A Kálvin térnél, a környék valószínűleg legszűkebb bejárata mögött találjuk a Rukkolát. A csinos kis salátázó letisztult stílusával is, de főként salátaboxaival hódít, amelyekből 11 változat létezik. A "box" kifejezésből már sejthetjük, hogy főleg elvitelre árulják az ételeket, de azért helyben is be lehet lapátolni a vitaminkombókat. Mi délután 3-kor érkeztünk, és ezzel még elcsíptük a csúcsidőt, láthatóan a közeli egyetemek diákjai már bőven felfedezték maguknak a helyet.

A Baross utcai, OneCup és Premier Kultcafé közé ékelődött Rukkolában hatalmas pörgés közepette készülnek az ételek. A kínálatról egy méretes tábla ad tájékoztatást, itt láthatjuk, hogy a salátákat szín szerint különböztetik meg. Ez a koncepció a Piros esetében aszalt paradicsom, a Fehér esetébenceasar öntet formájában köszön vissza. A képlet alapján pedig már nem volt meglepő, hogy a mi választottunk, a Zöld  (990 Ft) pestót, spenótot, tésztát, fetát és fenyőmagot kombináló tartalma is hű volt a nevéhez kinézetben. És hű volt az elvárásokhoz is, könnyed és ízletes ebédként könyveltük el.

A másik verzió, amit kipróbáltunk, a prémium kategóriás Eper (1490 Ft) volt. Ha egy percig is azt gondoltuk volna, gyümölcssalátát kapunk, bizony tévedtünk volna; itt az eperdarabok csirkével, római salátával, joghurttal és parmezánnal vegyülnek. Ez az ötlet egyébként Ciprusról származik, és állítólag a magyarok is nagyon csípik. Érdekes az ízélmény, mindemellett a mi kíváncsiságunk valószínűleg a lazacos vagy a mézes-mustáros szósszal megspékelt Narancs felé kalandozik majd a jövőben. Arra a kérdésre, hogy hogyan születtek meg ezek a variációk, egy egyszerű és őszinte választ kaptunk: próbálgatással.

Kétségkívül a saláta a hely sztárja, de érdemes még említést tenni a szendvicsekről és a csomagolt magvakról, aszalt gyümölcsökről is. Utóbbiak minden egészséges nassolnivalóra vágyónak és két egyetemi előadás közt megéhezett hallgatónak jó alternatívát kínálnak. Ital fronton van smoothie (600 Ft) és uborkás limonádé (590 Ft), na meg zavarba ejtően sokféle tea és meglepően olcsó, alternatív tejjel is kérhető kávé (egy cappuccino 350 Ft). Ételérzékenyek számára egyébként szintén megcsillagozandó pont a térképen a Baross utca 1., hiszen a saláták könnyen különféle igényekre szabhatóak.