek a helyek szerencsére terasszal is el vannak látva, ahova kitelepedve madárcsicsergésben fogyaszthatjuk el a kiválasztott fogásokat.

És ezzel elérkezünk a kedvenc szinthez, amelyet a felszín alatt kell keresni. A ház nagyon büszke erre, a gourmet jelleget öltött gasztrorészre. Itt található a város népszerű hentese, Gál Józsi, akihez még Szentendréről is járnak vásárolni. A MészárSteak-ben a hazai húsok mellett ausztrál és dél-amerikai termékek is helyet kaptak. Józsi hentespultja mellett a Vörös Homár kagylóval, polippal és további friss tengeri herkentyűvel halmozott pultja áll, amiknek egy részét egyben készre is sütik. Itt kapható a város legjobb fish&chips-e, és jó hír, hogy hamarosan ez a helyiség átalakul kizárólagos halbisztróvá, és egy külön egység fogja betölteni a halbolt szerepét, pár lépéssel odébb.

Maradva a tengerparti, mediterrán hangulatnál, nem mehetünk el szó nélkül a Delizia Gourmet & More nevű delikátesz mellett. Itt olyan kínálatot kell elképzelni, amiben a világ legdrágább sonkája (Pata Negra), a mandarinlekvár vagy éppen a holland keksz teljesen normálisnak számít. Az eladók szakképzettek, bátran kérhetünk segítséget, akár abban is, hogy összerakjunk a hozzávalókból magunknak egy szendvicset. Ezen a szinten helyet kapott még egyébként a Bortársaság és a svájci kézműves csokibolt, a Swiss Selection is, ahol egyedi friss csokoládéból készült kézműves édességek csábítanak, már ha még tudunk enni azok után, hogy végigkóstoltuk a fenti éttermek és üzletek kínálatát.